Αρχική Ρεπορτάζ Θέριεψε ο καιρός τα κουνούπια

Θέριεψε ο καιρός τα κουνούπια

0

Σε ενεργή δράση τα …διαχειμάζοντα στην παρανέστια περιοχή και τις παραλίες – Ξεκίνησαν τα ενοχλητικά καλωσορίσματα αλλά και εδώ και τρεις μέρες οι ψεκασμοί-«Με τα κουνούπια δεν υπάρχει ποτέ εφησυχασμός», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Βενετίδης – Εξετάζεται η χρήση drone

Σμήνη κουνουπιών εμφανίστηκαν στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στις περιοχές πέριξ του Νέστου αλλά και στις παραλίες μας, προκαλώντας έντονη ενόχληση σ’ όσους έκαναν περιπάτους τις μέρες αυτές. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές αλλά όχι και τόσο συχνό για τον μήνα Απρίλιο που ο κύκλος της ζωής των κουνουπιών βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης. Και ως γνωστόν οι προνύμφες δεν πετάνε παρά μόνο τα ακμαία κουνούπια. Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι; Τι…σόι είναι αυτά τα κουνούπια; Πόθεν έσχες;


Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Βενετίδης

Σε ενεργή δράση τα …διαχειμάζοντα κουνούπια

«Διαχειμάζοντα», απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Έργων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Βενετίδης, εξηγώντας πως είναι αυτά που επιβίωσαν από τον χειμώνα (ξεχειμώνιασαν δηλαδή). Προφανώς βρίσκονται σε …ηλικιωμένη φάση – σύμφωνα με τον προσδόκιμο ζωής των κουνουπιών – ωστόσο παρότι ο κ. Βενετίδης υποστηρίζει ότι δεν τσιμπάνε, έχουμε ….μάρτυρες που βεβαιώνουν για το αντίθετο!

«Αυτά τα κουνούπια είναι διαχειμάζοντα. Αυτά που επιβίωσαν δηλαδή. Είναι μεγάλα και δεν τσιμπάνε. Αυτό που προκάλεσε την εμφάνισή τους είναι ο καιρός. Οι βροχές σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν αυτή την αύξηση. Αυτή την εποχή έχουμε τις προνύμφες που δεν πετάνε παρά όταν γίνουν ακμαία κουνούπια. Εμείς έχουμε ξεκινήσει από τις 10 Μαρτίου την προνυμφοκτονία με επίγειους ψεκασμούς. Έχουμε επίσης κάνει και εναέριους ψεκασμούς δύο φορές στην περιοχή της Ξάνθης. Γι αυτά τα κουνούπια ξεκινήσαμε υπολειμματικές ακμαιοκτονίες στις τελευταίες τρεις μέρες που διαπιστώσαμε την αύξησή τους στην παρανέστια περιοχή. Θα συνεχίσουμε με ακμαιοκτονία από αέρος όταν πάρουμε την άδεια από το υπουργείο», σημειώνει κ. Βενετίδης

Με τα κουνούπια δεν υπάρχει ποτέ εφησυχασμός – Εξετάζεται η χρήση drone για ψεκασμούς

Έχοντας εμπειρία πολλών ετών στην καταπολέμηση των κουνουπιών ο κ. Βενετίδης επισημαίνει πως: «Με τα κουνούπια δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε το πρόγραμμα .Εξετάζουμε και άλλους τρόπους για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Όπως τον ψεκασμό με drone σε περιοχές που δεν μπορεί να μεταβεί όχημα. Εξαντλούμε τα πάντα γιατί η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι πρωτίστως θέμα δημόσιας υγείας. Τα κουνούπια είναι φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίστηκε τα τελευταία 10 χρόνια στην χώρα μας. Είναι κύρια αιτία μετάδοσης της ελονοσίας που έχει εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια ωστόσο τίποτε δεν αποκλείει την επανεμφάνισή της».

Σημαντική η συνεργασία των πολιτών – Μην δημιουργείτε νέες εστίες

Κομβικής σημασίας θεωρεί την ενημέρωση και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών ο κ. Βενετίδης: «Είναι βασικό να μην δημιουργούν νέες εστίες εκκόλαψης για τα κουνούπια, όπως ανοιχτοί βόθροι, στάσιμα νερά στις αυλές και σε αρδευτικά.»

Δεν τοποθετήθηκαν ακόμη τα πουλερικά – ανιχνευτές του ιού του Δυτικού Νείλου

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια στο πλαίσιο της καταπολέμησης των κουνουπιών υλοποιεί παράλληλα κι ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση σε ειδικούς κλωβούς πουλερικά σε διάφορα σημεία των περιφερειακών ενοτήτων που λειτουργούν σαν ανιχνευτές του ιού. Ανά τακτά διαστήματα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος στο αίμα τους για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κυκλοφορία του ιού. Τα στοιχεία που συλλέγονται αποστέλλονται στον ΕΟΔΥ. Όπως όμως ανέφερε ο κ. Βενετίδης φέτος ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί τα πτηνά καθώς δεν υπάρχουν τώρα ακμαία κουνούπια νέας …γενιάς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο: Πράσινη τεχνολογία ή κίνδυνος για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία;

Το Παράρτημα ΑΜΘ του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκ…