
Στην καρδιά της άνοιξης, τον μήνα Απρίλιο τιμάμε τους αναγνώστες και τα βιβλία, στις 02.04 γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και στις 23.04 την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – Το «Ε» παρουσιάζει σκέψεις αναφορικά με την θέση του βιβλίου στη σημερινή εποχή καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τελικά τα διάφορα είδη ανάγνωσης είναι αυτά που μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε και τον εαυτό μας, τον χαρακτήρα μας, την γνώμη και τη ματιά μας στον κόσμο
Το βιβλίο είναι αυτό που μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε, να απολαμβάνουμε και να επιστρέφουμε στις μνήμες μας. Ευτυχώς είμαστε γεμάτοι μνήμες. Ακόμη και τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα έχουν «δυνατές» μνήμες χάρη στο βιβλίο, γιατί ο μπαμπάς, η μαμά, ο παππούς και η γιαγιά θα τους διαβάσουν. Είναι πολύ όμορφο, γιατί στην άνοιξη, στην ωραιότερη εποχή του χρόνου υπάρχουν δύο ημέρες που τιμάμε τους αναγνώστες, τιμούμε τα βιβλία, 2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και 23 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
«Δεν είναι δυνατό να υπάρχει εξέλιξη του βιβλίου, αν δεν υπάρχει το ίδιο το βιβλίο!»
Σαφέστατα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την είσοδο της οθόνης κάτι καινούργιο παρεισφρέει και μπαίνει στην ζωή μας δημιουργώντας μεγάλη περιέργεια μπροστά στην επιθυμία μας να το δοκιμάσουμε. Είναι τόσο δυνατό αυτό που δημιουργεί το έντυπο, το φυσικό βιβλίο στα χέρια μας που θέλοντας και μη επιστρέφουμε εκεί. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει εξέλιξη του βιβλίου, αν δεν υπάρχει το ίδιο το βιβλίο!
Μικρό το ποσοστό των Ελλήνων που διαβάζει συστηματικά
Κατά προσέγγιση το 15% των Ελλήνων διαβάζει συστηματικά. Αν και γίνονται αποσπασματικές προσπάθειες προώθησης της φιλαναγνωσίας, αυτές δεν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με αποτέλεσμα να διαβάζουν κυρίως οι ηλικίες μεταξύ 30 έως 40 ετών. Αξιοσημείωτο είναι πως στις Σκανδιναβικές Χώρες η ανάγνωση βιβλίων είναι στην κουλτούρα αυτών των λαών, έχουν την τάση να επιστρέφουν στο φυσικό χαρτί, αφού αυτό βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Το βιβλίο ως μέσο επικοινωνίας με όλους και προς όλους
Καταρχάς, το σημαντικότερο είναι πως διαβάζοντας διατηρούμε τη λεπτή κινητικότητα στα ακροδάχτυλά μας, ενώ τα παιδιά την κατακτούν σε πολύ μικρή ηλικία και οι μεγαλύτεροι τη διατηρούν σε ευκινησία και ευλυγισία. Το βιβλίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε όλα μας τα δάχτυλα. Επίσης, μας βοηθά να είμαστε συγκεντρωμένοι και να εστιάζουμε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, καλλιεργεί την φαντασία μας, διανθίζει τον λόγο και το λεξιλόγιό μας, μας ωθεί να γνωρίσουμε καινούργια πράγματα, μας ταξιδεύει. Μας προσφέρει ευχαρίστηση, ψυχαγωγεί και τελικά αποτελεί μέσο επικοινωνίας για όλους.
«Η ανάγνωση είναι η αφορμή είτε να γίνει σκαπάνη και να ανακαλύψουμε κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας, είτε να γίνει βατήρας και να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες»
«Είναι πολύ ωραίο το άρωμα του χαρτιού, αφού κανείς αρωματοποιός δεν κατάφερε να το κλείσει σε ένα γυάλινο μπουκαλάκι»
Επιπροσθέτως, είναι η αφορμή είτε να γίνει σκαπάνη και να ανακαλύψουμε κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας, είτε να γίνει βατήρας και να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες. Τελικά, είναι αυτό που μας επιτρέπει να «μπαινοβγαίνουμε» στην καθημερινότητα, να ξεχνιόμαστε από αυτά που μας συμβαίνουν και να απολαμβάνουμε στιγμές, αλλά και για λίγο μας βοηθά να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα, ώστε να ζήσουμε σε μία άλλη εποχή. Μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε επαγγέλματα που δεν ασκούμε στην ζωή μας. Προσπαθούμε να ζήσουμε σαν ήρωες κι αν μας έχει κερδίσει τόσο πολύ, επιχειρούμε να το εντάξουμε και στη δική μας ζωή, έστω και λίγο. Σίγουρα «ξυπνά» την όσφρηση, γιατί το βιβλίο έχει μυρωδιά και είναι πολύ ωραίο το άρωμα του χαρτιού, αφού κανείς αρωματοποιός δεν κατάφερε να το κλείσει σε ένα γυάλινο μπουκαλάκι.
«Να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να διαβάζει και κάτι άλλο»
Η ανάγνωση είναι ανάλογη με την ηλικία, άλλα βιβλία διαβάζουν τα παιδιά κι άλλα οι νέοι, οι έφηβοι ή οι υπόλοιποι αναγνώστες, καθώς μεγαλώνουν. Το σημαντικό είναι να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να διαβάζει και κάτι άλλο, ακόμη κι αν έχουμε ανακαλύψει πως μας ενδιαφέρει ένα μόνο είδος ανάγνωσης. Άλλωστε, τα διαφορετικά είδη είναι αυτά που μας επιτρέπουν να ολοκληρώσουμε και τον εαυτό μας, τον χαρακτήρα μας, την γνώμη και τη ματιά μας στον κόσμο.
Πληροφορίες και προβληματισμοί από: Βιβλιοπωλείο Πυργελή και Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ
Για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Στις 23 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε για τον εορτασμό από την UNESCO μιας και στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του ”Δον Κιχώτη” Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Παράλληλα, στη Βαρκελώνη και γενικότερα στην Καταλονία στις 23 Απριλίου γιορτάζεται μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η μέρα του Αγίου Γεωργίου ή αλλιώς η ”Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων”. Κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής τα ζευγάρια στη Βαρκελώνη δωρίζουν ένα βιβλίο και ένα τριαντάφυλλο στον ή στην σύντροφό τους.
Χρύσα Κιατίπη