
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρουσίασε το σχέδιο για την ενίσχυση της αεράμυνας και των ναυτικών δυνάμεων, ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην ενίσχυση του Λιβάνου και της αμυντικής συνεργασίας στη Μέση Ανατολή
Σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσίασε το νέο μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας. Το πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό, εστιάζει σε στρατηγικά ζητήματα αεράμυνας και προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ περιλαμβάνει σημαντικές αγορές και αναβαθμίσεις εξοπλισμών.
Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον συνολικό προϋπολογισμό των 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. ευρώ καλύπτουν ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις. Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του προγράμματος είναι η απόκτηση 20 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ, η αναβάθμιση των F-16 Block 50, καθώς και η ναυπήγηση νέας φρεγάτας Belharra και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης, θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση των συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών και στην εφαρμογή της «στολής του μαχητή».
Στο μεταξύ, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στον Λίβανο την περασμένη Τρίτη, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας να ενισχύσει τις στρατηγικές συνεργασίες στην περιοχή. Ο υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τη στρατηγική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη Μέση Ανατολή, με στόχο την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο και τη συνδρομή στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου.
Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να παράσχει άμεσα υγειονομικό υλικό, ενώ σε δεύτερη φάση θα αποστείλει ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη για την αύξηση της διαθεσιμότητας των στρατιωτικών μέσων του Λιβάνου, όπως για ελικόπτερα UH-1 και τεθωρακισμένα οχήματα Μ113. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την εφαρμογή της εκεχειρίας στο Λίβανο, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη διαμηνύσει αυτήν την πρόθεση κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βηρυτό.