Αρχική Ρεπορτάζ Ζητούν διάλογο και στοχευμένη αστυνόμευση με κοινή συναίνεση οι κάτοικοι του Δροσερού

Ζητούν διάλογο και στοχευμένη αστυνόμευση με κοινή συναίνεση οι κάτοικοι του Δροσερού

0

Δεν ανταποκρίθηκαν οι θεσμικοί φορείς στο κάλεσμα που απηύθυναν οι κάτοικοι την Παρασκευή, επιδιώκοντας διάλογο για μια δίκαιη και αποτελεσματική αστυνόμευση – Μίλησαν στο «Ε» για εφόδους χωρίς εντάλματα και γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας στο φιλήσυχο τμήμα του συνοικισμού. «Γνωρίζουμε ποιες οικογένειες δημιουργούν τα προβλήματα, ας μας ρωτήσουν», λένε

Την αναστάτωση των κατοίκων του Δροσερού για τη νέα πραγματικότητα που έφερε η επιχειρησιακή παρουσία 44 αστυνομικών της ΟΠΚΕ στον οικισμό αγνόησαν οι τοπικές αρχές της Ξάνθης, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ανοιχτή συζήτηση που απηύθυναν οι κάτοικοι για το απόγευμα της Παρασκευής.

Αρκετοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και, μέσω μικροφωνικής εγκατάστασης, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους και τους λόγους για τους οποίους αντιδρούν στις ενέργειες των αστυνομικών εντός του οικισμού. Όπως κατήγγειλαν στο «Ε», που βρέθηκε στον συνοικισμό για να καταγράψει τις αντιδράσεις τους, οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους στα διερχόμενα αυτοκίνητα στις εισόδους του Δροσερού, καθώς και σωματικούς ελέγχους στους κατοίκους που κινούνται στους δρόμους του οικισμού. Παράλληλα, διεξάγουν έρευνες με αστυνομικούς σκύλους εντός κατοικιών όπου διαμένουν οικογένειες, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για την απουσία εντάλματος, ενώ έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για ελέγχους ακόμη και σε παιδικά καροτσάκια και σε σωματικούς ελέγχους σε ανήλικα. «Αυτές οι πρακτικές δεν αποφέρουν αποτέλεσμα, ενώ αντίθετα ενισχύουν το ρατσισμό εναντίον μας», δηλώνουν.

Κάτοικοι Δροσερού: Ο μισός οικισμός χωρίς ρεύμα

Σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν οι κάτοικοι, η επιχειρησιακή δράση της αστυνομίας στον οικισμό επικεντρώνεται στον εντοπισμό κλοπιμαίων. Για τον λόγο αυτό, οι αστυνομικοί εισέρχονται σε καταλύματα και ζητούν αποδείξεις για την προέλευση ηλεκτρικών συσκευών. Παράλληλα, κατά τους ελέγχους τους, διαπιστώνουν παραβάσεις που αφορούν στα κινούμενα οχήματα (έλλειψη ασφάλειας, διπλώματος κ.λπ.), καταγράφοντας σωρεία παραβάσεων. Επιπλέον, έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, οι οποίες, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, δεν φαίνεται να σχετίζονται με ενέργειες του ΔΕΔΔΗΕ. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι αυτή τη στιγμή «ο μισός οικισμός έχει μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου άνθρωποι μαγειρεύουν με φακούς κεφαλής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι δηλώνουν πως στηρίζουν την ενίσχυση της αστυνόμευσης στον συνοικισμό με σκοπό την πάταξη της εγκληματικότητας. Ωστόσο, τονίζουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών επικεντρώνονται κυρίως σε μικρότερης σημασίας παραβάσεις, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, δεν έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο όσον αφορά τα σοβαρά ζητήματα εγκληματικότητας στο Δροσερό. Όπως επισημαίνουν, πάνω από είκοσι ημέρες μετά την έναρξη του επιχειρησιακού σχεδίου, δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη στον τομέα αυτό.

«Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε με τους αστυνομικούς, αλλά ο τρόπος που επιχειρούν στο Δροσερό δεν βοηθάει κανέναν»

Επιπλέον, τόνισαν με έμφαση ότι η εγκληματική δραστηριότητα στον οικισμό αποδίδεται σε συγκεκριμένες δέκα οικογένειες, τις οποίες οι ίδιοι μπορούν να κατονομάσουν, εφόσον ζητηθεί η συνδρομή τους από την αστυνομία. «Εμείς θέλουμε την παρουσία της αστυνομίας, χαρήκαμε με την πρωτοβουλία, αλλά οι αστυνομικοί δεν πηγαίνουν εκεί όπου δημιουργούνται τα προβλήματα. Αντίθετα, εισβάλλουν στα σπίτια μας με σκύλους και όπλα, τρομάζοντας τα παιδιά μας. Κι εμείς εργαζόμενοι είμαστε, κι εμείς από τη δουλειά μας 600 και 700 ευρώ παίρνουμε. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε με τους αστυνομικούς, αλλά ο τρόπος που επιχειρούν στο Δροσερό δεν βοηθάει κανέναν», ανέφεραν χαρακτηριστικά κάτοικοι. Παράλληλα, επισήμαναν ότι η συγκεκριμένη αστυνομική πρακτική αναδεικνύει και επαναφέρει στο προσκήνιο χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν τον συνοικισμό.

Η απουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών από το κάλεσμα των κατοίκων έχει τη δική της ανάγνωση. Ωστόσο, η έλλειψη επικοινωνίας με την κοινότητα σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας στον οικισμό αναμφίβολα εντείνει τις ανησυχίες και δεν συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού.

Χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση

Η ασφάλεια στον Δροσερό δεν είναι ζήτημα μόνο αστυνομικών επιχειρήσεων, αλλά και κοινωνικής συνοχής. Οι κάτοικοι επιθυμούν μια προσέγγιση που θα στοχεύει τόσο στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας όσο και στη διατήρηση μιας αξιοπρεπούς καθημερινότητας για όλους. Η συνεργασία μεταξύ αρχών και πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές λύσεις που θα σέβονται τα δικαιώματα όλων και θα βελτιώνουν στην πράξη την ποιότητα ζωής στην περιοχή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιάστηκαν στα «δίκτυα» της βιώσιμης αλιείας οι ψαράδες

Αλλάζουν ο τρόπος και η διαδικασία αλίευσης με απόφαση ΥΠΑΑΤ – Πανελλαδικές κινητοποιήσεις…