Αρχική Ρεπορτάζ Χωρίς πιστοποίηση το 1/3 των ασανσέρ στην Ξάνθη

Χωρίς πιστοποίηση το 1/3 των ασανσέρ στην Ξάνθη

0

17 χρόνια παίρνει παράταση ο νόμος και τώρα έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει όλα τα ασανσέρ να λειτουργούν με πιστοποίηση ασφάλειας-Προβλέπονται πρόστιμα σε ιδιοκτήτες και συντηρητές – 2.000 τα ασανσέρ στην Ξάνθη

 

Δεκαεπτά χρόνια …παράταση παίρνει ο νόμος που ορίζει την υποχρεωτικότητα της πιστοποίησης των ανελκυστήρων σ’ όλες τις ιδιωτικές οικοδομές και στα δημόσια κτήρια και γραφεία μετά το 2000! Ψηφίστηκε το 2005 με περίοδο προσαρμογής τα 3 έτη (έως το 2008) και κάθε χρόνο από τότε παίρνει παράταση ένα έτος, με μοναδική εξαίρεση την τελευταία από τις 31/12/2024 που είναι εξάμηνη, δηλαδή έως την 30η Ιουνίου 2025 και όπως αφήνεται να εννοηθεί από το υπουργείο θα είναι η τελευταία! Αυτό σημαίνει πως ότι δεν έγινε 17 χρόνια πρέπει να γίνει σε 1, 5 μήνα. Δηλαδή να πιστοποιηθούν όλα τα ασανσέρ από τους αρμόδιους εξειδικευμένους φορείς πιστοποίησης (περίπου 20 εταιρείες στην χώρα), να ελεγχθούν, να γίνουν οι εκθέσεις και οι αναβαθμίσεις όπου απαιτούνται και να δηλωθούν στην πλατφόρμα του Ενιαίου Μητρώου Πιστοποίησης ανελκυστήρων.  Και το οξύμωρο είναι πως αυτή η πλατφόρμα  δεν είναι έτοιμη από την πολιτεία! Σε κάθε περίπτωση η είδηση και μόνο ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση έχει κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους,  ιδιοκτήτες,  συντηρητές και δήμους που έχουν αρχίσει τα …πάνω κάτω, για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα καθόσον πρόστιμα προβλέπονται και για ιδιοκτήτες και για συντηρητές!

Από το 2000 και μετά όλα τα καινούργια ασανσέρ πρέπει να έχουν πιστοποίηση

Όπως μας εξηγεί εξειδικευμένος τεχνικός συντήρησης ανελκυστήρων, η διαφορά της πιστοποίησης από τη συντήρηση ανελκυστήρων είναι όπως το ΚΤΕΟ και το συνεργείο των αυτοκινήτων: «Εμείς κάθε μήνα κάνουμε συντήρηση στα ασανσέρ όπως τα αυτοκίνητα που πάνε στο συνεργείο.  ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητα περνάνε κάθε χρόνο. Αυτό είναι η πιστοποίηση για τους ανελκυστήρες. Έρχεται ο φορέας ανάλογα κάθε 5 χρόνια και πιστοποιεί ότι όλα είναι εντάξει ή αλλιώς ότι χρειάζεται κάποια αλλαγή και το αλλάζει.  Ο φορέας πιστοποιεί την ασφαλή λειτουργία. Η πιστοποίηση γίνεται ανάλογα με την χρήση και τους ορόφους του ασανσέρ. Πολυκατοικίες έως 6 όροφοι(ισόγειο 5, υπόγειο – ισόγειο 4) ήταν για 6 χρόνια. Αν ήταν από εκεί και πάνω 5 χρόνια. Αλλά υπάρχουν και άλλα κτήρια, όπως τα δημόσια  που είναι κάθε χρόνο πιστοποίηση, τα κτήρια γραφείων που είναι κάθε τρία χρόνια. Οπότε βγαίνει το πιστοποιητικό και όταν λήγει αυτό πρέπει να ανανεωθεί. Οι φορείς είναι ιδιωτικές εταιρείες, είναι ειδικευμένες για ανυψωτικές συσκευές».

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες – που εμπλέκεται ο δήμος

Στο ερώτημα οι ιδιοκτήτες τι πρέπει να κάνουν μας απαντά, ενώ παράλληλα μας εξηγεί πως εμπλέκεται ο δήμος: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Ή θα  έχει πιστοποιητικό και έχει λήξει οπότε χρειάζεται ανανέωση ή αυτά που είναι πριν το 2000 που δεν έχουν καθόλου πιστοποιητικό και πρέπει να βγάλουν. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνουν όλα από την αρχή να μπουν σε μία σειρά. Κάθε ασανσέρ όταν γίνεται καταχωρείται στον δήμο και έχει έναν αριθμό φακέλου. Ο δήμος βλέπει σε τι κατάσταση είναι το κάθε ασανσέρ. Αν έχει πιστοποίηση ή όχι αν έχει λήξει αν δεν έχει καθόλου χαρτιά. Γι’ αυτό κάθε περίπτωση έιναι διαφορετική. Ο δήμος θα δώσει στοιχεία. Έχει ένα πρόγραμμα που είναι καταχωρημένοι οι ανελκυστήρες.

Κανονικά πρέπει ο συντηρητής να ενημερώνει κάθε πολυκατοικία αν έχει λήξει το πιστοποιητικό ή όχι και ο δήμος στέλνει τα χαρτιά και ενημερώνει ότι χρειάζεται πιστοποίηση. Τον δήμο τον ενδιαφέρει το χαρτί της πιστοποίησης. Ωστόσο δεν έχει γίνει τίποτε απ’ όλα αυτά. Αν ισχύσει ο νόμος από τις 30 Ιουνίου πρέπει όποιο ασανσέρ δεν έχει πιστοποίηση να σταματήσει την λειτουργία του, με ότι σημαίνει αυτό για το κοινό».

Τα πρόστιμα και το νομικό κενό με το ΑΦΜ Πολυκατοικίας

Η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο των 1.500 ευρώ και στον συντηρητή γιατί λειτουργεί ασανσέρ χωρίς πιστοποίηση και στην πολυκατοικία. Οπότε ο μεν συντηρητής ή θα πρέπει να παραιτηθεί από την συντήρηση των ασανσέρ που δεν έχουν πιστοποίηση ή να πληρώσει το πρόστιμο. Στην περίπτωση όμως της επιβολής προστίμου στους ενοίκους – ιδιοκτήτες πολυκατοικίας το πρόστιμο δεν είναι γνωστό που θα επιβληθεί γιατί οι  πολυκατοικίες δεν διαθέτουν ΑΦΜ, κι αυτό αποτελεί ένα νομικό κενό.

 500 – 700 ασανσέρ της Ξάνθης δεν διαθέτουν πιστοποίηση

Σ’ ότι αφορά τα στοιχεία. Στην Ξάνθη είναι δηλωμένα 2.000 ασανσέρ. Απ’ αυτά τα 500  – 700 ασανσέρ δεν είναι πιστοποιημένα Κατά συνέπεια το 1/3 των ασανσέρ της Ξάνθης δεν είναι πιστοποιημένα ενώ τα υπόλοιπα έχουν πιστοποίηση. Είναι μια δαπάνη για τους ιδιοκτήτες που άλλοι δέχονται να την αναλάβουν και άλλοι όχι. Υπάρχει μια δυσπιστία γύρω από το θέμα αν δεν δοθεί παράταση δηλαδή, επειδή μέχρι τώρα δίνονταν  κάθε χρόνο», σημειώνει ο κ. Αθανάσιος Κεχαγιόγλου από την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ Ξάνθης που χειρίζεται τα κοινόχρηστα πολλών οικοδομών τη πόλης μας: «Μπορεί να δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα. Να μείνουν άνθρωποι ηλικιωμένοι φυλακισμένοι στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι μένουν σε παλιές οικοδομές, με παλιούς ανελκυστήρες. Το κόστος όλης της διαδικασίας είναι υψηλό. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 200 ευρώ για τον επιθεωρητή που θα κάνει τον έλεγχο άλλα τόσα  για την έκθεση και αν χρειαστεί αναβάθμιση τουλάχιστον 3.500 ευρώ, αλλά γνωρίζω περιπτώσεις κόστους και έως 10. 000 και 11.00 ευρώ. Αυτά θα τα επωμιστούν οι ιδιοκτήτες και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα όλοι να ανταπεξέλθουν. Ίσως θα έπρεπε να επιδοτηθούν αυτές οι αλλαγές από το κράτος. Υπάρχουν πολλά κενά στην διαδικασία. Δεν υπάρχει ούτε Μητρώο που θα καταχωρούνται οι πιστοποιήσεις αλλά ούτε ΑΦΜ στις πολυκατοικίες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η βλάβη στον αγωγό επικαιροποιεί την μελέτη για ύδρευση από τις Πηγές Παραδείσου

Η δημοτική αρχή αναζητά χρηματοδότηση – Προχωράει το έργο της λυματολάσπης δίπλα στο…