
Αποφασίστηκε μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης μέσω προγραμματικής με τον Δήμο – Έχει συσσωρευμένες ζημιές 12,5 εκ. ευρώ με ανείσπρακτα 4,5 εκ. ευρώ που αυξάνονται κάθε χρόνο 300.000 ευρώ!
Μια ακόμη εφ’ όλης συζήτηση για την ΔΕΥΑΞ προκάλεσε η παράταξη «Μπροστά», ο επικεφαλής της οποίας Σάββας Μελισσόπουλος μετέχει στο Διοικητικό της Συμβούλιο, μεταφέροντας την αγωνία του για το μέλλον της, λόγω των οικονομικών της προβλημάτων που έχουν διογκωθεί κυρίως από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Σημειώνεται ότι είναι ένα πρόβλημα για όλες τις ΔΕΥΑ. Τα ερωτήματα που έθεσε ζητώντας απαντήσεις από τον πρόεδρο της επιχείρησης Γιάννη Ζερενίδη αφορούσαν: Τι γίνεται με την δικαστική διαμάχη με την ΔΕΥΑ Νέστου, με τα ανείσπρακτα, με τον καταλογισμό του 1,5 εκ. ευρώ, με τις παράνομες συνδέσεις με το δίκτυο της Σταυρούπολης και του Δροσερού. Ποια είναι η οικονομική της κατάσταση, ποια τα δάνεια και τα χρέη της και ποιες οι ανάγκες για προσωπικό;
Αναζητείται λύση για τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΥΑΞ
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ζερενίδης απάντησε σε όλα ωστόσο δεν έκρυψε την ενόχλησή του γιατί ο κ. Μελισσόπουλος επιμένει να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά με το θέμα της ΔΕΥΑΞ υπενθυμίζονται την συζήτηση – ενημέρωση που έγινε πριν δύο μήνες. Επεσήμανε δε ότι η ΔΕΥΑΞ είναι μια πολύ σημαντική επιχείρηση για τον δήμο και έχει μεν προβλήματα αλλά παράλληλα έχει και την δυνατότητα να ανταπεξέλθει των προβλημάτων αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία: «Κι αυτή θα της δοθεί αν αποφύγουμε την τοξικότητα ενός κλίματος με εγκλήσεις και αντιπαραθέσεις. Πρέπει να στηρίζουμε την ΔΕΥΑΞ για να μπορεί να ανταπεξέλθει και να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη επιχείρηση. Έχει την δυνατότητα αυτή», τόνισε ο κ. Ζερενίδης υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα της έχει αναλάβει να τα επιλύσει ένα ισχυρό Διοικητικό συμβούλιο που απαρτίζεται και από μέλη της αντιπολίτευσης και αυτό είναι το θεσμικό όργανο που φέρει την ευθύνη.
Σ’ ότι αφορά τα οικονομικά προβλήματα ανέφερε ως γενεσιουργές αιτίες το ενεργειακό κόστος, τον καταλογισμό του 1,5 εκ. ευρώ που καλείται να αντιμετωπίσει, την παλαιότητα των δικτύων. Είπε ακόμη ότι η ΔΕΥΑΞ χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και χρήματα για τον εκσυγχρονισμό της για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα της κλιματική αλλαγής καθώς επίσης και επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής. Κατέληξε δε ότι: « Η ΔΕΥΑΞ έχει οικονομικό πρόβλημα αλλά λύνεται αρκεί να στηρίζει το δημοτικό συμβούλιο το Διοικητικό της συμβούλιο».
Εξετάζεται η αύξηση των τιμολογίων στο νερό
Ο κ. Λύρατζης ρώτησε τι σκοπεύει να κάνει η ΔΕΥΑΞ με τα τέλη αποχέτευσης που δεν πληρώνουν οι κάτοικοι των Κιμμερίων καθώς και με τις παράνομες συνδέσεις και με το δίκτυο της Σταυρούπολης. Ζήτησε δε να μάθει αν σκοπεύει να αυξήσει το τιμολόγιο του νερού μετακυλίοντας τα οικονομικά της προβλήματα στους δημότες. Τέλος έθεσε ως πρόταση ένα δανεισμό της με εγγυητή τον δήμο ή ένας εσωτερικός δανεισμός από το αποθεματικό του δήμου.
Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος κ. Κοντός τόνισε πως: « Πρόθεση της διοίκησης είναι να γίνουν ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την οικονομική ευημερία της επιχείρησης, όπως περικοπές στα έξοδα και εξορθολογισμός δαπανών και αν χρειαστεί να γίνει κάποια αύξηση στα τιμολόγια».
Επ’ αυτού ο κ. Ζερενίδης διευκρίνισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας είναι αυτή που ελέγχει τις ΔΕΥΑ και στον κανονισμό της συνδέει την διαχειριστική ικανότητα με την οικονομική της κατάσταση
«Δεν θα μπορεί καμιά ΔΕΥΑ να γλυτώσει την τιμολογιακή της πολιτική. Ήδη άλλες ΔΕΥΑ όπως της Κομοτηνής, της Καβάλας έχουν κάνει αύξηση των τιμολογίων. Μέχρι το καλοκαίρι θα έρθει και το δικό μας πρόγραμμα εξυγίανσης της επιχείρησης με την αλλαγή της τιμολογιακή πολιτικής».
Κάθε χρόνο βουλιάζει με 300.000 ευρώ χρέη από ανείσπρακα
Ο κ. Μελισσόπουλος έδειξε την ενόχλησή του για την αναφορά του κ. Ζερενίδη για κλίμα τοξικότητας τονίζοντας ότι: « από τοξικότητα μπορεί να μη χορτάσουμε αλλά μπορεί να πληρώσουμε αύξηση τιμολογίων». Πρόσθεσε ότι δεν κατάλαβε αν η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ είναι αισιόδοξη ή όχι και αν έχει η διοίκηση να παρουσιάστε ένα πλάνο εξυγίανσης ή βιωσιμότητας ή σωτηρίας της επιχείρησης.
Παράλληλα παρέθεσε κάποια οικονομικά στοιχεία όπως ότι έχει δάνεια 6,5 εκ. ευρώ και πληρώνει κάθε χρόνο ο δήμος 400.000 ευρώ ότι έχει συσσωρευμένες ζημιές 12,5 εκ. με ανείσπρακτα 4,5 εκ. ευρώ που αυξάνονται κάθε χρόνο 300.000 ευρώ.: «Σήμερα η ΔΕΥΑΞ κάθε χρόνο μπαίνει μέσα 1,5 εκ. ευρώ. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Φυσικά αυτοί που είναι νοικοκυραίοι και πληρώνουν!».
Δεκτή από τον δήμαρχο η πρόταση για μελέτη βιωσιμότητας – Μέσω προγραμματικής με το δήμο
Ο κ. Φανουράκης σημείωσε ότι αν θα έρθει στο Δημοτικό συμβούλιο η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΞ σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να συζητήσουμε αν δεν εξαντλήσουμε όλες τις πηγές εσόδων: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση όταν τα Κιμμέρια δεν πληρώνουν αποχέτευση . Ή όταν δεν έχει συνδεθεί η κοινότητα Σταυρούπολης. Αυτά αν έρθει θέμα συζήτησης αλλαγής τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΞ θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί»
Ο κ. Καμαρίδης σημείωσε ότι πράγματι η ΔΕΥΑΞ έχει προβλήματα και όχι μόνο οικονομικά αλλά ότι γίνεται μια προσπάθεια να καλυτερεύσει η οικονομική κατάσταση: «Την έχουμε αυτή την δυνατότητα. Συμφωνώ με τον κ. Ζερενίδη για να μην έχουμε ανάγκη της αύξησης τιμολογίων».
Ο κ. Λύρατζης πρότεινε να γίνει μια μελέτη βιωσιμότητας της εταιρείας πρώτα: «Βήμα βήμα να κάνομε μια εταιρεία πιο σύγχρονη
Την πρόταση αυτή αποδέχτηκε ο δήμαρχος Κοντός: «θεωρώ ότι υπάρχει μια σύμπνοια και κοινός τόπος για την ευημερία της επιχείρησης. Προτείνω να κάνουμε μια προγραμματική με την ΔΕΥΑΞ στα πρότυπα της προγραμματικής που κάναμε με τον ΣΔΑΝΞ για να μην επιβαρυνθεί η ΔΕΥΑΞ για μια μελέτη βιωσιμότητας που θα αποτυπώσει την οικονομική κατάσταση και όλες τις λύσεις που θα πρέπει να βάλουμε σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για να καταλήξουμε πως θα κινηθούμε διοικητικά και οικονομικά».