
Αλλάζουν ο τρόπος και η διαδικασία αλίευσης με απόφαση ΥΠΑΑΤ – Πανελλαδικές κινητοποιήσεις – Συγκέντρωση αλιευτικών και ψαράδων στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος-Δεν τους έφτανε το φυτοπλαγκτόν τους υποχρεώνουν να πάρουν και νέες ζυγαριές 300 ευρώ – «Τι να ζυγίζουμε …λάσπη;», μας λένε
Κινδυνεύουν να «πνιγούν» οικονομικά οι ψαράδες μας και να «βουλιάξουν» τα καΐκια τους, όπως υποστηρίζουν, από τη νέα απόφαση του ΥΠΑΑΤ, που «πατά» σε Κοινοτική Οδηγία για την προστασία της βιώσιμης αλιείας και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή μ’ ένα χρόνο προσαρμογής. Ειδικότερα, διαφοροποιείται όλη η διαδικασία που μεσολαβεί από την αλίευση έως και τη ζύγιση των αλιευμάτων από τους αλιείς, θέτοντας νέους κανόνες σ’ ότι αφορά τον τρόπο ζύγισης με νέες πιστοποιημένες ζυγαριές σύγχρονων προδιαγραφών. Οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Αλιέων με κινητοποιήσεις σωματείων αλιέων σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και στην περιοχή μας
Κινητοποίηση των ψαράδων των Αβδήρων, του Φαναρίου και Πόρτο Λάγος στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων πολλά αλιευτικά σκάφη από το λιμάνι των Αβδήρων, του Φαναρίου και του Πόρτο Λάγος συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να επικοινωνήσουν την αντίδρασή τους με τις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα δε οι ψαράδες της περιοχής μας έχουν έναν επιπλέον λόγο να διαμαρτύρονται καθώς πλήττονται από το φυτοπλαγκτόν που έχει κατακλύσει το βυθό, μειώνοντας δραματικά τα αλιεύματα.
Δεν τους έφτανε το φυτοπλαγκτόν τους υποχρεώνουν να πάρουν και νέες ζυγαριές 300 ευρώ
Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά δύο ψαράδες των Αβδήρων έριξαν δίκτυα και ο ένας έβγαλε δυο χταπόδια και ο άλλος μία σάρπα και ένα κέφαλο! Αυτό ήταν το μεροκάματό τους! Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών αλιέων Αβδήρων Κώστας Τσολάκης, ο κλάδος τους ήδη πλήττεται από το φυτοπλαγκτόν που έχει εξαφανίσει τα αλιεύματα και με τα νέα μέτρα που τους επιβάλει το υπουργείο τους καταδικάζει σε …εξαφάνιση!.
«Τι να ζυγίζουμε …λάσπη;»
«Αλλάζει τον τρόπο ζύγισης. Μας υποχρεώνει να πάρουμε νέες ζυγαριές που κοστίζουν 300 ευρώ η μία. Πρέπει να τηρούμε Μητρώο. Αυτά θα έπρεπε να αφορούν τις μεγάλες τράτες και όχι τα δικά μας ψαροκάικα…Τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του! Ειδικά τώρα με το φυτοπλαγκτόν ρίχνουμε δίκτυα και βγάζουμε λάσπη! Τι να ζυγίσουμε;», επισημαίνει ο κ. Τσολάκης μεταφέροντας την ανησυχία των συναδέλφων του.
Κοινοτική οδηγία για την προστασία της βιώσιμης αλιείας
Όπως μας εξήγησε ο κ. Δημήτρης Τσιάνης από την Διεύθυνση Αλιείας της Π.Ε. Ξάνθης πρόκειται για ένα κανονισμό ελέγχου ιχνηλασιμότητας και παρακολούθησης όλης της αλιευτικής αλυσίδας, όπως ορίζει κοινοτική οδηγία, με στόχο την πάταξη της λαθροαλιείας, τον έλεγχο το ιχθυοαποθεμάτων και την διασφάλιση της βιώσιμης αλιείας. Αναφορικά με τις αντιδράσεις των αλιέων ο κ. Τσιάνης σημείωσε ότι είναι εύλογες καθώς τα μέτρα αυτά τους δυσκολεύουν στην δουλειά τους και τους επιβαρύνουν οικονομικά με την προμήθεια πιστοποιημένης ζυγαριάς κι αυτή η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους δικούς μας αλιείς που πλήττονται από το φυτοπλαγκτόν και δεν βγάζουν μεροκάματο!. Όπως ανέφερε η Διεύθυνση Αλιείας τους έχει ενημερώσει για την διαδικασία και τι πρέπει να κάνουν.
Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης δεκάδες σκάφη ψαράδων είχαν συγκεντρωθεί χθες από νωρίς το πρωί στα νερά του Θερμαϊκού, αλλά και τράτες στον Πειραιά, στη Χαλκίδα, Πάτρα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη.
Τι ισχύει και τι θα ισχύσει
Ειδικότερα το νομοσχέδιο -όπως υποστηρίζουν οι αλιείς- τους υποχρεώνει να βάλουν πιστοποιημένες ζυγαριές μέσα στα καΐκια και να ζυγίζουν τα αλιεύματα παρουσία του λιμενικού και πριν τον απόπλου αλλά και μετά. Η διαδικασία που τηρείται τώρα είναι να τοποθετούν τα αλιεύματα σε ειδικά φελιζόλ με πάγο και να τα ζυγίζουν υπολογίζοντας και αφαιρώντας σύμφωνα με το νόμο, ένα ποσοστό για τον πάγο. Τώρα θα πρέπει να ζυγίζουν τα αλιεύματα στην ειδική ζυγαριά χωρίς τον πάγο και θα τα ξανατοποθετούν στα φελιζόλ και από εκεί θα ζυγίζονται εκ νέου από τους εμπόρους στις ιχθυόσκαλες. Αυτό όμως – όπως υποστηρίζουν – αντίκειται στην νομοθεσία καθώς διακόπτεται για λίγο η ψυκτική διαδικασία και επισύρει πρόστιμο από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Επίσης θεωρούν ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία θα τους οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Οι επαγγελματίες του κλάδου, της μέσης και της παράχθιας αλιείας σε συνεννόηση με τους εμπόρους κατέβασαν ρολά στις ιχθυόσκαλες και προχωρούν σε στάση εργασίας, εκπέμποντας κραυγή αγωνίας για το μέλλον του κλάδου.