Αρχική Ρεπορτάζ Στο έλεος του χαλαζιού οι αγροτικές καλλιέργειες

Στο έλεος του χαλαζιού οι αγροτικές καλλιέργειες

0

Εκ νέου άγονος ο διαγωνισμός για την εναέρια χαλαζική προστασία – Η μοναδική εταιρεία που υλοποιούσε το πρόγραμμα γύρισε την πλάτη στον διαγωνισμό-Στον «αέρα» το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ

 

Άγονος κρίθηκε εκ νέου ο διαγωνισμός για την εναέρια χαλαζική προστασία λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών έληξε στις 20 Μαρτίου χωρίς να έχουν κατατεθεί προσφορές. Είναι η δεύτερη προσπάθεια για την εφαρμογή του προγράμματος που έχει προϋπολογισμό 10.300.000 ευρώ για δύο χρόνια που αποτυγχάνει αφήνοντας στο έλεος του χαλαζιού αγροτικές καλλιέργειες με υπέρογκο κόστος για τον ΕΛΓΑ αλλά και τους αγρότες

Η μοναδική εταιρεία που υλοποιούσε το πρόγραμμα γύρισε την πλάτη στον διαγωνισμό

Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός βγήκε άγονος καθώς το πρόγραμμα με τον ίδιο προϋπολογισμό περιελάβανε και νέες περιοχές πλην αυτών που υλοποιείται κάθε χρόνο (Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία), εκ των οποίων και η Ξάνθη, Καβάλα. Ένα αίτημα των αγροτών και των τοπικών φορέων που υιοθετήθηκε από τον ΕΛΓΑ αλλά δεν ευτύχησε να τύχει ενδιαφέροντος. Έτσι στην δεύτερη προκήρυξη δεν περιλήφθηκαν οι νέες περιοχές  Χαλκιδική, Κοζάνη και Φλώρινα, ούτε σε Καβάλα, Ξάνθη και Ροδόπη: παρά μόνο οι σταθερές όμως και πάλι βγήκε άγονος.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του Κέντρου Μετεωρολογικών Ερευνών του ΕΛΓΑ (ΚΕΜΕ), Έλενα Χατζή το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα μετά και την δεύτερη φορά που βγήκε άγονος ο διαγωνισμός.

Στον «αέρα» το πρόγραμμα – Τι λέει εκπρόσωπος της εταιρείας

Να σημειώσουμε ότι στην χώρα μας υπάρχει μία εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες και εφαρμογές και από το 1981 συμμετέχει ενεργά σε διάφορα προγράμματα τροποποίησης καιρού καθώς διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό και την τεχνογνωσία και γι’ αυτό ανακηρύσσεται ανάδοχος. Η εταιρεία όμως αυτή δεν διαθέτει μόνο αεροπλάνα αλλά και ραντάρ τα οποία σ’ όλες τις χώρες, όπως για παράδειγμα στην Βουλγαρία, αυτά τα διαθέτει το κράτος και απλά οι εταιρείες παίρνουν το σήμα για τις περιοχές που θα παρέμβουν για να αποτρέψουν την χαλαζόπτωση. Σε πρόσφατη επικοινωνία μας με εκπρόσωπο της εταιρείας, μας ανέφερε πως είναι ασύμφορο για την εταιρεία να διαθέτει όλο αυτό τον εξοπλισμό και να αναλάβει ένα πρόγραμμα με περισσότερες περιοχές και με την ίδια χρηματοδότηση. Επίσης οι όροι του διαγωνισμού όπως είπε,  είναι πολύ αυστηροί και πολλά απ’ αυτά που ζητούσαν είναι ανεφάρμοστα. Ιδιαίτερα για την μεταφορά του προγράμματος στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη είπε πως προτάθηκαν κάποιες λύσεις όπως να δίνεται προτεραιότητα σε κάποιες περιοχές ανάλογα με την περίοδο και την παραγωγή προϊόντων αλλά τελικά δεν έγιναν αποδεκτές.

Το ζητούμενο όμως τελικά είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα του προγράμματα προστασίας και να καταστήσει τον διαγωνισμό πιο ελκυστικό, αλλά και προμηθευτεί ραντάρ όπως στις άλλες χώρες. Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο ο ΕΛΓΑ δίνει εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. Εφόσον υπάρχει η τεχνολογία τροποποίησης του καιρού είναι μια επένδυση που αφήνει καρπούς.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ευλογιά κυκλώνει και πάλι την Ξάνθη

Νέα κρούσματα στην Ροδόπη  – Θανατώνονται 1.000 ζώα – Σε καθεστώς «περαιτέρω α…