
Οι εργασίες αποκατάστασης θα εστιάσουν στο βόρειο τμήμα του περιβόλου της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει τα τείχη των Κλαζομενίων και των Τηίων
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία και τη διατήρηση των αρχαιολογικών χώρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εντάσσονται σημαντικά έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα αφορά το Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στην αρχαία πόλη των Αβδήρων, όπου θα πραγματοποιηθούν εργασίες θωράκισης απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως οι πλημμύρες, αλλά και αποκατάστασης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων για την καλύτερη προβολή του χώρου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, προχωρά στην υλοποίηση στοχευμένων έργων αποκατάστασης, τα οποία περιλαμβάνουν τη μελέτη και την εφαρμογή αντιπλημμυρικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή. Η περιοχή των Αβδήρων είναι ελώδης και η επαναλαμβανόμενη παρουσία στάσιμων νερών έχει οδηγήσει σε σοβαρές φθορές στα αρχιτεκτονικά μέλη των κτισμάτων και των τειχών. Το δυτικό τμήμα του τείχους, για παράδειγμα, βρίσκεται μόνιμα κάτω από την επιφάνεια του νερού, γεγονός που δυσχεραίνει την αναγνωσιμότητα και την κατανόηση της μορφής των οικοδομικών καταλοίπων.
Η αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού της Δήμητρας και της Κόρης εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο διατήρησης και προβολής των αρχαιολογικών καταλοίπων, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι εργασίες αποκατάστασης θα εστιάσουν στο βόρειο τμήμα του περιβόλου της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει τα τείχη των Κλαζομενίων και των Τηίων, καθώς και τα υπόλοιπα σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της πόλης. Στόχος των έργων είναι να ενισχυθεί η προστασία και να αποκατασταθεί η αναγνωσιμότητα των αρχιτεκτονικών μελών, βελτιώνοντας την αναγνωσιμότητα των οικοδομικών φάσεων και επιτρέποντας στους επισκέπτες να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία του χώρου.
Η αντιπλημμυρική μελέτη θα επικεντρωθεί στην εκτίμηση της πλημμυρικής παροχής της λεκάνης απορροής της περιοχής και θα καθορίσει τον τρόπο διοχέτευσης των υδάτων στους πλησιέστερους αποδέκτες, προκειμένου να προστατευθούν οι αρχαιολογικοί χώροι από τις πλημμύρες και τις φθορές. Παράλληλα, θα διαμορφωθεί ένα δίκτυο περιήγησης για τους επισκέπτες, που θα περιλαμβάνει περιμετρικές διαδρομές, θέσεις στάθμευσης και την οργάνωση του χώρου για την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η μελέτη περιλαμβάνει επίσης τη διαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου και τη δημιουργία ράμπας για την πρόσβαση στην κλίμακα του ιερού. Οι εργασίες αναμένεται να ενισχύσουν την προστασία του χώρου και να συμβάλουν στη βιώσιμη διαχείρισή του, με σκοπό να καταστεί ο χώρος αυτός προσιτός και ασφαλής για τους επισκέπτες.
Η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή κατά τη διάρκεια των ετών 1982-1993 αποκάλυψε σημαντικά τμήματα των αρχαίων τειχών, των πυλών και άλλων κτισμάτων, που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της πόλης των Αβδήρων και του Ιερού της Δήμητρας και της Κόρης, το οποίο λειτουργούσε για περισσότερο από δύο αιώνες, από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. έως τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.
Η ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και θωράκισης του αρχαιολογικού χώρου αναμένεται να ενισχύσει την πολιτιστική και τουριστική αξία της περιοχής, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της αρχαίας ιστορίας της Θράκης.
Πηγή: protothema.gr