
Έχει δίκιο ο Μελισσόπουλος
Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ούτε και το αποκλειστικό. Αυτά όποιος τα υποστηρίζει και τα αποδίδει στον εαυτό του έχει μεγάλη ιδέα για την αφεντιά του.
Λοιπόν, με ικανοποίηση ακούσαμε και διαβάσαμε την άποψη και θέση του Σάββα Μελισσόπουλου ο οποίος είπε στη συνεδρίαση της λογοδοσίας στο δημοτικό συμβούλιο προχθές.
Είπε: «Εξακολουθεί να με προβληματίζει ότι όλος ο σχεδιασμός γίνεται από έναν άνθρωπο. Πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένος καλλιτεχνικός διευθυντής».
Χρόνια τώρα από τη στήλη αυτή έλεγα και υποστήριζα ακριβώς αυτό το πράγμα. Ότι είναι απαραίτητος στο δήμο μας ένας καλλιτεχνικός διευθυντής. Μάλιστα προχωρούσα κι ανάφερα το όνομα του Πασχάλη Ξανθόπουλου. Στις συχνές αναφορές μάλιστα γι’ αυτό το θέμα δεν υπήρξε πολλά χρόνια τώρα κάποια απάντηση. Μόνον σιωπή. Το γιατί, το γνωρίζουν οι αρνητές κι εμείς βέβαια το υποψιαζόμαστε.
Όταν έχεις σοβαρούς θεσμούς στον δήμο σου και θέλεις να πάνε μπροστά, αυτό δεν μπορεί να γίνει με ερασιτέχνες που σήμερα είναι και αύριο όχι.
Υ.Γ. Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος εδώ και λίγο καιρό είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.
Γ.Δ.
Τι φταίει;
Συζήτησαν, τα είπαν μεταξύ τους, κάπου συμφώνησαν, στα λίγα, στα περισσότερα δεν συμφώνησαν. Για τη συνεδρίαση Λογοδοσίας στο δημοτικό συμβούλιο, ο λόγος και ένα από τα θέματα οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και αποτίμηση αυτών.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διαπίστωση ότι οι Ξανθιώτες δεν συμμετέχουν στις γιορτές με τον παλιό ενθουσιασμό και διάθεση.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο γι’ αυτό και αναφέρθηκε μεν αλλά δεν αναλύθηκε και η προσέγγισή του ήταν επιφανειακή και σύντομη χωρίς οι Τσέπελης, Φανουράκης, Μελισσόπουλος και Λύρατζης να ασκήσουν κριτική σε βάρος της διοίκησης του δήμου, χωρίς να μπουν στην ουσία του «γιατί οι Ξανθιώτες απομακρύνθηκαν από το Καρναβάλι».
Το θέμα είναι σημαντικό γι’ αυτό θα επανέλθουμε σύντομα.
Γ.Δ.
Θαλάσσιος Χωροταξικός σχεδιασμός και αντιδράσεις
Τόσα χρόνια ακούγαμε από τα κόμματα την αναγκαιότητα για την οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κανείς δεν έμπαινε στην διαδικασία να το κάνει. Και το έκανε η Ε.Ε. Για πρώτη φορά, οι ελληνικές θέσεις αποτυπώνονται σε επίσημο ευρωπαϊκό χάρτη μέσω του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ), ενός τεχνικού εργαλείου που ανακοινώθηκε το πρωί της Μ. Τετάρτης (16/4) και εξελίσσεται σε στρατηγικό όπλο της χώρας. Βέβαια υπήρξαν αντιδράσεις από την Τουρκία, η οποία με την σειρά δημοσιοποίησε τον χάρτη της γαλάζιας πατρίδας που περιλαμβάνει τα νησιά μας Σαμοθράκη και Λήμνο μέσα στην υφαλοκρηπίδα της. Ενδεικτικό ότι υπάρχει θέμα με την υφαλοκρηπίδα και σε τέτοιες περιπτώσεις η διαφορά λύνεται στην Χάγη.
Μ.Ξ.
Προσδοκώντας την Ανάσταση
Την Εβδομάδα των Παθών βιώνουν οι Χριστιανοί με κορυφαία την Μεγάλη Παρασκευή. Ημέρα του απόλυτου πένθους, ημέρα των νεκρών. Ένα πένθος όμως με προσδοκία για την Ανάσταση. Ο αέναος κύκλος της Ζωής και του Θανάτου. Των δυο μεγάλων μυστηρίων που προσπαθούν να εξηγήσουν όλες οι θρησκείες, η καθεμιά με διαφορετική φιλοσοφική προσέγγιση και οπτική. Κοινή συνισταμένη όλων η νίκη του Καλού στο Κακό, η νίκη της Ζωής στον Θάνατο, η νίκη του Φωτός στο σκοτάδι, η Αγάπη και η Αλήθεια ως αντίδοτο στο μίσος, στο ψέμα και στο άδικο.
Καλή Ανάσταση!
Μ.Ξ.
Τα drone πάνε παντού
Οι ουρανοί της Ελλάδος θα γεμίσουν drones φέτος το καλοκαίρι.
Αυτά τα μηχανάκια που πετούν τηλεκατευθυνόμενα από έναν χειριστή.
Αυτά λοιπόν τα drones όπως καθιερώθηκε να λέγονται, μπορούν να κάνουν αρκετές δουλειές. Κυρίως όμως φωτογραφίζουν, ελέγχουν από ψηλά την εκδήλωση κάποιας φωτιάς, ραντίζουν καλλιέργειες και γενικώς πρόκειται για ένα σύγχρονο και αρκετά χρήσιμο εργαλείο.
Έτσι, σε 80 θα ανέλθουν τα drones (Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) που θα διαθέτει η Πολιτική Προστασία κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, έπειτα από δωρεά ύψους 6 εκ.ευρώ του ΔΕΔΔΗΕ προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνεται ότι πρόκειται σχεδόν για διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, όπου ο αριθμός τους έφτανε τα 47.
Γ.Δ.
Μέρες Αγάπης
Βρισκόμαστε σε μέρες θρησκευτικής κατάνυξης, μέρες που το θείο δράμα του Κυρίου θα κορυφωθεί με την σταύρωσή του και βέβαια την από τον θάνατο στη ζωή, την Ανάσταση. Παράλληλα ζούμε την Άνοιξη της Φύσης, αυτής που ακολουθεί τους αιώνιους ρυθμούς της.
Σε όλα αυτά βέβαια υπάρχουν στο κέντρο, οι άνθρωποι. Αλήθεια τι νόημα θα είχε μια Άνοιξη χωρίς τους ανθρώπους; Γι’ αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν λίγα λόγια. Γι’ αυτούς που θα πρέπει σεμνά και διακριτικά να πλησιάσουμε. Κυρίως με αγάπη και έγνοια για να τους στηρίξουμε με λόγο, κυρίως, και πράξη. Ας μην τους ξεχάσουμε, ας σταθούμε δίπλα τους, ας τους μιλήσουμε, ας τους ακούσουμε. Είναι γείτονές μας, ίσως άγνωστοι, καμία σημασία. Έτσι, μ’ αυτή τη στάση και συμπεριφορά υλοποιούμε το λόγο του Χριστού με το «Αγάπα τον πλησίον σου».
Γ.Δ.
Για την γλώσσα μας Ι
Ας αφήσουμε για λίγο τις γκρίνιες και την πολιτική κι ας ασχοληθούμε με τη θετική πλευρά της ζωής. Υπάρχει κι αυτή, ας μη το ξεχνάμε.
Λίγα λόγια αξίζουν για την Ελληνική γλώσσα.
Η ελληνική γλώσσα υπήρξε το σπουδαιότερο εργαλείο στην ανθρώπινη κοινωνία για να εξελιχθεί. Οι λέξεις της ήταν σπουδαίες εικόνες, είχαν μεγάλα νοήματα, μέσα από τις λέξεις που επινοήθηκαν μια-μια 28 αιώνες πριν, χτίστηκε ο κόσμος.
Το 30% της αγγλικής γλώσσας στηρίζεται σε ελληνικές λέξεις. Συντριπτικό είναι το ποσοστό των ελληνικών λέξεων στην επιστήμη. Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ακόμη και στην καταγραφή του Χριστιανισμού.
Κι όμως σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα, την χώρα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, χρησιμοποιούν 300 με 500 λέξεις το πολύ. Κάποιοι άλλοι θεωρούν την αρχαία ελληνική γλώσσα «νεκρή», την ώρα που στα σύγχρονα ελληνικά υπάρχει το 85% των λέξεων από την αρχαία Ελλάδα.
Γ.Δ.
Για την γλώσσα μας ΙΙ
Γιατί νοσεί σήμερα η εκπαίδευση στην Ελλάδα; Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Δηλαδή, δεν διδάσκονται μέσα από την ποίηση, την λογοτεχνία, την φιλοσοφία, οι λέξεις που περιγράφουν αξίες και νοήματα, πραγματικά «παράθυρα», προς έναν μοναδικό πλούτο όπως είναι η κατανόηση για ό,τι σε περιβάλλει.
Οι νέες γενιές δεν γνωρίζουν λέξεις. Πώς να μπορέσουν να συλλάβουν τα σπουδαία όταν δεν υπάρχουν αυτές για να τα κατανοήσουν; Έτσι έχουμε φτάσει μαθητές να μην μπορούν να συντάξουν μια πρόταση, να μην μπορούν ν’ αντιληφθούν τι θέλει να πει ένα σύντομο κείμενο στο τέλος, να μην μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο.
Όλα αυτά τα αναφέρω για να τιμήσω την UNESCO που καθιερώνει την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας αλλά και να καταθέσω την βαθιά μου αποδοκιμασία, την οργή μου για το πολιτικό σύστημα του ξυλολίου που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να προσφέρει στις επερχόμενες γενιές τον αληθινό κόσμο της γνώσης, με ένα εκπαιδευτικό σύστημα αντάξιο αυτού που υπήρχε πριν 2.800 χρόνια.
Γ.Δ.
Γολγοθάς χωρίς Ανάσταση για την Ουκρανία
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα του Πούτιν και της Ρωσίας, προβάλλοντας ως «επιχείρημα» την κοινή μας πίστη στην Ορθοδοξία. Στο «αντεπιχείρημα», ότι και οι Ουκρανοί είναι Ορθόδοξοι, τότε μπαίνει μπροστά το αφήγημα του «ναι μεν αλλά»…
Μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή τη στρεβλή εικόνα για έναν πόλεμο που έχει στοιχίσει την ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, φέρουν κάποιοι κύκλοι εντός της εκκλησίας μας που προπαγανδίζουν υπέρ του Πούτιν και των Ρώσων, ενώ αυτοί υπονομεύουν εργολαβικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας.
Κυριακή των Βαΐων και οι πολίτες στο Σούμι της Ουκρανίας πήγαιναν στην Εκκλησία. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα υπήρχε διεστραμμένος νους, που εκείνη την ημέρα και εκείνη την ώρα, θα στόχευε με δύο βαλλιστικούς πυραύλους, το κέντρο της πόλης, για να σκοτώσει άμαχους. Και όμως συνέβη, όπως συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια. Και τα όπλα που σκορπάνε τον θάνατο, έχουν «ευλογηθεί» από τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας, Πατριάρχη Κύριλλο.
Βλέποντας τις εικόνες των πτωμάτων στη μέση του δρόμου, δεν μπορεί κάποιος να αναζητήσει δικαιολογίες. Στην Ουκρανία δεν βάλλεται η θρησκεία και δη η Ορθοδοξία. Αντιθέτως η Ορθοδοξία χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας και δικαιολόγησης της σφαγής. Αυτή η εβδομάδα, είναι εβδομάδα των Θείων Παθών και ακόμα και οι πιστοί άλλων θρησκειών και άλλων δογμάτων, δείχνουν σεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα των ανθρώπων. Στην Ουκρανία δυστυχώς, οι ομόδοξοι Ρώσοι όχι. Κινέζοι, Βορειοκορεάτες, Τσετσένοι με διαταγές ενός ορθόδοξου ηγέτη, δολοφονούν ορθόδοξους.
Καλή Ανάσταση… είναι η ευχή των ημερών. Ποια Ανάσταση;
Τ.Κ.
Χρειάζεται σωστή διαφήμιση
Είναι κανόνας. Για να πωλήσεις ένα προϊόν, για να το κάνεις γνωστό στο καταναλωτικό κοινό, είναι απαραίτητο πρώτα να το διαφημίσεις.
Μάλιστα, η στρατηγική της προβολής και διαφήμισης θα πρέπει να είναι οργανωμένη και σε διάφορες κατευθύνσεις των Μέσων Ενημέρωσης.
Τον τομέα αυτόν, της διαφήμισης δεν τον έχει χρησιμοποιήσει καμία από τις τρεις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου σε οργανωτικό επίπεδο.
Οι δημοτικές αρχές, όλες, λειτουργούσαν αποσπασματικά και ερασιτεχνικά. Επαφίονταν στον ίδιο τον θεσμό και αγνοούσαν την διαφήμιση, την προβολή στα Τοπικά και Περιφερειακά Μέσα.
Να όμως που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο θεσμός του Καρναβαλιού άρχισε να έχει πρόβλημα˙ και η λύση πλέον είναι μία. Οργανωμένη προβολή πρώτα στην Περιφέρεια. Με Εφημερίδες, Ραδιόφωνα, Τηλεοράσεις.
Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει εγκαίρως να οριστεί από τώρα ένα ποσό που θα διατεθεί για την προβολή του θεσμού. Μόνο με τις ντιζέζ, που έλεγαν παλιά, δουλειά δεν γίνεται.
Γ.Δ.