
Σωστή απόφαση
Παράταση δόθηκε 45 ημερών από τον πρωθυπουργό σε ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών. Πρόκειται για την ημερομηνία καθαρισμού οικοπέδων που έληγε στις 30 Απριλίου.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Έτσι, ενώ την 1η Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει ο καθαρισμός των οικοπέδων που, όπως είπε, πέρυσι χωρίς αμφιβολία προστάτευσε περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική. Εκεί λοιπόν, έκανε και την δήλωση για την παράταση των 45 ημερών, δίνοντας χρονικό περιθώριο σε πάρα πολλούς να προλάβουν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους.
Γ.Δ.
Η Θράκη σε αναμονή
Σημείο προβληματισμού στην κοινή γνώμη της Θράκης αποτελεί η αργή και καθυστερημένη πορεία της περιοχής στον δρόμο της Ανάπτυξης.
Η αναμονή αποτελεί πλέον την συνήθη στάση που κινδυνεύει να καταστεί δευτέρα φύσις˙ κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό.
Στον επενδυτικό χάρτη της χώρας απουσιάζει η Ξάνθη παρότι διαθέτει Βιομηχανική Περιοχή, η οποία όμως έχει χάσει την παλαιότερη ορμή και δημιουργικότητά της.
Η μεγέθυνση της έλλειψης νέων επενδύσεων λειτουργεί αρνητικά στο μέλλον και τις προοπτικές της περιοχής. Η απασχόληση στον τομέα των υπηρεσιών είναι η μόνη λύση αλλά χωρίς μέλλον κι ελάχιστη προσφερόμενη προστιθέμενη απασχόληση.
Η Θράκη συνεχίζει να ελπίζει, να αναμένει αλλά οι θετικές και παρεμβατικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν πριν το λάδι εξαντληθεί από το καντήλι της υπομονής.
Οφείλουν ως εκ τούτου οι ταγοί της να κινηθούν, δραστηριοποιηθούν και δράσουν.
Γ.Δ.
Εκσυγχρονισμός μωρέ…
Μετά την εκσυγχρονιστική περίοδο του Σημίτη, που όσοι την κατάλαβαν την στήριξαν, όσα ακολούθησαν από κυβερνητικές περιόδους ήταν ένα δράμα για την χώρα χωρίς αρχή και τέλος. Ο μόνος που τον πίστεψε και προσπάθησε να τον υλοποιήσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δεν μπορεί κάποιος μη φανατικός να μην παραδεχτεί ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της κυβέρνησης δεν έγιναν θετικές παρεμβάσεις προς διάφορες κατευθύνσεις της δημόσιας – κυρίως- ζωής. Όμως δυνατές ρήξεις όπως ανέμεναν οι κεντρώοι ψηφοφόροι που στήριξαν τον Μητσοτάκη, δεν είδαν.
Υπήρξαν παρεμβάσεις που ρύθμιζαν δομές του δημοσίου, όμως λύση στον τομέα της Δικαιοσύνης δεν υπήρξε και μάλλον έχει μετατεθεί το θέμα, το ίδιο συμβαίνει με τα αυθαίρετα που δεν θα γκρεμιστούν ποτέ, με τα καταπατημένα του δημοσίου ακίνητα, με την καθυστέρηση του Κτηματολογίου και την χρήση της γης και τις καθυστερήσεις επί 25 και πλέον χρόνια, την έγκριση ομόφωνων αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων για την επέκταση των σχεδίων πόλεων. Εδώ και σε άλλα πολλά το πολιτικό κόστος, λανθασμένα μεν αλλά υπήρξε, παρενέβη και σταμάτησε τη λήψη αποφάσεων.
-Κρίμα, διότι όταν λέμε εκσυγχρονισμό, αυτό εννοούμε. Να ισχύσει το νόμιμο και το δίκαιο.
Γ.Δ.
Το μήνυμα του δήμου Καβάλας
Ξεκινώ με το σχόλιο του δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη ο οποίος μίλησε πρόσφατα στην Εφημερίδα Νέα Εγνατία για τις παρεμβάσεις στην καθημερινότητα της πόλης και γιατί πολλές αρμοδιότητες του δήμου περνούν σε εργολάβους. Δήλωσε λοιπόν ο δήμαρχος: «Ήμουν ο τελευταίος που ήθελα να δώσω καθαριότητα και φωτισμό σε ιδιώτη, αλλά είναι απαράδεκτο επί έξι μήνες να μην έχουμε αλλάξει λάμπες στην πόλη».
Ο οποίος δήμος παραχώρησε σε εργολάβο και τον καθαρισμό και το πλύσιμο των πεζοδρομίων, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Τι μας λέει ο δήμαρχος; Ότι αποκομιδή σκουπιδιών, φωτισμός, καθαριότητα πεζοδρομίων έχουν δοθεί σε ιδιώτες.
Το μήνυμα ελπίζουμε να το πάρουν αυτοί που πρέπει. Πλέον δεν χωρούν εξυπνάδες, αρνήσεις και άλλα κόλπα. Οι λύσεις υπάρχουν κι ας αντιληφθούν αυτοί που πρέπει ότι οι καιροί άλλαξαν και οι δημότες έχουν απαιτήσεις όταν πληρώνουν μια υπηρεσία.
Το παράδειγμα του δημάρχου Καβάλας ελπίζουμε ότι θα αφυπνίσει δημάρχους αλλά και εργαζόμενους. Οι δεύτεροι πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι δεν ανήκουν στον δήμαρχο, δεν τους πληρώνει αυτός, αλλά οι δημότες.
Γ.Δ.
Αποπληρωμή του χρέους του πρώτου Μνημονίου
Την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου ανακοίνωσε ο Υπ. Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης από την έδρα του ΔΝΤ όπου βρέθηκε για να μιλήσει για το success story της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε ήδη αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ τρία χρόνια πριν. Πρέπει να αποπληρώσουμε νωρίτερα και τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θέλουμε να το κάνουμε αυτό δέκα χρόνια νωρίτερα», δηλαδή το 2031 αντί του 2041, που έχει συμφωνηθεί, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολύ σύντομα, εάν συνεχίσουμε με τις ίδιες επιδόσεις, δεν θα είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη…»
Η κυβέρνηση λειτουργεί όπως θα έκανε κάθε συνετός οικογενειάρχης με χρέη του παρελθόντος, που όταν βρει κάποια έξτρα χρήματα θα προτιμήσει να μειώσει το χρέος και να μην το κληροδοτήσει στα παιδιά του, κι όχι να τα ξοδέψει όλα σε αγορές και ταξίδια.
Γι’ αυτή τη συνετή στάση η οικονομία μας αναβαθμίζεται και ανακτά την αξιοπιστία της διεθνώς. Σκεφτείτε ότι ακριβώς πριν από 15 χρόνια μπαίναμε στο ΔΝΤ, με τη δήλωση του Γ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο και σήμερα ο Πιερρακάκης μιλάει στο ΔΝΤ για τους «Δρόμους προς την Επιτυχία». Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της χώρας και όλων μας…
Κ.Σ.
Νερό Ι
Για το νερό να πω λίγα λόγια γιατί κάπου το θέμα έχει πάρει άλλο δρόμο και δεν θα έχει καλή κατάληξη.
Λοιπόν, το νερό, ισχυρίζονται κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, πως δεν είναι εμπόρευμα, και άλλα κοινωνικής ευαισθησίας επίθετα.
Πρώτο και βασικό θέμα. Από τη στιγμή που το νερό έχει τιμή και στην αγορά του και στην πώληση, είναι αυτομάτως προϊόν, είναι εμπόρευμα με ονομαστική αξία.
Το ότι το διαχειρίζεται ο δήμος δεν σημαίνει πως πρέπει να χορηγείται δωρεάν. Εξάλλου νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να διατίθεται προς τους δημότες χωρίς οικονομική ζημιά του δήμου. Άρα πρόκειται για μια υπηρεσία που οφείλει ο δήμος να διατηρεί την παροχή της σε τιμές ισοσκελισμένες. Τα υπόλοιπα είναι λόγια για εντυπωσιασμούς από την πλευρά των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων. Που όταν γίνουν εξουσία μία από αυτές, εφαρμόζει το νόμο και «ξεχνάει» το τι έλεγε πριν. Παιγνίδια εντυπωσιασμού δυστυχώς.
Γ.Δ.
Νερό ΙΙ
Ναι, αποδέχομαι ότι το νερό είναι αγαθό και μάλιστα υψίστης σημασίας και αξίας.
Το έχω γράψει αυτό και συνεχίζω να το υποστηρίζω και μάλιστα πιο θερμά και έντονα απ’ ότι πριν. Κι αυτό, διότι πλέον τα δεδομένα για το νερό, Η2Ο όπως είναι ο επιστημονικός του όρος, έχουν αλλάξει δραματικά.
Γι’ αυτό ως αγαθό, με το χέρι στην καρδιά, όλοι εμείς οι κάτοικοι των πόλεων, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι απολαμβάνουμε ένα αγαθό σε σχετικά φθηνή τιμή.
Αυτό λοιπόν το αγαθό, υπάρχουν άνθρωποι κι εδώ στην Ξάνθη μας, σε όλους τους δήμους που το καταναλώνουν άμυαλα, άσκοπα και με την αίσθηση ότι είναι ατελείωτο και δεν πειράζει που εμείς, όντας και φθηνό, το σπαταλάμε.
Λοιπόν, για σκεφτείτε λίγο. Μια μέρα να σας λείψει το νερό από το σπίτι σας πως θα κάνετε. Κι αν η έλλειψη γίνει δύο, τρεις ημέρες; Χαμός!
Όχι. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει απόλυτα την αξία του νερού στην ζωή μας και στην οικονομία της κάθε χώρας.
Γ.Δ.
Νερό ΙΙΙ
Ναι, το γνωρίζω ότι η πλειοψηφία των κατοίκων, όχι μόνον της Ξάνθης, πιστεύει ότι το νερό θα είναι παντοτινό, άρα ξοδεύω ασύστολα και προκλητικά, ότι δήθεν είναι ακριβότερο αφού το ισχυρίζεται η αντιπολίτευση και πως είναι δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο να ποτίζονται γκαζόν, χωράφια, μπαξέδες χωρίς μέτρο και με σπατάλη.
Προκαλώ τους συμπολίτες για του λόγου το αληθές, να επισκεφθούν το Δροσερό το Καλοκαίρι. Θα δουν με τα ίδια τους τα μάτια τις βρύσες να τρέχουν συνέχεια.
Ο λόγος; Δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Έχουν το νερό τζάμπα κι αφού είναι τζάμπα το σπαταλούν.
Κλείνω για σήμερα το θέμα με μια υπενθύμιση. Λέγανε αυτοί που γνωρίζανε ότι τα επόμενα χρόνια οι πόλεμοι θα γίνονται για το νερό. Η περίοδος αυτή πλησιάζει εάν δεν παρθούν αποφάσεις…
Γ.Δ.
Κοινωνική ανισότητα
Σε τρία σχόλια στο φύλλο της Παρασκευής σχολιάζαμε το λάθος που συνεχίζεται δυστυχώς με την γιγάντωση των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης έναντι των υπολοίπων πόλεων της επαρχίας.
Πέρα από τα άμεσα οικονομικά αρνητικά αποτελέσματα που έχει η πολιτική αυτή στην περιφέρεια συνολικά, υφίσταται και μια άλλη πλευρά, αυτή της κοινωνικής ανισότητας στις ελληνικές περιφέρειες.
Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία στις περιφέρειες της χώρας κινείται σε δύο ταχύτητες σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ για τις περιφερειακές ανισότητες: η κυριαρχία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης εντείνει τις συνθήκες, καθώς απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Παρ’ όλα αυτά, η θετική κινητικότητα σε περιφέρειες όπως το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη δείχνει ότι υπάρχουν εστίες ανάπτυξης εκτός μητροπολιτικών κέντρων. Η Ήπειρος ωστόσο παραμένει σταθερά στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις επενδυτικής ανάκαμψης, όπως και η ΑΜΘ που άρχισε να κινείται επί της εποχής Τοψίδη. Για να υπάρξει όμως σημαντική ορατή εικόνα απαιτούνται νέες επενδύσεις.
Γ.Δ.
Η ελεγχόμενη στάθμευση και το …θρησκευτικό συναίσθημα
Συνεχίστηκε και στην τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η κόντρα που προκλήθηκε από την αποχώρηση της αντιπολίτευσης (Τσέπελη – Φανουράκη πλην Καμαρίδη) από την συνεδρίαση Λογοδοσίας της Μ. Τρίτης για το θέμα του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης που έφερε η παράταξη «Μπροστά». Να σημειώσουμε ότι οι κύριοι Τσέπελης και Φανουράκης αιτιολόγησαν την αποχώρησή τους επειδή ήταν Μεγάλη Εβδομάδα και ότι δεν θα έπρεπε να γίνει η συνεδρίαση. Αυτό προκάλεσε ένταση γιατί η δημοτική αρχή το εξέλαβε ως προσβολή για την θρησκευτικότητα που διέπει το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και ως εργαλειοποίηση για να «κρυφτούν από τις ευθύνες τους που τους βαρύνουν». Επανήλθε λοιπόν ο κ. Φανουράκης απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. λέγοντας ότι έπρεπε να τους προστατεύσει όταν ακούστηκαν απόψεις που τους προσβάλουν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να ειπωθεί ότι για την συνεδρίαση της Μ. Τρίτης που ήταν από διακοπή από την προηγουμένη Πέμπτη συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις γνωρίζοντας ότι είναι Μ. Εβδομάδα. Και η αλήθεια είναι ότι για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που δεν λειτουργεί ακόμη πρέπει να δοθούν απαντήσεις και από την προηγουμένη και από τη νυν δημοτική αρχή.
Μ.Ξ.