
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε για casus belli, επένδυση ηλεκτρικού καλωδίου, διημερείς σχέσεις, Παλαιστινιακό, σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόταση Προανακριτικής για Τέμπη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε στον σταθμό REAL FM τις επιφυλάξεις του για την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού για άρση του casus belli. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η απειλή πολέμου μπορεί να επανέλθει και χαρακτήρισε δύσκολη την αποτροπή της συμμετοχής της Τουρκίας στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τόνισε την ανάγκη για άμεση έναρξη της επένδυσης, υπογραμμίζοντας τον γεωπολιτικό χαρακτήρα της και το συνολικό κόστος, το οποίο επιβαρύνει εν μέρει τους Έλληνες καταναλωτές. Ανέφερε ότι η Τουρκία δυσχεραίνει την υλοποίηση του έργου.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε τη σημασία διαύλου επικοινωνίας και διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ επεσήμανε την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη Γάζα, επεσήμανε ότι η πρόσκληση προς τον Μαχμούτ Αμπάς να μιλήσει στη Βουλή αποτελεί θετική κίνηση που συμβάλλει στην κατανόηση των διαφορετικών απόψεων. Τόνισε την ανάγκη επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος βάσει ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι το κείμενο δεν καταδίκαζε την δράση της Χαμάς ούτε ζητούσε την επιστροφή των ομήρων, στοιχεία που έθεσαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτός υπογραφής.
Αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα, χαρακτήρισε τη διαδικασία εθνοκάθαρση και εξέφρασε την αντίθεσή του στην ταύτιση της ελληνικής κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Νετανιάχου.
Σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατηγόρησε κυβερνητικά και πρώην στελέχη για ευθύνες και ανέφερε ότι η υπόθεση επηρεάζει τον μηχανισμό πληρωμών των αγροτών. Κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει ευθύνες και να διευκολύνει τις έρευνες.
Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, επισημαίνοντας αντιφάσεις στη στάση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Επανάφερε την πρόταση για Ενιαία Αρχή Καταναλωτή ως μέτρο κατά της ακρίβειας, το οποίο δεν υλοποιήθηκε. Επίσης, σχολίασε την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ακτοπλοϊκά.