
Η έκθεση με τίτλο «Νέοι αρχιτέκτονες προτείνουν: Εικαστικές Επεμβάσεις στην Ξάνθη» πραγματοποιήθηκε το διάστημα 17 έως 28 Μαρτίου στο Παλαιό Δημαρχείο – Οι καθηγητές Γιάννης Κολοκοτρώνη και Κατερίνα Ριτζούλη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ μιλούν στο «Ε» για τον απώτερο στόχο της έκθεσης δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια
Σε ένα δημιουργικό εργαστήριο αστικού μετασχηματισμού μετατράπηκε η Ξάνθη μέσα από τις οραματικές προτάσεις περισσότερων από εξήντα φοιτητών αρχιτεκτόνων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΤΑΜ/ΔΠΘ).
Η έκθεση με τίτλο «Νέοι αρχιτέκτονες προτείνουν: Εικαστικές Επεμβάσεις στην Ξάνθη», που είχε διάρκεια από τις 17 έως τις 28 Μαρτίου 2025 στο Παλαιό Δημαρχείο εγκαινιάστηκε με την εκδήλωση που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στις 20:00.
Σε επιμέλεια των καθηγητών Γιάννη Κολοκοτρώνη και Κατερίνας Ριτζούλη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ, η έκθεση παρουσίασε σχέδια φοιτητών που συνδυάζουν την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη βιωσιμότητα μελετώντας, τόσο την τοπική ταυτότητα, όσο και τις παγκόσμιες προκλήσεις.
«Με διοργανωτή το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και χορηγό τον Παρατηρητή της Θράκης, υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει ότι ακόμη και μικρότερες πόλεις όπως η Ξάνθη μπορούν να πρωτοστατήσουν στον προσεγμένο, τολμηρό αστικό μετασχηματισμό. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια έκθεση – είναι ένα κάλεσμα για να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις στις οποίες θέλουμε να ζούμε: δημιουργικές, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμες και με μελλοντικό οραματισμό», όπως επισημαίνουν οι καθηγητές.

Όταν η παγκόσμια καινοτομία συναντά τον τοπικό χαρακτήρα
«Με ρίζες στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ξάνθης, οι προτάσεις τους είναι ένας προβληματισμός στην αυξανόμενη ομογενοποίηση των πόλεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δίνοντας έμφαση στο ‘’glocal σχεδιασμό’’ – όπου η παγκόσμια καινοτομία συναντά τον τοπικό χαρακτήρα», όπως τονίζει ο κ. Κολοκοτρώνης στο «Ε».
Συμπληρωματικά, η κ. Ριτζούλη αναφορικά με το θέμα υποστηρίζει πως προέκυψε από μία συνεργασία σε ένα εργαστήριο στο πλαίσιο μαθήματος του προπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Θεωρίας Αρχιτεκτονικής και της Τέχνης. Έκριναν, λοιπόν πως θα ήταν ενδιαφέρον τα παιδιά να ασχοληθούν με την πόλη της Ξάνθης όπου ζουν και εργάζονται.
Γ. Κολοκοτρώνης: «Οι νέοι αρχιτέκτονες αποδεικνύουν πώς η δημόσια τέχνη μπορεί να ενεργοποιήσει το συναίσθημα, την φαντασία και τη συμμετοχή των πολιτών»
Επιπροσθέτως, ο κ. Κολοκοτρώνης σημειώνει πως από το γκράφιτι και τις ποικίλες εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους και κτίρια της Ξάνθης, μέχρι τον σχεδιασμό χωρίς αποκλεισμούς και τον κλιματικά συνειδητό σχεδιασμό φτάσαμε σε αυτές τις παρεμβάσεις, που ανοίγουν τον διάλογο για τη μεταμόρφωση παραμελημένων αστικών σημείων στην πόλη αντλώντας έμπνευση από παραδείγματα όπως το Σπίτι της Σκιάς της Ξάνθης, οι νέοι αρχιτέκτονες αποδεικνύουν πώς η δημόσια τέχνη μπορεί να ενεργοποιήσει το συναίσθημα, την φαντασία και τη συμμετοχή των πολιτών.
«Ο καλός σχεδιασμός πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες»
«Η έκθεση υπερασπίζεται την περιβαλλοντική βιωσιμότητα με στρατηγικές πράσινου σχεδιασμού, ανακυκλωμένα υλικά, ηλιακές λύσεις και προτάσεις για την αναζωογόνηση φυσικών χώρων όπως ο ποταμός Κόσυνθος. Πάνω απ’ όλα, αναδεικνύει τη σημασία των χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμων χώρων – αναγνωρίζοντας ότι ο καλός σχεδιασμός πρέπει να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες», δηλώνει.
Για έναν πολύ ωραίο καμβά που αποβλέπει στη δημιουργία κάποιων πολύ ωραίων προτάσεων που θα στρέψουν το βλέμμα στην αλλαγή της πόλης και θα βοηθήσουν να δει κάποιος μέσα από την τέχνη κάνει λόγο η κ. Ριτζούλη. Βέβαια, θεωρεί πως είχε ενδιαφέρον το γεγονός πως σε πραγματικό χώρο ενσωματώθηκαν όλες αυτές οι ιδέες όπως η Δημοτική Αγορά, το Παλιό Δημαρχείο της πόλης ή το Χατζιδάκειο, η Παλιά Πόλη.
Πρωτότυπες και επαναστατικές ιδέες έρχονται στο φως
«Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και προχώρησαν σε πολύ πρωτότυπες και επαναστατικές ιδέες για την πόλη μας. Επίσης, χρησιμοποίησαν έργα τέχνης μεγάλων καλλιτεχνών σε δημόσιους χώρους και σε ιστορικά κτήρια της πόλης προσπαθώντας μέσα από αυτά να περάσουν διάφορα μηνύματα από απλά αισθητικής φύσης, μέχρι και πολιτικά, κοινωνικά», προσθέτει.
«Τα παιδιά υιοθέτησαν τον χώρο και δημιούργησαν πολύ ωραίες εμπειρίες»
Ομολογούν και οι δύο πως δεν περίμεναν τόσο μεγάλη απήχηση της έκθεσης στο κοινό και ιδιαίτερα σε αυτό της Ξάνθης, καθώς πέρασε πάρα πολύς κόσμος και το πολύ ενδιαφέρον ήταν πως τα ίδια τα παιδιά κατά κάποιον τρόπο υιοθέτησαν τον χώρο και δημιούργησαν πολύ ωραίες εμπειρίες σε όσους έρχονταν. Χρησιμοποίησαν μουσική, έκαναν ξεναγήσεις τον κόσμο. Όλες οι κριτικές που δέχτηκαν ήταν πολύ θετικές. Αυτό, λοιπόν τους χαροποίησε ιδιαίτερα, ενώ ενέπνευσε τα παιδιά για να συνεχίσουν να κάνουν δράσεις.
Άμεση η εξωστρέφεια με την κοινωνία
«Ο σκοπός μας είναι σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο να έχουμε μία άμεση επαφή με την κοινωνία. Θέλουμε να έχουμε ως πανεπιστήμιο εξωστρέφεια και νομίζουμε ότι τουλάχιστον με αυτή την έκθεση το καταφέραμε. Ήρθαν άνθρωποι και καταχειροκρότησαν την προσπάθεια των φοιτητών από όλη την πόλη», υπογραμμίζουν.
Σε κάθε περίπτωση οι καθηγητές συγκλίνουν πως αυτό που θέλουν είναι να ταξιδέψουν τη συγκεκριμένη έκθεση και ουσιαστικά την πόλη της Ξάνθης και σε άλλες πόλεις. Δεν αποκλείουν την πιθανότητα να την ταξιδέψουν και στο εξωτερικό. Αναντίρρητα, θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον να βγει η πόλη προς τα έξω μέσα από τα μάτια των φοιτητών της!