Αρχική Ρεπορτάζ Στην παραμεθόριο το στοίχημα του νέου αναπτυξιακού

Στην παραμεθόριο το στοίχημα του νέου αναπτυξιακού

0

Τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 2 Μαΐου – Προβλέπει 150 εκ. ευρώ για σχέδια 2 εκ. ευρώ σε παραμεθόριους νομούς-Λιγότερα από πέντε τα επενδυτικά σχέδια στην ΑΜΘ που χρηματοδοτήθηκαν από παλαιότερους αναπτυξιακούς και δεν υλοποιήθηκαν

 

Η διατήρηση των υψηλότερων πριμοδοτήσεων στα επενδυτικά σχέδια για τις παραμεθόριες περιοχές που απέχουν 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, η  βελτίωση του χρόνου αξιολόγησης –  έγκριση των επενδυτικών σχεδίων, η διεύρυνση του φάσματος με νέα καθεστώτα για τη χορήγηση ενισχύσεων και κινήτρων προκειμένου να επιτευχθεί η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, είναι οι τρεις βασικές αρχές που διέπουν τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Το σχέδιο νόμου:  “Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις” τέθηκε  σε διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης έως τις 2 Μαΐου.


Ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Θράκης Χρήστος Γιορδαμλής αξιολογεί τον νέο αναπτυξιακό

Διατηρούνται τα ανώτερα κίνητρα της παραμεθορίου και μειώνεται ο χρόνος ελέγχου- έγκρισης

Για πρώτη αξιολόγηση του νέου αναπτυξιακού και κυρίως σ’ ότι αφορά την Θράκη, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Θράκης Χρήστο Γιορδαμλή ο οποίος έθεσε και το πλαίσιο των κινήτρων αλλά και του στόχου που εξυπηρετούν: «Το μεγαλύτερο θέμα που απασχολεί την περιοχή μας είναι η ισχυρότερη πριμοδότηση των επενδυτικών σχεδίων και να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για κάθε επιχειρηματικό σχέδιο που θα πιάσει την ελάχιστη βαθμολογία κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν». Σ’ ότι αφορά τον στόχο ειδικότερα για την περιοχή μας ο κ. Γιορδαμλής διευκρινίζει: «Η προτεραιότητα πρέπει ο νόμος να είναι αξιοποιήσιμος από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και αφ’ ενός  να τις κρατήσει παρέχοντας την ευκαιρία να εκσυγχρονιστούν, να επεκταθούν και να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών τους και αφ’ ετέρου να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Ως προς αυτά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι προβλέψεις δεν είναι αρκετές και ότι ο αναπτυξιακός νόμος δεν είναι επαρκής. Ωστόσο στους αναπτυξιακούς είναι πιο σημαντικές οι λεπτομέρειες. Είναι βασικό κριτήριο ότι διατηρούνται τα ανώτερα κίνητρα ενισχύσεων σε περιοχές που έχουν απόσταση έως 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα . Στην Θράκη καλύπτει σχεδόν όλες τις περιοχές, όπως επίσης και ότι έχουν βελτιωθεί οι χρόνοι και εντός 4μηνου θα ολοκληρώνεται κάθε αίτημα. Αυτό είναι μια σημαντική και θετική αλλαγή καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμή αιτήματα από προηγουμένους νόμους. Έχει λοιπόν και θετικά στοιχεία ο νέος αναπτυξιακός αλλά και τα αρνητικά του όπως για παράδειγμα όταν τα κίνητρα που δίνονται στην περιοχή μας είναι όμοια με άλλες περιοχές που είναι πιο κοντά στο κέντρο». Ο κ. Γιορδαμλής ανέφερε επίσης ότι ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια πρόκειται να προσεγγίσουν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να υπάρξουν εξειδικεύσεις που να κάνουν πιο ελκυστικό τον νέο αναπτυξιακό για την περιοχή μας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη αναφορικά  με την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα και ειδικότερα σε παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες στα βόρεια σύνορα της χώρας ή περιοχές που το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν  ανέρχεται στο 70% ή εντοπίζεται πληθυσμιακή συρρίκνωση λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών αλλά και για περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

150 εκ. ευρώ για σχέδια 2 εκ. ευρώ σε παραμεθόριους νομούς

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η Μακεδονία, η Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο και ένα τμήμα της Ηπείρου βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού νόμου που δίνει βαρύτητα στη βιομηχανία. Την επόμενη διετία θα δοθούν 900 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές ή επιχορηγήσεις για έξι καθεστώτα που αφορούν τη μεταποίηση, τις μεγάλες επενδύσεις και την ενίσχυση επενδύσεων άνω των 2 εκατ. ευρώ για τις παραμεθόριες περιοχές Για πρώτη φορά στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα υπάρχει ξεχωριστό καθεστώς συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια, τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, που θα αναπτυχθούν στους παραμεθόριους νομούς».

Λιγότερα από πέντε τα επενδυτικά σχέδια στην ΑΜΘ που χρηματοδοτήθηκαν από παλαιότερους αναπτυξιακούς και δεν υλοποιήθηκαν

Αναφορικά δε με τα ανολοκλήρωτα επενδυτικά σχέδια στην περιφέρειά μας  που χρηματοδοτήθηκαν από προηγουμένους αναπτυξιακούς και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης θα κληθούν να επιστρέψουν τις ενισχύσεις που έλαβαν. Ο κ. Γιορδαμλής ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει είναι λιγότερά από πέντε τα σχέδια που δεν υλοποιήθηκαν και ότι όσες επιχειρήσεις είχαν πάρει χρήματα έχουν σχεδόν όλες υλοποιήσει τα σχέδιά τους.

Ποια επενδυτικά σχέδια επιχορηγούνται

Τα ανώτατα ποσά των ενισχύσεων δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ  για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 50 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Ωστόσο τα ανώτατα όρια θα προσαυξάνονται κατά 50% στις περιπτώσεις που η ενίσχυση θα δίδεται με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

Ο νέος αναπτυξιακός προβλέπει δώδεκα καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, που αφορούν στους τομείς : σύγχρονες τεχνολογίες , πράσινη μετάβαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων, καθεστώς κοινωνικής επιχειρηματικότητας και χειροτεχνίας, καθεστώς περιοχών ειδικής ενίσχυσης, αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, μεταποίηση  και εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματική εξωστρέφεια, ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεγάλες επενδύσεις, ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, και επιχειρηματικότητα 360ο.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με Π.Δ. οικόπεδα μετατράπηκαν σε χωράφια!

Καταργείται η δυνατότητα οικοδόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 2 στρεμμάτων για οικισμούς …