
Δεν υπάρχουν τα €7,8 δισ. για επιστροφή 13ου-14ου μισθού και σύνταξης
Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι αυταπόδεικτα καλή, πράγμα που αποδεικνύεται τόσο από το credit rating της χώρας, όσο και από τα δημοσιονομικά μεγέθη, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας στην ερώτηση εάν η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
“Πρέπει να επενδύουμε σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που να απελευθερώνουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας“, ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία το δημοσιονομικό “τιμόνι” να κρατιέται σταθερό.
Ερωτηθείς αν η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος θέτει τον σχεδιασμό του ΥΠΕΘΟ σε ανάγκη να σχεδιαστεί από την αρχή και πάμε σε νέα χάραξη για το πλεόνασμα, ο υπουργός ανέφερε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός στα δημοσιονομικά είναι ο ίδιος καθώς προβλέπεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δαπανών που μένει σταθερό με κάποιες εξαιρέσεις σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών για παράδειγμα.
“Η δική μου γενιά βίωσε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Οφείλουμε να είμαστε συντηρητικοί από τη μία και να προωθούμε από την άλλη σε εκείνες τις αλλαγές που απελευθερώνουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας“, σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
“Εθνική προτεραιοποίηση, αναπτυξιακή προτεραιοποίηση και κοινωνική προτεραιοποίηση”, είπε ο κ. Πιερρακάκης σχετικά με το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό πλεόνασμα, παραπέμποντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις εξαγγελίες στις οποίες θα προβεί τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση για τη θέση της αντιπολίτευσης ότι το πλεόνασμα θα πρέπει να κατευθυνθεί σε επαναφορά των δώρων σε Δημόσιο και συνταξιούχους, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι 13ος και 14ος μισθός και σύνταξη θα σήμαιναν αυτή τη στιγμή 7,8 δισ. ευρώ κόστος, χρήματα που δεν υπάρχουν, αλλά και να υπήρχαν, δεν θα έπρεπε να δαπανηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Για το ζήτημα του “πληθωρισμού στο ράφι”, ο υπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν ένταση των ελέγχων των τιμών, με τη χρήση μάλιστα της τεχνολογίας.
Για το πολιτικό κόστος που πληρώνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι όσο βελτιώνεται η ψηφιακή διείσδυση, τόσο θα μειώνεται η ανάγκη για οριζόντια μέτρα τύπου τεκμηρίων.
Για το ταξίδι του στην Πολωνία την Πέμπτη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup σημείωσε ότι την προηγούμενη φορά στην Πολωνία ήταν στο συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Γερμανό ομόλογο του Σόιμπλε που πίεζε για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
Η Ελλάδα λοιπόν έχει καλύψει όλα αυτά τα χρόνια πολύ δρόμο και αυτό έγινε με την υπερπροσπάθεια του ελληνικού λαού, τόνισε.
Αντίθετο στον λαϊκισμό είναι να πράττεις και να λύνεις προβλήματα, είναι να έχεις ενσυναίσθηση, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σε ερώτηση για το κατά πόσο τον ανησυχεί η δημοσκοπική άνθηση λαϊκιστικών κομμάτων και ρευμάτων.
“Δίνεις το χέρι, δεν κουνάς το δάχτυλο, κι αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το να είσαι μια κυβέρνηση του δώστα όλα“, κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.