Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στη Βουλή η δικογραφία για Τέμπη – Στο μικροσκόπιο τυχόν ευθύνες Καραμανλή και Σπίρτζη

Στη Βουλή η δικογραφία για Τέμπη – Στο μικροσκόπιο τυχόν ευθύνες Καραμανλή και Σπίρτζη

0

Ποιες οι θέσεις των κομμάτων

Ανακοινώθηκε επισήμως από τον Πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη η παραλαβή της ογκώδους ποινικής δικογραφίας που αφορά ενδεχόμενες ευθύνες πρώην υπουργών Μεταφορών στην τραγωδία των Τεμπών, με επίκεντρο τους Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη. Η δικογραφία, η οποία καλύπτει την περίοδο 2016 έως και 28 Φεβρουαρίου 2023, διαβιβάστηκε μέσω Αρείου Πάγου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από τον ανακριτή Λάρισας Σωτήρη Μπακαΐμη, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η Βουλή, προκειμένου να διασφαλίσει διαφάνεια και πρόσβαση, δημιούργησε για πρώτη φορά στην ιστορία της ειδική αίθουσα με 10 τερματικά, ώστε κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα (και οι ανεξάρτητοι) να έχει εποπτεία του συνόλου της ηλεκτρονικής δικογραφίας, η οποία ξεπερνά τις δεκάδες χιλιάδες σελίδες. Η πρόσβαση γίνεται χωρίς δυνατότητα φωτογράφησης ή αντιγραφής, με την αίθουσα να λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 21:00.

Πιθανές εξελίξεις

Παράλληλα με τη βασική δικογραφία, διαβιβάστηκαν και επιμέρους υποθέσεις που αφορούν τον πρώην υφυπουργό Ιωάννη Κεφαλογιάννη, τον Μιχαήλ Παπαδόπουλο, αλλά και επιπλέον φάκελος για τον κ. Καραμανλή.

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, για να κινηθεί διαδικασία δίωξης απαιτείται:

  • Πρόταση από τουλάχιστον 30 βουλευτές
  • Σαφής περιγραφή των αξιόποινων πράξεων ή παραλείψεων
  • Επίσημη απόφαση της Βουλής

Οι θέσεις των κομμάτων

  • Η Νέα Δημοκρατία, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, αναμένει πρώτα τη μελέτη της δικογραφίας. Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το μοντέλο Τριαντόπουλου, όπου ο ίδιος ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής.
  • Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει έτοιμο να καταθέσει πρόταση μόνο του, με 33 βουλευτές στη διάθεσή του, ακολουθώντας το προηγούμενο του Χρήστου Τριαντόπουλου. Τονίζει τη δυσανάλογη μεταχείριση σε σχέση με κακουργηματικές διώξεις κατά υπηρεσιακών παραγόντων, σε αντίθεση με το πλημμέλημα που αποδίδεται στον πρώην υπουργό.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει επίσης την κατάθεση πρότασης, πιθανόν σε συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, αφού δεν διαθέτει μόνος του τις απαιτούμενες 30 υπογραφές. Στελέχη του κάνουν λόγο για σκληρή πρόταση προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς δισταγμούς.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κωστής Χατζηδάκης

Επιστροφή της Ν.Δ. στην ηγεσία του ΕΛΚ μετά από 20 χρόνια Με 328 ψήφους εξελέγη αντιπρόεδρ…