
Η αρχή θα γίνει με έκθεση στις 30 Μαΐου για τα γενικά λύκεια και στις 31 Μαΐου για τα επαγγελματικά
Διοικητικά και οργανωτικά δηλώνει έτοιμη η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2025. Η πρεμιέρα θα γίνει παραδοσιακά με έκθεση στις 30 Μαΐου για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ και το Σάββατο 31 Μαΐου για τα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ. Μένει, λοιπόν να ανακοινωθούν τα ονόματα των επιτηρητών στα διάφορα εξεταστικά κέντρα, πέντε μέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών.
«Τα παιδιά που παίρνουν μέρος φέτος είναι 784 στα γενικά λύκεια και 291 στα επαγγελματικά λύκεια. Επίσης, υπάρχουν και λίγα παιδιά, περίπου δέκα στον αριθμό που θα δώσουν τον ‘’αγώνα’’ τους στο ειδικό εξεταστικό κέντρο στην Ξάνθη», όπως τόνισε στο «Ε» η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης, Μάλαμα Σιδηροπούλου.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2024 οι υποψήφιοι συνολικά από την Ξάνθη ανήλθαν σε 1.404, ενώ το 2023 οι Ξανθιώτες υποψήφιοι ήταν 1.114. Με βάση τον αριθμό των υποψηφίων καθορίζονται από τις Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις και οι επιτηρητές των εξεταστικών κέντρων.
Εξεταστικά κέντρα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Επιπλέον, αναφερόμενη στα σχολεία που πρόκειται να λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα τη δεδομένη χρονική περίοδο, σημείωσε πως θα είναι τα γενικά λύκεια, 1ο, 2ο, 3ο και 4ο και τα περιφερειακά σχολεία, εκεί όπου υπάρχουν λύκεια, σε Άβδηρα, Γλαύκη, Σταυρούπολη. Τέλος, το 2ο ΕΠΑΛ θα μετατραπεί σε εξεταστικό κέντρο για τα επαγγελματικά λύκεια στην Ξάνθη.
Σε εγρήγορση οι μαθητές με «σύμμαχο» το δημιουργικό άγχος
Η ίδια μιλώντας για τη διαδικασία αυτών των εξετάσεων υποστήριξε πως είναι πάντα στρεσογόνος, όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τις οικογένειές τους, καθώς αυτό δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα. Ωστόσο, θεωρεί πως είναι θέμα χαρακτήρα, εξάσκησης, κουλτούρας, νοοτροπίας ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η κάθε οικογένεια το άγχος.
«Το δημιουργικό άγχος το χρειαζόμαστε, είναι αυτό που μας κρατά σε εγρήγορση. Από εκεί και πέρα αυτοί που είναι καλά προετοιμασμένοι δεν έχουν κανένα λόγο να είναι αγχωμένοι σε σημείο που να τους αποδιοργανώνει. Όλα συμβαίνουν μέχρι να ξεκινήσει το πρώτο μάθημα, γι’ αυτό οι μαθητές αρχίζουν με έκθεση και βγαίνουν ευχαριστημένοι, αφού δεν είναι κάτι εύκολα μετρήσιμο», όπως πρόσθεσε.
Δεν είναι οι πανελλαδικές ο μοναδικός δρόμος
Στο εξής υπογράμμισε πως τα πράγματα παίρνουν την πορεία τους, δηλαδή τα παιδιά έκαναν την προσπάθειά τους και μένει μόνο ο χρόνος να αυτοσυγκεντρωθούν, να κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις και να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, όσο γίνεται. Άλλωστε, έκανε λόγο για μία διαδικασία που επαναλαμβάνεται και ανοίγει κι άλλους δρόμους στην επαγγελματική πορεία του ανθρώπου.
Η κ. Σιδηροπούλου προς τα παιδιά: «Να φροντίζουν για τον στόχο τους, να μην επαναπαύονται και να έχουν στο νου τους πως ευκαιρίες πάντα θα βρίσκονται»
«Οι πανελλαδικές είναι ένας δρόμος, μία αρχή. Στο εξής τα παιδιά πρόκειται να δουν πάρα πολλές τέτοιες αρχές και ανοιχτές πόρτες στην ζωή τους, αρκεί βέβαια να μπορέσουν να τις αναγνωρίσουν, να έχουν όρεξη, να επιδιώκουν και να φροντίζουν για τον στόχο τους, να μην επαναπαύονται και να έχουν στο νου τους πως ευκαιρίες πάντα θα βρίσκονται. Θεωρούμε ότι θα πάνε όλα καλά και ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά», επεσήμανε η κ. Μάλαμα.