
Τα επτά βιβλία της «συστήνει» στο «Ε» μέσα από θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και παραμένουν διαχρονικά επίκαιρα-Τα προσωπικά της βιώματα και η μελέτη των εμπειριών άλλων ανθρώπων κινητοποιούν την πένα της, κρατώντας την μακριά από ό,τι μοιάζει τυπικό ή ρουτίνα
Μία νότα αισιοδοξία επιδιώκει να αναδείξει η Ξανθιώτισσα δημιουργός, Έλενα Μωρέα μέσα από την ευθύβολη γραφή της εξετάζοντας εις βάθος όλα τα γεγονότα, τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά, είτε αυτά είναι ευχάριστα, είτε δυσάρεστα. Με ένα πλούσιο έργο αποτελούμενο από επτά συνολικά βιβλία επιχειρεί να «αγγίξει» τους αναγνώστες της, να δώσει «τροφή» για σκέψη, να δείξει πως τελικά πρέπει να σκεφτούμε πως στις δύσκολες στιγμές της ζωής είναι φρόνιμο να επιστρέψουμε στον εαυτό μας, να καταλάβουμε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και να κάνουμε μία νέα αρχή.
Το κίνητρο της συγγραφής
«Μου άρεσε από παιδί να γράφω, ήταν κάτι σαν ταλέντο. Έχω ακόμη τετράδια από το δημοτικό και κρατώ τις καλές μου εκθέσεις. Να πω την αλήθεια δεν περίμενα ότι θα έφτανα εδώ, αλλά η ζωή τα φέρνει αλλιώς. Εμένα τουλάχιστον μου αρέσει, απεναντίας δεν προτιμώ το τυπικό, τη ρουτίνα. Γι’ αυτό ήθελα από τα πρώτα βήματά μου ακόμη να τονώσω ηθικά τον εαυτό μου και εν συνεχεία ό,τι έζησα να το περάσω στους άλλους», όπως τονίζει στο «Ε» η κ. Μωρέα.
Ξεκίνησε να γράφει από εκείνη για εκείνη και τελικά παίρνει δύναμη, όταν εντοπίζει ανθρώπους που νιώθουν ότι βοηθιούνται μέσα από αυτό
Όσον αφορά την ποιητική της παραγωγή συμπληρώνει πως προσπαθεί να περάσει μία νότα αισιοδοξίας και χαράς, την σκέψη ότι τίποτα δεν τελειώνει, εστιάζοντας την προσοχή στη δυνατότητα που έχουμε όλοι μας να επιστρέψουμε στον εαυτό μας και να κάνουμε σχέδια από την αρχή. Αναντίρρητα, της δίνει δύναμη όταν βρίσκονται άνθρωποι που νιώθουν ότι βοηθιούνται μέσα από αυτό. Ουσιαστικά έτσι νιώθει πως πέτυχε τον στόχο της.
«Προσωπικά και εγώ κλήθηκα να διαχειριστώ κάποια δύσκολα και άσχημα βιώματα. Ξεκίνησα, λοιπόν να γράφω από εμένα για εμένα! Έπειτα, διαπίστωσα πως άρεσαν τα ποιήματα γι’ αυτό μίλησα με κάποιες κυρίες που πέρασαν δύσκολα, όπως επίσης και με άλλες φιλολόγους. Η μητέρα μου μία ημέρα βρήκε μία γνωστή της κυρία που έγραφε και εκείνη. Διαβάζοντάς τα, λοιπόν της είπε ότι της αρέσει το περιεχόμενο. Εντωμεταξύ, εγώ είχα κατέβει Αθήνα να κάνω τα χαρτιά μου για να ασχοληθώ συστηματικά με τον κλάδο μου ως βρεφονηπιοκόμος και βοηθός ιατρικών εργαστηρίων. Εκείνη, όμως με παρότρυνε να πάω στον εκδότη της για να μιλήσουμε και δειλά δειλά ξεκινήσαμε τη δουλειά», όπως αναφέρει.
Επτά έργα με επτά διαφορετικά «κομμάτια» της Έλενας Μωρέα
Όπως επισημαίνει η ίδια, ποίηση είναι μόνο το πρώτο βιβλίο, ενώ τα υπόλοιπα είναι γραπτός λόγος και τα δύο τελευταία διηγήματα. Στην σκέψη να διαλέξει κάποιο ανάμεσα στα επτά έργα της ομολογεί πως δεν είναι σε θέση να το κάνει. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο ως το καλύτερο. Αγαπά το πρώτο, γιατί το ξεκίνησε για εκείνη και με αυτό την γνώρισαν. Εξηγεί πως είναι σαν να έχει κάποιος πέντε παιδιά και το καθένα να το αγαπά για το δικό του λόγο, αφού απευθύνεται αλλού, δίνει κάποιο άλλο μήνυμα. Όλα δείχνουν κάποιο κομμάτι της που πρόκειται να περάσει στον κόσμο ή κάποιες ιδέες που την προβληματίζουν.
Συνομιλία με τα βιβλία της: Ένα νοητό ταξίδι στους χώρους της ποίησης, του γραπτού λόγου και του διηγήματος
Το πρώτο βιβλίο της το 2019 με τίτλο «Αντιμετωπίζουμε τη ζωή με θάρρος κι αισιοδοξία» διαβάστηκε πολύ, γι’ αυτό βγήκε και δεύτερη έκδοση το 2024. Βέβαια, τώρα θα εμπλουτίσει και το δεύτερο «Σκέψεις και στοχασμοί». Πρότεινε κάποια θέματα στον εκδότη και κάποια άλλα πάλι εκείνος σε εκείνη, συζητούσαν μαζί στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σε ζητήματα της επικαιρότητας. Άλλωστε, όλα τα βιβλία της είναι για μικρούς και για μεγάλους. Απασχολούν θέματα όπως φιλία, ανεργία, στοχασμοί και προβληματισμοί αναφορικά με την επίδραση του χρόνου πάνω μας, με τα βιώματα, αλλά και την παιδεία στο τρίτο βιβλίο «Παιδεία εν έτει 2019…,2020», που επίσης είναι επίκαιρο θέμα. Προσπαθεί να ξεκαθαρίσει πως άλλο είναι παιδεία και άλλο εκπαίδευση. Τονίζει, επίσης ότι πρέπει να υπάρχει φιλανθρωπία και αλληλεγγύη, για τις κοινωνικές τάξεις, τη συμπεριφορά, τις μεγάλες αξίες. Μίλησε με κόσμο και κάτι ανάλογο κάνει και με το όγδοο βιβλίο που γράφει τώρα. Εξασφάλισε την πρόσβαση στο ίντερνετ για το θέμα ουσιών και καταχρήσεων, μιας και δεν είχε πρότερη γνώση. Αξιοσημείωτο είναι πως στο τέταρτο βιβλίο «Θετική σκέψη και στάση ζωής» ασχολείται με την ηλικία τονίζοντας πως είναι ένας αριθμός και ότι πρέπει να λέμε «όχι». Θέλει σε όλα τα βιβλία να δώσει μία νότα αισιοδοξίας, καθώς ο καιρός είναι δύσκολος, η ανεργία είναι πραγματικότητα και τα προβλήματα είναι πολλά. Επιδιώκει να περάσει κάτι που θα μείνει, να έχει ένα αντίκτυπο στον κόσμο. Το πέμπτο είναι περί πίστεως και ήθους με τον τίτλο «Ποιος άξιος εστί;», που τον έβαλε ο εκδότης της, Σταύρος Ξηρουχάκης τονίζοντας πως είναι σημαντικό να μπορούμε να μπούμε στη θέση του άλλου. Κλείνοντας η κ. Μωρέα κάνει ειδική μνεία στα δύο διηγήματά της «Το παράπονο της Ρηνούλας» και «Οικογενειακές… υποθέσεις», τα οποία είναι αληθινές ιστορίες. Επιδιώκει να περιγράψει το άτομο και την οικογένεια, κάτω από το πρίσμα της αγάπης και της θέλησης για αλληλοβοήθεια, ενώ στη διαδρομή αυτή δεν αποκλείεται να συναντήσει θετικά ή και αρνητικά φαινόμενα.
Μεγάλη η ώθηση για δημιουργία από τον εκδότη της, Σταύρο Ξηρουχάκη των Εκδόσεων Πάραλος
«Μου δίνουν μεγάλη ώθηση τα λόγια του εκδότη μου Σταύρου Ξηρουχάκη, όταν χαρακτηριστικά μου λέει πως βλέπει ότι μπορώ να διαχειριστώ αυτή τη μετάβαση από το ένα, στο άλλο είδος. Με προτρέπει να πιστεύω στον εαυτό μου, υπογραμμίζοντάς μου πως κανείς δεν γεννιέται μαθημένος και αλάθητος. Σίγουρα μου δίνει ικανοποίηση, κάθε φορά που διαπιστώνει βελτίωση στο έργο μου», όπως προσθέτει η κ. Μωρέα.
Με κωμικοτραγικά γεγονότα παρμένα από την καθημερινότητα «συστήνει» το 8ο βιβλίο της, που είναι ακόμη στα σκαριά
Αυτό που ετοιμάζει( το όγδοο βιβλίο) θα αναφέρεται για κάποια αστεία και ειδικότερα κωμικοτραγικά γεγονότα από την καθημερινότητα και τον χώρο εργασίας μετά από πρόταση του εκδότη της. Η ίδια το βρίσκει ενδιαφέρον, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι η διαδικασία αναζήτησης βιωμάτων άλλων ανθρώπων απαιτεί πολλή δουλειά.
«Θα είναι δύο ενότητες, η μία με θέμα τον χώρο εργασίας και η άλλη με παρουσίαση της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα θα περιέχει διάφορα αστεία στην προσπάθεια να δώσει μία εύθυμη νότα στον κόσμο με αναφορές και σε όλα αυτά που σόκαραν. Ευελπιστώ πως θα τελειώσει μέσα στον μήνα, διότι κάποια ήταν δουλεμένα και βγήκαν πιο γρήγορα. Το κάθε βιβλίο απαιτεί εργασία γύρω στον έναν χρόνο και λίγο παραπάνω. Αρχικά, κάνω έναν σκελετό με το περιεχόμενο και κάποιες βασικές ιδέες, ενώ στη συνέχεια τα αναλύω», υπογραμμίζει μιλώντας για το βιβλίο που έρχεται προσεχώς.
Τα βιβλία της Έλενας Μωρέα
- «Αντιμετωπίζουμε τη ζωή με θάρρος κι αισιοδοξία», ποιήματα και κείμενα, 2019, δεύτερη βελτιωμένη έκδοση 2024
- «Σκέψεις και στοχασμοί»,2019
- «Παιδεία εν έτει 2019…,2020»
- «Θετική σκέψη και στάση ζωής», 2020
- «Ποιος άξιος εστί;»,2021
- «Το παράπονο της Ρηνούλας», 2022
- «Οικογενειακές… υποθέσεις», 2023