Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Περισσότεροι πόροι και σύγχρονες λύσεις για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους

Περισσότεροι πόροι και σύγχρονες λύσεις για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους

0

Ο Χρήστος Κέλλας παρουσίασε στο συνέδριο Cantina Academy το στρατηγικό πλάνο ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας έως το 2027

Την ανάγκη ενίσχυσης της στήριξης προς νέους αγρότες και κτηνοτρόφους υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του στο θεματικό πάνελ «Κτηνοτροφία: Προκλήσεις, Καινοτομίες και φυλές», στο πλαίσιο του συνεδρίου Cantina Academy που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Ο κ. Κέλλας ανέδειξε τη σημασία της στοχευμένης ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, κάνοντας αναφορά στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, το οποίο προβλέπει συνολικούς πόρους ύψους 19 δισ. ευρώ έως το 2027. Η στρατηγική περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στην προσέλκυση νέων παραγωγών, τη στήριξη μειονεκτικών περιοχών, αλλά και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως drones και τεχνητή νοημοσύνη, για την παρακολούθηση της υγείας και της διατροφής των ζώων.

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη επιστημονικής κατάρτισης των νέων στον αγροτικό τομέα, αναφέροντας την υλοποίηση επιδοτούμενου προγράμματος 40.000 ευρώ για νέους αγρότες.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η στήριξη της εγχώριας παραγωγής με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς –όπως σημείωσε– η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα αυξάνεται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φέτα, η οποία εξάγεται σε 80 χώρες.

Χρηματοδοτικά εργαλεία για τον κτηνοτροφικό τομέα

Ο κ. Κέλλας παρουσίασε εκτενή κατάλογο ενισχύσεων που υλοποιούνται μέσω του ΣΣΚΑΠ, μεταξύ των οποίων:

  • 556 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή
  • 586 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία
  • 55,2 εκατ. ευρώ για διατήρηση αυτόχθονων φυλών
  • 26,9 εκατ. ευρώ για γενετικούς πόρους
  • 28 εκατ. ευρώ για την ευζωία των ζώων
  • 95 εκατ. ευρώ ετησίως για μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές
  • 12 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντική διαχείριση
  • 38 εκατ. ευρώ για αγροδασικά συστήματα

Αποζημιώσεις και κρίσεις

Αναφορικά με τις έκτακτες συνθήκες της τελευταίας πενταετίας, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε σε αποζημιώσεις που δόθηκαν για τις συνέπειες της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και των φυσικών καταστροφών, συνολικού ύψους άνω των 395 εκατ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι ο ΕΛΓΑ υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα αποζημιώσεων 310 εκατ. ευρώ, ενώ η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου καλύπτεται εξ ολοκλήρου (100%) μέσω ευρωπαϊκού μέτρου συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ανέφερε ότι εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του Υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή 63 εκατ. ευρώ ως de minimis ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, λόγω υποχρεωτικού εγκλεισμού των ζώων εξαιτίας ζωονόσων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσεχώς «προσωπικός γιατρός» με το …στανιό

Έως τα τέλη Ιουνίου θα εγγραφούν αυτόματα όσοι δεν έχουν εγγραφεί   Τι συμβαίνει στην Ξάνθ…