Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πόσο θα μας επηρεάσει ο «εμπορικός πόλεμος»;

Πόσο θα μας επηρεάσει ο «εμπορικός πόλεμος»;

0

Ο Οικονομολόγος Κώστας Τριανταφυλλίδης αναλύει τις επιπτώσεις από τους δασμούς του Τράμπ  – «Περισσότερο θα αντιμετωπίσουμε τις παράπλευρες απώλειες λόγω της γενικής οικονομικής ύφεσης, με την προϋπόθεση όμως να μην πληγεί ο τουρισμός»

 

 Μπουρλότο στο διεθνές εμπόριο έβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ επιβάλλοντας δρακόντειους δασμούς σε μια σειρά από χώρες με πρώτη την Κίνα και την Ιαπωνία αλλά και χώρες της ΕΕ σε μια προσπάθεια να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών προϊόντων. Μια κίνηση που προκαλεί «σεισμικές» δονήσεις με πρώτο θύμα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό του 2020 (επί πανδημίας) ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζονται αντίποινα. Ήδη η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση κατά 34% δασμών στα αμερικανικά προϊόντα. Όπως είναι προφανές δημιουργούνται νέα δεδομένα στο οικονομικό περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο που έχουν χαρακτηριστικά «εμπορικού πολέμου». Πολλά τα ερωτήματα και οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψει για το που θα οδηγεί το παγκόσμιο εμπόριο και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην γεωπολιτικών έχει των κρατών. Στο πλαίσιο αυτό προκαλεί αίσθηση άρθρο στο  οικονομικό περιοδικό  Economist  με τίτλο: «Οι ανόητοι δασμοί του προέδρου Τραμπ θα προκαλέσουν οικονομικό όλεθρο». Ο «σκληρός» τίτλος συνοδεύεται από ένα εξίσου «χτυπητό» σκίτσο, με τον Τράμπ να «κόβει» περιμετρικά τον χάρτη των ΗΠΑ με ένα πριόνι, συμβολίζοντας την οικονομική απομόνωση της χώρας του από τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά και κατά κάποιον τρόπο σκάβει το λάκκο του.!

 

Η ΕΕ διαθέτει ισχυρή οικονομική ενοποίηση

Τις επιπτώσεις αυτής της νέας κατάστασης στην οικονομία της Ευρώπης και της χώρας μας διερευνήσαμε με τον Οικονομολόγο  – Αναλυτή Κώστα Τριανταφυλλίδης. Ο κ. Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε «εμπορικό πόλεμο» αυτές τις κινήσεις του Τράμπ επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν απώλειες και από τις δύο πλευρές.: «Είναι πολύ υπεραπλουστευμένη προσέγγιση να θεωρεί ο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι επιβάλλοντας δασμούς θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της χώρα του. Θα υπάρξουν αντίποινα. Ήδη η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση ων δασμών. Η ΕΕ προς το παρόν έχει μια αμυντική επικοινωνιακή πολιτική προκειμένου να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους. Αυτό όμως που ισχύει είναι ότι η ΕΕ έχει πολύ ισχυρή οικονομική ενοποίηση με την συνθήκη του Μάαστριχτ εδώ και 30 χρόνια. Είναι πανίσχυρη ως προς αυτό και μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας. Ωστόσο όλοι βγαίνουν χαμένοι τελικά».

 

Στις παράπλευρες απώλειες οι επιπτώσεις για την χώρα μας αλλά πάντα η  κρίση φέρνει ευκαιρίες

Σ’ ότι αφορά τις επιπτώσεις στην χώρα μας ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως αυτές θα είναι όχι άμεσες και έντονες αλλά σε επίπεδο παράπλευρης απώλειας: «Περισσότερο θα αντιμετωπίσουμε τις παράπλευρες απώλειες λόγω της γενικής οικονομικής ύφεσης, με την προϋπόθεση όμως να μην πληγεί ο τουρισμός. Αυτό θα είναι επώδυνο. Όπως επειδή περάσαμε κρίση και πήραμε το μάθημά μας ίσως αυτή η κρίση να είναι θετική για μας. Πάντα σε τέτοιες καταστάσεις γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ειδικά ταμεία ανάπτυξης όπου ωφελούνται τα κράτη μέλη. Όσο οι κρίσεις πλήττουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ωστόσο το αναγκάζουν να πάρει μέτρα προς όφελος των κρατών μελών. Να υψώνει ένα τείχος στα προβλήματα».

 

Ο Τράμπ πυροβολεί τα πόδια του…

Τέλος ο κ. Τριανταφυλλίδης σημείωσε πως είναι πολύ κοντόφθαλμή η λογική του Τράμπ και πως το εμπόριο είναι πολυμερές και όχι μονομερές και οι χώρες θα βρουν τρόπους να πουλήσουν τα προϊόντα τους. : «Ο Τράμπ πυροβολεί τα πόδια του δεν θα βγουν κερδισμένες οι ΗΠΑ και επιπλέον είναι ένδειξη ηττοπάθειας μιας χώρας που πίεζε για την κατάργηση των δασμών».

 

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κ. Χατζηδάκης: 6+1 παρεμβάσεις για την προστασία της ελληνικής οικονομίας από τη διεθνή αστάθεια

Μόνο το 5% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ Επτά άξονες παρεμβάσεων για τη…