
Τι θα τους θυμίζει;
Το ερώτημα θα το έλεγα σκληρό αλλά υπαρκτό από συμπολίτη και σας το παραθέτω έτσι ως προβληματισμό των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπών.
«Τελώ εν απορία εάν οι τοπικοί μας άρχοντες ενδιαφέρονται για την υστεροφημία τους όταν θα εγκαταλείψουν τις θέσεις και τα αξιώματά τους. Εάν τους απασχολεί δηλαδή το εάν θα τους μνημονεύουν με θετικό τρόπο για την παρουσία τους στα κοινά και την πολιτική τους δράση που θα την στηρίζουν με αναφορά σε έργα τους. Το θέμα βέβαια είναι εάν θα υπάρχουν έργα σοβαρά και αξιόλογα για να τους πιστωθούν.
Ρωτώ λοιπόν: Υπάρχουν τέτοια αξιόλογα έργα, έργα υποδομής, έργα που βοήθησαν στην ανάπτυξη του νομού, της πόλης;
Άραγε τι θα έχουν φτιάξει που θα θυμίζει την παρουσία τους; Απαντώ ο ίδιος. Σχεδόν τίποτε σημαντικό. Ήρθαν, έφυγαν, θα ξεχαστούν. Και μάλλον οι περισσότεροι θα μνημονεύονται αρνητικά…»
Γ.Δ.
Μία ερώτηση ιδιαίτερα σοβαρή
Αναγνώστης της στήλης τηλεφώνησε να πληροφορηθεί για μια ερώτηση που έκανε η στήλη προς την αντιδημαρχία Πρασίνου πριν λίγες ημέρες. Η ερώτησή μας αφορούσε στο να μας απαντήσει η παραπάνω υπηρεσία ποια είναι, ποσοστιαία, η αναλογία πρασίνου στον δήμο Ξάνθης ανά κάτοικο.
Αναφέραμε δε η ελάχιστη αναλογία πρασίνου δεν πρέπει να είναι κάτω από τα 9 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Αυτήν την απάντηση ζήτησε ο συμπολίτης να πληροφορηθεί εάν δόθηκε από τον δήμο Ξάνθης.
Του απαντήσαμε ότι ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση, δηλώνοντας παράλληλα ότι υποθέτουμε πως ψάχνουν να βρουν εάν υπάρχει κάποιο σχετικό στοιχείο.
Πάντως, ενημερωτικά, σε έρευνα σε γειτονικούς δήμους υπάρχουν στοιχεία για την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο.
Άρα στοιχεία θα υπάρχουν και στο δικό μας δήμο. Ως εκ τούτου αναμένουμε να τα πληροφορηθούμε και ενημερώσουμε τους συμπολίτες.
Γ.Δ.
Λείπει το πράσινο
Με την ευκαιρία θίγω και ένα παραπλήσιο θέμα που το είχαμε προσεγγίσει ως εφημερίδα κατά το παρελθόν αρκετές φορές. Αναφέρομαι στην επισήμανση που είχαμε κάνει ως προς την ανάγκη της αύξησης του πρασίνου στον αστικό ιστό της Ξάνθης. Μάλιστα είχαμε επισημάνει πως δεν διαπιστώσαμε να είχε δηλωθεί η δεντροφύτευση σε κάποια σημεία.
Ούτε δέντρα, ούτε θάμνοι, τίποτε. Θα έλεγε κανείς για απόλυτη αδιαφορία ως προς το θέμα, σα να είναι η Ξάνθη ένας πράσινος παράδεισος που δεν χρειάζεται να φυτευτεί κανένα δέντρο.
Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ανάγκες από πράσινο υπάρχουν μέσα στην πόλη. Στη Νέα και την Παλιά. Το άλσος Ευμοίρου είναι όντως ένας μεγάλος πνεύμονας όπως και το Παιδικό Άλσος που έφτιαξε το Δασαρχείο. Όμως οι ανάγκες βρίσκονται μέσα στην πόλη. Στην πόλη που «ανάβει» το καλοκαίρι και γίνεται αβίωτη για τους κατοίκους.
Γ.Δ.
Ταξίδι εν αναμονή
Ένας μικρός προβληματισμός μαθαίνω πως υπάρχει για τις εκδρομές του Πάσχα προς την Τουρκία, κυρίως για Κωνσταντινούπολη. Βεβαίως αιτία είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των ανθρώπων που αντιδρούν στην άδικη και παράνομη σύλληψη του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου.
Βέβαια οι διαμαρτυρίες έχουν μειωθεί, ενώ τίποτε δεν αποκλείει την μαζική τους επανάληψη εάν το δικαστήριο αποφασίσει, αστήρικτα φυσικά και χωρίς στοιχεία, την πολύμηνη φυλάκιση του δημάρχου Ιμάμογλου. Είναι βέβαιο ότι τότε θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και απρόβλεπτες συνέπειες.
Αυτή λοιπόν η στάση αναμονής υπάρχει σ’ ένα ποσοστό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει να συμβεί.
Γ.Δ.
Είσαι ό,τι δηλώσεις
Μόνο στην Ελλαδάρα μας θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό και παρακαλώ διαβάστε για του λόγου το αληθές.
Προβληματισμό προκαλεί η υπόθεση που ήρθε στο φως για έναν ιδιώτη, που δίδασκε παρανόμως για 18 ολόκληρα χρόνια χωρίς αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών, σε ΑΕΙ της Βόρειας Ελλάδας, με μοναδικό προσόν… τη στενή συγγένεια με καθηγητή που διατηρούσε καίριες θέσεις ευθύνης στο Ίδρυμα. Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποίησαν επιθεωρητές της Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) έπειτα από σχετική καταγγελία.
Επιπλέον, εκτός από το ότι ο ιδιώτης ο οποίος στην ανακοίνωση της ΕΑΔ ονομάζεται «Κ», δίδασκε χωρίς πτυχίο, φαίνεται πως πληρωνόταν χωρίς να εργάζεται.
«Προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις μη πραγματικής εργασίας του «Κ» στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβάσεων μίσθωσης έργου σε χρηματοδοτούμενα από τον ΕΛΚΕ προγράμματα για πάνω από 13 έτη, κατά το χρονικό διάστημα 2005-2023» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Γ.Δ.
Πάλι το δημογραφικό Ι
Το Δημογραφικό πρόβλημα είτε το αναγνωρίζει κανείς, είτε υποκρίνεται πως δεν το αποδέχεται, αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα συρρικνώνεται δημογραφικά, τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Νίκος Καρανικόλας, ενώ χαρακτήρισε το γεγονός ως «ένα καινούργιο είδος χρεοκοπίας».
Από στοιχεία που παρουσίασε στην ΕΡΤ, προκύπτει για μία ακόμη φορά ότι ο κεντρικός και βόρειος Έβρος ανήκουν στις περιοχές με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή συρρίκνωση, ενώ το 25% του πληθυσμού του νομού είναι άνω των 65 ετών. «Περίπου το 1981 ξεκίνησαν τα προβλήματα όταν ο δείκτης γεννητικότητας έπεσε, ήταν για τελευταία φορά στο 2,1 παιδιά ανά γυναίκα», τόνισε και πρόσθεσε πως «από κει και μετά, σήμερα είμαστε στο 1,3, που σημαίνει ότι έχουν μειωθεί πολύ οι γεννήσεις στη χώρα και όσοι ασχολούνται με δημογραφικά θέματα και θέματα ανθρωπογεωγραφίας ήξεραν από το 1981 ότι σιγά σιγά θα αρχίσουν να έρχονται προβλήματα σε σχέση με τη δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού».
Μεταξύ άλλων τόνισε πως αυτό σημαίνει ότι «ο πληθυσμός μειώνεται, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών αυξάνονται ως ομάδα πληθυσμού, άρα έχουμε πάρα πολλές συνέπειες τόσο στα οικονομικά ζητήματα, όσο και στα κοινωνικά», επεσήμανε ο κ.Καρανικόλας ο οποίος πραγματοποίησε σχετική έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά.
Γ.Δ.
Πάλι το Δημογραφικό ΙΙ
Αυτές είναι οι πιο γερασμένες περιοχές. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην περιοχή των Τρικάλων με 28,8%. Δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις είναι πάνω από 65 και ακολουθεί η Πρέβεζα, Ιθάκη, Θεσπρωτία, Σέρρες, Ικαρία κτλ., ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά είναι στα νησιά Μύκονος, Θήρα, Σαντορίνη, Κως, στη Δυτική Αττική, στην Δυτική Αθήνα και στην Πάρο.
Σημειώνεται πως το ποσοστό των ηλικιωμένων ανθρώπων άνω των 65 ετών είναι πάνω από 20%, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, λίγο πίσω από την Ιταλία, αλλά και διεθνώς είμαστε πρώτοι παγκοσμίως. Δηλαδή πάνω από ένας στους πέντε ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα είναι σε αυτή την ηλιακή ομάδα. «Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η μείωση των γεννήσεων θα εντείνει το πρόβλημα τα επόμενα χρόνια και η ομάδα πληθυσμού που είναι άνω των 65 έχει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις τις επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε ο κ. Καρανικόλας.
Γ.Δ.
Πάλι το Δημογραφικό ΙΙΙ
Προφανώς από τα μέχρι στιγμής στοιχεία όλων όσων αναφέρθηκαν γίνεται αντιληπτό ότι το σενάριο, θα λέγαμε, είναι συγκλονιστικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο για την επιβίωση της χώρας ως προς τον αριθμό των κατοίκων και ιδού άλλος ένας λόγος προβληματισμού. Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην ΕΡΤNews ο κ.Καρανικόλας υπογράμμισε τα βασικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά βαθιά κοινωνικό υπογραμμίζοντας πως «στην Ελλάδα το 2050 θα έχουμε περίπου 1,5 εκ.λιγότερους ενεργούς πολίτες κάτω των 65 ετών και 700.000 πολίτες άνω των 65 ετών» και τόνισε πως έχει να κάνει με υποδομές, περίθαλψη, συντάξεις, με φροντίδα, με τη γενικότερη παραγωγή της χώρας και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί». Ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν εργαλεία και μοντέλα διεθνώς που έχουν εφαρμοστεί, τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα η χώρα, όχι για να πετύχουμε θαύματα, αλλά για να αρχίσει να αλλάζει αυτή η εικόνα μετά από 15-20 χρόνια».
Γ.Δ.
Ψάχνουν …ψάχνουν και αρμόδιο δεν βρίσκουν
Το θέμα της διαχείρισης των άγριων αλόγων των Κομνηνών έχει λάβει τραγελαφικές διαστάσεις. Τόσο καρό τώρα ενώ όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα που δημιουργούν στους κατοίκους των Κομνηνών και της Σταυρούπολης, στους διερχόμενους οδηγούς και στους αγρότες αλλά δεν μπορούν να βρουν τον αρμόδιο φορέα που θα δώσει την λύση! Ψάχνουν ψάχνουν αλλά δεν τον βρίσκουν. Χαρακτηριστικό δείγμα λειτουργία της δημόσιας διοίκησης! Τώρα μάθαμε ότι το θέμα έιναι περισσότερο πολύπλοκο γιατί υπάρχουν τρεις κατηγορίες αλόγων σύμφωνα με τον νόμο: «αδέσποτα», «ανεπιτήρητα», «άγρια» « Ο χαρακτηρισμός «αδέσποτα» αποδίδεται σε ζώα συντροφιάς και δεν ισχύει γι’ αυτά τα ζώα. Για τα ανεπιτήρητα ιπποειδή αρμόδια είναι η περιφέρεια που συγκροτεί και ορίζει μια τριμελή επιτροπή και για τα άγρια είναι αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος και ο ΟΦΥΠΕΚΑ. Κατά συνέπεια ο δήμος μόνο να συνδράμει μπορεί γιατί δεν έχει αρμοδιότητα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στην συνεδρίαση λογοδοσίας όπου συζητήθηκε το θέμα. Όμως σε προηγούμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου σε ανάλογη ερώτηση για το θέμα των άγριων αλόγων η αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κα Μπρίκα είπε ότι αρμόδιος γι’ αυτά τα άλογα είναι ο δήμος. Στο μεταξύ αν αυτά είναι άγρια την ευθύνη για την άγρια ζωή την έχει το Δασαρχείο. Με λίγα λόγια ….μύλος! Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο και άκρη δεν βρίσκεται γι αυτό και θα διαιωνίζεται το πρόβλημα και μόνο αν ό μη γένοιτο συμβεί κανένα δυστύχημα τότε θα βγαίνουν όλοι και θα δικάζουν…
Μια ζωή τα ίδια και τα ίδια…
Μ.Ξ.
Κινητοποίηση για το νερό του Νέστου
Κινητοποιήσεις κάνουν από την δυτική πλευρά του Νέστου οι αγρότες ζητώντας 120 εκ. κυβικά νερό για άρδευση κι όχι μόλις 35 εκ. κυβικά που ανακοίνωσε η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης ότι μπορούν να διατεθούν από το Φράγμα του Θησαυρού. Την Κυριακή παρέταξαν πάνω από 200 τρακτέρ στην Χρυσούπολη και επέδωσαν ψήφισμα στον δήμαρχο Νέστου ενώ εκεί ήταν όλοι οι βουλευτές του νομού Καβάλας. Από την Ξάνθη ήταν μόνο 20 τρακτέρ. Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε ότι ο βουλευτής ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης τους ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με την ΑΔΜΗΕ και είχε δέσμευση ότι θα διατεθούν 90 εκ. κυβικά. Αυτό βέβαια το άκουσαν οι αγρότες αλλά δεν αρκούνται σε λόγια θέλουν και έγγραφη διαβεβαίωση ότι θα αυξηθούν τα κυβικά ώστε να μπορέσουν να ποτίσουν το καλοκαίρι και να μην καούν οι καλλιέργειές τους. Τώρα βέβαια κάνει εντύπωση πως τόσο εύκολα η ΑΔΜΗΕ ανοίξει την κάνουλα και δεσμεύεται στον κ. Πασχαλίδη, ενώ υποτίθεται ότι δεν δίνεται παραπάνω ποσότητα νερού γιατί η στάθμη είναι λίγο πιο πάνω από την κατώτατη στάθμη ασφαλείας όπως μας είπε τις προάλλες ο διευθυντής υδάτων Γιώργος Καμπάς. Και απ’ την πλευρά του ο κ. Πασχαλίδης αυτό του είπαν αυτό μετέφερε.
Στην πράξη θα φανεί.
Μ.Ξ.