
Στο «Ε» μιλά η ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης «Έκφραση», Παγώνα Διούδη, παροτρύνει τους γονείς να φανούν ψύχραιμοι και υπομονετικοί μπροστά στα παιδιά αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο
Πλησιάζουν οι ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων και είναι απολύτως φυσιολογικό μαθητές και μαθήτριες να εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την επιτυχία και την πολυπόθητη θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μόλις δέκα ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι το άγχος πολλαπλασιάζεται και η αγωνία παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών κορυφώνεται.
Η ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης «Έκφραση», Παγώνα Διούδη, μίλησε στο «Ε» τονίζοντας πως το άγχος που βιώνουν οι μαθητές συχνά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο φόβος μίας ενδεχόμενης αποτυχίας, κάτι που συνδέεται με την αγωνία μήπως απογοητεύσουν τους γονείς τους ή ματαιώσουν τις προσδοκίες που έχουν σημαντικά πρόσωπα αναφοράς για αυτά ή ακόμη και οι ίδιοι για τον εαυτό τους.
Π. Διούδη: «Tο άγχος εκδηλώνεται στο κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο, ενώ η παρουσία του ως έναν βαθμό είναι φυσιολογική, μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για πολλά από τα παιδιά»
«Πολλές φορές το άγχος τους προκύπτει μετά από σύγκριση με τους συμμαθητές τους ή άλλες φορές ανησυχούν μήπως μία ενδεχόμενη αποτυχία συνδεθεί με μία αρνητική εικόνα που μπορεί να έχουν οι άλλοι για αυτούς. Καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο φορτίο κουβαλούν οι μαθητές κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων. Συγχρόνως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το άγχος εκδηλώνεται στο κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο και η παρουσία του ως έναν βαθμό είναι φυσιολογική, μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για πολλά από τα παιδιά», όπως σημείωσε.
Υποστηρικτικός ο ρόλος των γονέων με πρωταγωνιστές τα παιδιά
Αναφορικά για την στάση των γονέων, η ίδια επεσήμανε πως οφείλουν να είναι σε θέση να διακρίνουν τα δικά τους συναισθήματα από αυτά των παιδιών τους, να κατανοούν ότι οι πρωταγωνιστές σε αυτό το ταξίδι είναι τα παιδιά, να αναλαμβάνουν τον ρόλο του υποστηρικτή χωρίς να μεταφέρουν στα παιδιά τα δικά τους ανεκπλήρωτα και απωθημένα, να τους θυμίζουν πόσα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής και τις δυσκολίες που έχουν ξεπεράσει επιτυχώς.
«Ο γονέας να γίνει ο καθρέφτης της ψυχραιμίας και της ηρεμίας την οποία επιθυμεί για το παιδί του»
Συμπληρωματικά, υπογράμμισε πως είναι πολύ βοηθητικό οι γονείς να μεταφέρουν αισιοδοξία στα παιδιά, να μην τα συγκρίνουν, καθώς το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει διαφορετικές ικανότητες και για αυτό αντιμετωπίζεται ως μονάδα.
«Βασική μέριμνα των γονιών είναι να προσφέρουν ηρεμία, κατάλληλο περιβάλλον για διάβασμα, να δείχνουν υπομονή στα συναισθηματικά ξεσπάσματα του παιδιού χωρίς να αντιδρούν έντονα ή να πανικοβάλλονται. Ο γονέας χρειάζεται να γίνει ο καθρέφτης της ψυχραιμίας και της ηρεμίας την οποία επιθυμεί για το παιδί του δίχως να το επιφορτίζει με δικά του προβλήματα, η υπερπροστασία πρέπει να αποφεύγεται», είπε.
Η προσπάθεια των παιδιών και μια νίκη που δεν μπορεί κανείς να τους την πάρει
Η κ. Διούδη όρισε ως σωστή προσέγγιση τη διατύπωση ερωτημάτων στα παιδιά της φύσεως: «τι από αυτά που κάνουμε σε βοηθά;», «τι θα ήθελες;», «πώς μπορούμε να σου σταθούμε;»
«Δείχνουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά, δίνουμε χώρο, περνάμε το μήνυμα πως είμαστε εκεί με τον τρόπο που θέλουν χωρίς να τα βομβαρδίζουμε με υποδείξεις», υποστήριξε.
Δεν χωρά αμφιβολία πως καλό είναι και οι ίδιοι οι μαθητές να θυμίζουν στον εαυτό τους πόσες φορές παλιότερα μπορεί να αμφέβαλαν, αλλά τελικά τα κατάφεραν, να έχουν στο νου τους πως αρκεί μόνο που προσπάθησαν μία ολόκληρη χρονιά και παραπάνω θυσιάζοντας επιθυμίες, ανάγκες, εξόδους, φιλίες. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι νικητές, μας απέδειξαν πως όταν αναλαμβάνουν κάτι το φέρνουν εις πέρας και έχει μεγάλη αξία αυτό άσχετα με το αποτέλεσμα.
«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για κάθε παιδί που προσπαθεί, γιατί αυτή την νίκη κανείς δεν μπορεί να του την πάρει, είναι μέρος της εξέλιξής του, ξέρει πως όπως πάλεψε σε αυτή τη μάχη, το ίδιο θα κάνει μπροστά σε κάθε εμπόδιο στην ζωή τους», όπως συμπέρανε η κ. Διούδη.