
Την ομαδική δουλειά παρουσιάζουν στο «Ε» η διευθύντρια του σχολείου, Παρθενόπη Κελτσίδου και η καθηγήτρια εικαστικών, Ελένη Καρακιουλάχ
Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης κολάζ του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 8 Μαΐου, στις 11:00, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Η έκθεση αναδεικνύει τη μαθητική δημιουργικότητα και τις καλλιτεχνικές προσπάθειες των μαθητών του σχολείου, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη έχει τη θέση της στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε μια δημιουργική δραστηριότητα, με αντικείμενο τη δημιουργία κολάζ εμπνευσμένων από γνωστά έργα ζωγραφικής. Χρησιμοποιώντας αποκόμματα από περιοδικά, τα οποία επέλεγαν με βάση το χρώμα, τα παιδιά συνέθεταν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες, επικολλώντας τα στοιχεία με επιμέλεια σε χαρτόνι.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τις τεχνικές και τη συνθετική προσέγγιση μεγάλων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα καλλιέργησαν τη δημιουργικότητά τους και ανέπτυξαν την αισθητική τους αντίληψη.
Έργα από ανακυκλώσιμα υλικά
Η διευθύντρια του σχολείου, Παρθενόπη Κελτσίδου, μιλώντας στο «Ε», περιέγραψε την ιδέα που γεννήθηκε από την καθηγήτρια Εικαστικών, Ελένη Καρακιουλάχ, εξηγώντας:
«Πρόκειται κυρίως για αναπαραστάσεις έργων μεγάλων ζωγράφων, αν και υπάρχουν και ορισμένα πρωτότυπα. Τα έργα δημιουργήθηκαν με ανακυκλωμένα υλικά. Η καθηγήτρια πρόβαλε τα έργα στον προβολέα και οι μαθητές τα αντέγραψαν σε χαρτί. Στη συνέχεια, ακολουθώντας το σχεδιάγραμμα, κόλλησαν μικρά κομμάτια χαρτιού, συνθέτοντας το τελικό αποτέλεσμα».
Ελ. Καρακιουλάχ: «Στο εργαστήριο ξεκινήσαμε να κόβουμε χρώματα από περιοδικά, φυλλάδια για να γεμίζουμε τον πίνακα»
Η συντονίστρια δασκάλα Εικαστικών, Ελένη Καρακιουλάχ, τόνισε πως βασική πρόθεση ήταν να συνεργαστούν όλοι ώστε να ομορφύνουν και να στολίσουν τις αίθουσες του σχολείου.
«Κάθε τμήμα επέλεξε το έργο που ήθελε να αναπαραστήσει και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήσαμε μεγάλα χαρτόνια τα οποία τοποθετήσαμε στον προβολέα. Τα παιδιά σχεδίασαν το περίγραμμα του πίνακα πάνω στο χαρτόνι, ώστε να υπάρχει ακρίβεια. Έπειτα, στο εργαστήριο, ξεκινήσαμε να κόβουμε αποκόμματα από περιοδικά και φυλλάδια. Χρησιμοποιώντας αυτά τα μικρά κομμάτια χρώματος αντί για πινέλα, “γεμίσαμε” τους πίνακες, δίνοντας ζωή στις συνθέσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δέκα έργα μεγάλων ζωγράφων για τα δέκα τμήματα του σχολείου
Η κ. Καρακιουλάχ, περιγράφοντας αναλυτικά τα στάδια της εικαστικής δραστηριότητας, εξήγησε:
«Ξεκινήσαμε να κολλάμε σταδιακά και η διαδικασία μας πήρε περίπου δύο μήνες, καθώς το μάθημα είναι μονόωρο. Θα ήταν ιδανικό να είχαμε περισσότερες διδακτικές ώρες στη διάθεσή μας. Συνολικά δημιουργήθηκαν δέκα έργα, όσα ακριβώς είναι και τα τμήματα του σχολείου. Πρόκειται για αναπαραστάσεις έργων μεγάλων ζωγράφων, όπως ο Matisse και ο πίνακάς του “Η Πράσινη Λωρίδα”. Δίπλα σε κάθε έργο, υπάρχει το πρωτότυπο, συνοδευόμενο από βασικές πληροφορίες, όπως ο δημιουργός του, η χρονολογία και το ιστορικό πλαίσιο της δημιουργίας του».
Μια ευκαιρία να ανοίξουν οι ορίζοντες των παιδιών, να δουν πώς είναι κανονικά η κοινωνία
Αυτό που χαροποίησε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς ήταν η καθολική συμμετοχή των μαθητών, καθώς η δραστηριότητα τους κέντρισε το ενδιαφέρον. Ήταν κάτι διαφορετικό από την κλασική ζωγραφική, κάτι που τους ενέπνευσε να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν.
«Αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη από δεξιότητες — πράγματα που εμείς θεωρούμε αυτονόητα. Χρειάζεται να ανοίξουν οι ορίζοντές τους, να έρθουν σε επαφή με το πώς λειτουργεί πραγματικά η κοινωνία», παρατήρησε χαρακτηριστικά η κ. Καρακιουλάχ, κλείνοντας τη συζήτηση.