
Τρία ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ξεχωρίζουν στην ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης
Τρία ερευνητικά έργα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων για την ενίσχυση μελών ΔΕΠ και ερευνητών/τριών. Τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων, από τη λογοτεχνική γεωγραφία και την αρχαιολογία έως τη διδακτική της ιστορίας.
Το πρώτο πρόγραμμα, με τίτλο «Χαρτογραφώντας τα ελληνικά αστικά “Απόκρυφα” του 19ου αιώνα» (Map.City.Myst.), επικεντρώνεται στη μελέτη μυθιστορημάτων της ελληνικής λαϊκής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα. Η ερευνητική ομάδα, υπό την επιστημονική ευθύνη του Επίκουρου Καθηγητή Θανάση Κούγκουλου, στοχεύει στη χαρτογράφηση των τοποθεσιών που περιγράφονται στα έργα αυτά, αξιοποιώντας τη μέθοδο της λογοτεχνικής γεωγραφίας.
Το δεύτερο έργο, «Filling in the Gaps» (GAPS), με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Ντούσανκα Χριστίνα Ούρεμ-Κώτσου, διερευνά τις περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αλλαγές στη Θράκη κατά την προϊστορική περίοδο. Η διεπιστημονική έρευνα, που συνδυάζει γεωλογικές, αρχαιολογικές και τεχνολογικές μεθόδους, θα προσφέρει νέα δεδομένα για την εξέλιξη της γεωργίας και της κοινωνικής οργάνωσης στη νεολιθική περίοδο.
Το τρίτο πρόγραμμα, «Από την Ιστοριογραφία στην Εκπαίδευση: Κοινές Οπτικές στη Νεότερη Ελληνική και Οθωμανική Ιστορία» (HistorEdu), στοχεύει στη βελτίωση της διδασκαλίας της ιστορίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Η έρευνα, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Άγγελο Παληκίδη, φιλοδοξεί να γεφυρώσει την ακαδημαϊκή γνώση με τη σχολική εκπαίδευση, προσφέροντας σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις.