Αρχική Ρεπορτάζ Κληρονόμοι: Όσα πρέπει να γνωρίζουν για να μην κληρονομήσουν…χρέη

Κληρονόμοι: Όσα πρέπει να γνωρίζουν για να μην κληρονομήσουν…χρέη

0

Η ΑΑΔΕ θα ειδοποιεί αυτόματα τους κληρονόμους για φορολογικές υποχρεώσεις

 

Η διαδικασία της αποποίησης  – Έρχονται σημαντικές αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο

 

Σε προ προπαρασκευαστικό στάδιο βρίσκεται το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και να εναρμονίζεται με τις κοινωνικές αλλαγές. Ο εκσυγχρονισμός κρίνεται αναγκαίος καθώς έχει ισχύ 80 έτη ωστόσο απαιτεί και την δέουσα προσοχή για ένα νομοθέτημα, η αρτιότητα του οποίου έχει κριθεί από τα χρόνια της εφαρμογής του.

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο

Εν αναμονή του νέου νομοθετήματος όλος ο νομικός κλάδος και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά: «περιμένουμε ενδεχόμενες αλλαγές στα ποσοστά την νόμιμη μοίρα, αλλαγές στις ιδιόγραφες διαθήκες με διαδικασίες που διασφαλίζουν τη γνησιότητά του ακόμη και αλλαγές στο κληρονομικό δικαίωμα των συντρόφων ζωής. Το νομοσχέδιο όμως είναι σε πρώιμο στάδιο και είναι άκαιρο να πούμε κάτι περισσότερο», αναφέρει ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Θράκης Χρήστος Τερζίδης.

Η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τους κληρονόμους για να μην κληρονομήσουν …χρέη

Οι εξελίξεις ωστόσο έρχονται από την ΑΑΔΕ σ’ ότι αφορά τις κληρονομιές. Ειδικότερα η ΑΑΔΕ θα ειδοποιεί αυτόματα τους κληρονόμους για φορολογικές υποχρεώσεις ώστε να έχουν την δυνατότητα να κάνουν εκπρόθεσμα αποποίηση και να μην κληρονομήσουν …χρέη!

Όπως έγινε γνωστό μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μια νέα ψηφιακή υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα έχει ως στόχο την άμεση και αυτοματοποιημένη ενημέρωση των φορολογουμένων που αποκτούν κληρονομιά.

Η καινοτόμος αυτή υπηρεσία θα ειδοποιεί τους κληρονόμους για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον θάνατο συγγενικού ή προσφιλούς τους προσώπου, με στόχο την αποφυγή προστίμων, προσαυξήσεων και εμπλοκών με τις φορολογικές αρχές.

Η διαδικασία θα ενεργοποιείται αμέσως μόλις ενημερωθεί το Φορολογικό Μητρώο από τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Με αυτόν τον τρόπο, οι φορολογικές αρχές θα αποστέλλουν εγκαίρως ενημερώσεις στους κληρονόμους, απαλλάσσοντάς τους από τη διαδικασία προσκόμισης σχετικής δήλωσης στις ΔΟΥ ή στο ΚΕΦΟΔΕ και αποτρέποντας μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από εκκρεμότητες του θανόντος.

Η διαδικασία της αποποίησης

Όπως αναφέρει ο κ. Τερζίδης η αποποίηση κληρονομιάς πρέπει να γίνει μέσα σε 4 μήνες από το θάνατο του κληρονομούμενου.  Σε περίπτωση που δεν γίνει αποποίηση τότε σημαίνει ότι την αποδέχεται σιωπηρώς.

«Υπάρχει διαδικασία. Πρέπει να πάει στο ειρηνοδικείο και να δηλώσει αποποίηση. Η αποποίηση αφορά το σύνολο της κληρονομιάς, δηλαδή και το παθητικό και το ενεργητικό. Δεν μπορεί ο κληρονόμος αρχικά να δηλώσει αποδοχή και στη συνέχεια να κάνει αποποίηση», εξηγεί ο κ. Τερζίδης. Πρόσθεσε δε πως σε περίπτωση που ο κληρονόμος δεν την έχει αποποιηθεί και περάσει η προθεσμία τότε έχει την δυνατότητα να αποδείξει ότι δεν έλαβε γνώση και να την αποποιηθεί με δικαστική απόφαση. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο είναι ο τελικός αποδέκτης των κληρονομιών που αποποιήθηκαν οι κληρονόμοι τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι κληρονομιές με χρέη που δεν αποποιήθηκαν από όλους τους κληρονόμους μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις συναλλαγές με τον Δημόσιο όπως την στέρηση της φορολογικής ενημερότητας ή πρόστιμα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξάνεται και στη Θράκη ο αριθμός ασθενών από νόσους του εντέρου

«Αφανής» η ασθένεια Crohn σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σ.Α.Ι.Φ.Ν.Ε.Θ Δημήτρη Γκαρτσώνη ̵…