
Στο «Ε» μιλούν η συντονίστρια στην Ακαδημία Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Smile Academy, Δώρα Θανοπούλου και ο ψυχολόγος, Ιωάννης Κοζιάκης, οι οποίοι τιμούν τα 30 χρόνια παρουσίας με δράσεις εκπαιδευτικές, κοινωνικές και ιατρικές
Με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ιατρικού περιεχομένου το Χαμόγελο του Παιδιού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης μας και καλεί παιδιά και ενήλικες το διάστημα 1 έως 6 Απριλίου με την υποστήριξη εξειδικευμένων κινητών μονάδων και επιστημονικού προσωπικού.
Αναλυτικά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμο Ξάνθης, το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης, ευαισθητοποίησης και διαχείρισης προβλημάτων που απασχολούν τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
«Το να επικεντρωθούμε μόνο στα παιδιά θα ήταν μισή δουλειά. Γι’ αυτό επιδιώκουμε να συζητήσουμε όλα όσα έχουμε διαπραγματευτεί μαζί τους και με τους ενήλικες που τα περιβάλλουν», δηλώνει η συντονίστρια της Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Smile Academy, Δώρα Θανοπούλου.
«Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους μαθητές όσο και τους ενήλικες και, ιδανικά, να εξαλείψουμε τα περιστατικά ενδοσχολικής και διαδικτυακής βίας», τονίζει ο Ιωάννης Κοζιάκης.
Δράσεις σε σχολεία, κοντινά χωριά, αλλά και στην κεντρική πλατεία
Συμπληρωματικά, η κ. Θανοπούλου αναφέρει στο «Ε»:
«Βρισκόμαστε στην Ξάνθη από 1 έως 6 Απριλίου, με δράσεις που πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία, αλλά και εκτός Ξάνθης. Συγκεκριμένα, επισκεπτόμαστε και τα γύρω χωριά της πόλης. Το πρωί απευθυνόμαστε στα σχολεία και υποδεχόμαστε μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών, ενώ τα απογεύματα υποδεχόμαστε οικογένειες με τα παιδιά τους, δηλαδή κάθε ενήλικο άτομο που είναι παρόν στη ζωή των παιδιών».
Σε θεσμικό επίπεδο συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς με σκοπό τη διαχείριση έκτακτων περιπτώσεων
Η κ. Θανοπούλου επισημαίνει πως, με τη βοήθεια των κινητών μονάδων του οργανισμού, η ομάδα επιχειρεί να παρέχει δωρεάν κοινωνικές, εκπαιδευτικές και ιατρικές υπηρεσίες. Φέτος, μάλιστα, γιορτάζουν τα τριάντα χρόνια λειτουργίας τους. Συνεπώς, τιμούν αυτά τα χρόνια μέσω δράσεων και επιθυμούν να προσκαλέσουν τον κόσμο να τους επισκεφτεί και να θυμηθούν μαζί όλους τους τρόπους με τους οποίους το Χαμόγελο του Παιδιού είναι στη διάθεση μικρών και μεγάλων για να βοηθήσει.
«Για αυτό έχουμε εδώ τις εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο εργαλείο μας στο πλαίσιο της πρόληψης. Επίσης, έχουμε τις ιατρικές μας μονάδες για την πρόληψη, την επιχειρησιακή μας μονάδα ως ένδειξη του πώς συνεργαζόμαστε σε θεσμικό επίπεδο και με τους τοπικούς φορείς, ώστε να διαχειριστούμε τις έκτακτες περιπτώσεις. Επιπλέον, μέσω του bazaar, ο κόσμος αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεισφέρει. Έχουμε μαζί μας το επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό», όπως αναφέρει.
Αλληλεπίδραση με τα παιδιά στα σχολεία και στο κινητό εργαστήριο ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Ενδοσχολική βία, εκφοβισμός, ασφάλεια στο διαδίκτυο
Διευκρινίζει πως, σε επίπεδο εκπαίδευσης, επιχειρείται η αλληλεπίδραση με τα παιδιά, είτε στον χώρο των σχολείων, είτε στο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως η τεχνολογία, το παιχνίδι και η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, δημιουργούν κίνητρα συμμετοχής για τα παιδιά. Στο επίκεντρο τίθενται θέματα που αφορούν τα παιδιά και τα οποία έχει αναπτύξει το Χαμόγελο του Παιδιού μέσω του τμήματος πρόληψης και ευαισθητοποίησης, όπως η ενδοσχολική βία, ο εκφοβισμός και η ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία το διάστημα από 1 έως και 6 Απριλίου σε συνεργασία με την ΠΑΜΘ και τον Δήμο Ξάνθης
Δ. Θανοπούλου: «Να φέρουμε σε κάθε πόλη εκπαιδευτικές-επιμορφωτικές ευκαιρίες υψηλού επιπέδου, ώστε να τις διαχύσουμε πέρα από τα αστικά κέντρα»
«Το απόγευμα, λοιπόν, υποδεχόμαστε τους ενήλικες για επιμορφώσεις σε αντίστοιχες θεματικές. Επιπλέον, για εμάς, πολύ σημαντικό κομμάτι είναι να φέρουμε σε κάθε πόλη εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές ευκαιρίες υψηλού επιπέδου, ώστε να τις διαχύσουμε πέρα από τα αστικά κέντρα», δηλώνει η κ. Θανοπούλου.
«Ενώνει» δυνάμεις με τον Οδοντιατρικό και τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης το Χαμόγελο του Παιδιού
Επιπροσθέτως, υπενθυμίζει πως το Χαμόγελο του Παιδιού διοργανώνει δράσεις με την ένωση δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με τον Οδοντιατρικό και τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης. Γιατροί από την Ξάνθη αφιερώνουν τουλάχιστον μία ημέρα, στελεχώνουν τα κινητά πολυιατρεία και υποδέχονται παιδιά για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε παιδιατρική, οφθαλμολογία, οδοντιατρική και ωτορινολαρυγγολογία.
Ενεργότατο μέλος του Φεστιβάλ Γρίφων η κινητή μονάδα
«Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, γινόμαστε ενεργότατο μέλος του Φεστιβάλ Γρίφων Ξάνθης. Η κινητή μας μονάδα θα αποτελέσει έναν από τους πολλούς χώρους όπου θα υλοποιηθούν δράσεις του φεστιβάλ», όπως υποστηρίζει.
Διαδραστικές παρεμβάσεις που εμπλέκουν άμεσα τα παιδιά με την βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού που έχει δημιουργήσει το Χαμόγελο του Παιδιού
Από την επιστημονική ομάδα, ο κ. Κοζιάκης δραστηριοποιείται στο τμήμα πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών, και συμπληρώνει στο «Ε»:
«Βρισκόμαστε καθημερινά στα σχολεία όλης της Ελλάδας και υλοποιούμε τέτοιες διαδραστικές παρεμβάσεις. Ουσιαστικά, δεν είναι μία απλή ενημέρωση, αλλά εμπλέκουμε τα παιδιά στη διαδικασία αυτή με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού που έχει δημιουργήσει το Χαμόγελο του Παιδιού. Πολλές φορές πρόκειται για δραστηριότητες εκπαιδευτικού τύπου, όπως η ταινία μικρού μήκους ‘Οι σκέψεις της Νεφέλης’. Με αυτό το πλούσιο υλικό κεντρίζουμε το ενδιαφέρον των παιδιών και πλαισιώνουμε την εκάστοτε θεματική με διάφορα πράγματα που λέμε και ρωτάμε τα παιδιά».
Κοζιάκης για διαδίκτυο: «Να μάθουν τα παιδιά να προστατεύονται και να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια, γιατί μπορούν να κάνουν πολύ όμορφα πράγματα»
Ο ίδιος ενημερώνει πως, κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Ξάνθη, συμμετέχουν ενεργά με την κινητή ομάδα ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Συγκεκριμένα, ασχολούνται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, καθώς διαθέτουν όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
«Θα τολμήσω να πω πως τα παιδιά ζουν μία πολύ όμορφη και διαδραστική εμπειρία. Έχουν ανά ομάδες τα λάπτοπ μπροστά τους και ασχολούνται με τη ζωή ενός κοριτσιού, της Νεφέλης. Ανακαλύπτουν με παιχνιδιάρικο τρόπο πώς μπορούν να προστατευτούν από το διαδίκτυο και, πολλές φορές, τι στοιχεία δίνουν τα ίδια στον χώρο του διαδικτύου. Στόχος μας δεν είναι να δαιμονοποιήσουμε το διαδίκτυο, αλλά να μάθουν τα παιδιά να προστατεύονται και να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια, γιατί μπορούν να κάνουν πολύ όμορφα πράγματα», όπως συμπληρώνει.
Ανάπτυξη συνεργατικότητας, ομαδικότητας και ενσυναίσθησης
Αναφέρει πως τα παιδιά ενθουσιάζονται με τη συγκεκριμένη θεματική, καθώς υπάρχει χρήση τεχνολογίας στην πράξη, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται και η συνεργατικότητα. Μέσα από αυτό, καλλιεργείται η ομαδικότητα των παιδιών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε όλα τα επίπεδα.
«Στα σχολεία που βρισκόμουν αυτές τις ημέρες, ασχολούμαστε και με μία άλλη θεματική που επίσης ταλανίζει τη σύγχρονη κοινωνία και έχει να κάνει με την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Με την ταινία ‘Οι σκέψεις της Νεφέλης’, μιλάμε για αυτό το φαινόμενο, για την ενσυναίσθηση, για τους πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης, καθώς και για τον ρόλο των παρατηρητών. Είναι σημαντικό να θέσουμε το ζήτημα σε πιο ρεαλιστικές βάσεις, ώστε τα παιδιά να μάθουν τα δικαιώματα τους, αλλά και τις υποχρεώσεις τους μέσα στο διαδίκτυο και στον χώρο του σχολείου», υπογραμμίζει.
Συζήτηση για τα όρια και αποτίναξη της ενοχικότητας από το κομμάτι των ενηλίκων
Φυσικά, ως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, αναγνωρίζει αυτό των ενηλίκων, αφού με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς συζητούν τα όρια, με αποτέλεσμα να παρέχεται αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά. Έπειτα, ακολουθεί συζήτηση πάνω στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που ενδεχομένως έχουν.
«Επίσης, λύνονται απορίες και, φυσικά, γίνεται προσπάθεια να αφαιρέσουμε από το κομμάτι των ενηλίκων την ενοχικότητα. Θέλουμε να το αποτινάξουν αυτό, ώστε να μπορέσουν, μέσα από τον ρόλο τους, να φροντίσουν τα παιδιά», καταλήγει.