
Υπουργοί από 22 χώρες ζητούν πλήρη πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση απέχει από τις διεθνείς πρωτοβουλίες – Κριτική από το ΠΑΣΟΚ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Υπουργοί Εξωτερικών από 22 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει την άμεση και πλήρη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του ΟΗΕ και ΜΚΟ. Παράλληλα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς χαρακτήρισαν την παροχή βοήθειας ανεπαρκή και απείλησαν με κυρώσεις αν συνεχιστεί η στρατιωτική κλιμάκωση σε Γάζα και Δυτική Όχθη.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι ο πληθυσμός της Γάζας, που ξεπερνά τα 2,1 εκατομμύρια, αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού μετά από 19 μήνες συγκρούσεων και μαζικών εκτοπίσεων. Πάνω από 760 ΜΚΟ παγκοσμίως υπέγραψαν αίτηση για την άρση της ισραηλινής πολιορκίας και την αποστολή διπλωματικής αποστολής μέσω του περάσματος της Ράφα.
Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει κυρώσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά Ισραηλινών υπουργών, λόγω της αντιμετώπισης των Παλαιστινίων στη Γάζα. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας τόνισε ότι η πίεση θα αυξηθεί επειδή δεν υπάρχει βελτίωση για τους αμάχους.
Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε αυτές τις διεθνείς πρωτοβουλίες. Στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στην ανάγκη διευκόλυνσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, σφοδρή κριτική στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τα γεγονότα στη Γάζα άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για εθνοκάθαρση και χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αποφυγή τοποθέτησης, επισημαίνοντας ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην κατάσταση στη Γάζα κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε επίσης την παραπομπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τονίζοντας πως η δράση της Χαμάς, αν και καταδικαστέα, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για ατιμωρησία.