
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – «Οφείλει η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ανδρουλάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής για το νέο πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών της χώρας, ύψους 25 δισ. ευρώ για την επόμενη 12ετία. Όπως επισήμανε, η νέα αυτή επένδυση αποσκοπεί στον «δραστικότερο μετασχηματισμό στη σύγχρονη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων» και τονίστηκε ότι δεν αφορά μόνο εξοπλιστικά συστήματα, αλλά και την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει ισχυρή, σταθερή και ανεξάρτητη σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνή κόσμο.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο», δηλαδή στρατιωτικές δαπάνες ή κοινωνικές παροχές, είναι «σαθρό και επικίνδυνο», τονίζοντας την ανάγκη για έναν ισχυρό αμυντικό μηχανισμό που να διασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η οικονομική ανάπτυξη. «Η άμυνα είναι πυλώνας ευημερίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης τις μέχρι τώρα ενέργειες και τις μεγάλες επενδύσεις στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως τα 24 καινούργια μαχητικά Rafale, τις τρεις νέες φρεγάτες Belh@rra, τα υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron και τα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου Romeo. Ενδεικτικό του στρατηγικού σχεδιασμού είναι και το έργο «Ασπίδα του Αχιλλέα», που αφορά τη δημιουργία ενός νέου συστήματος αεράμυνας με αντικείμενο την προστασία της χώρας από αντιπυραυλικές, αντιαεροπορικές, αντιπλοϊκές και ανθυποβρυχιακές απειλές, καθώς και από drones.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου, που θα χρηματοδοτεί έργα κοινής ευρωπαϊκής ωφέλειας, όπως μια ενιαία ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αύξηση των μισθών των στρατιωτικών για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, τονίζοντας την ανάγκη για προσέλκυση νέων στελεχών στις στρατιωτικές σχολές, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και τα Σώματα Ασφαλείας.
Κριτική Ανδρουλάκη για την απουσία ενιαίας αμυντικής πολιτικής στην ΕΕ και τα εξοπλιστικά προγράμματα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, καθώς και στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έλλειψη ενιαίας αμυντικής πολιτικής και την «παραπλανητική» συμμετοχή της Ελλάδας στα εξοπλιστικά προγράμματα, μιλώντας στη Βουλή.
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη για πιο τολμηρές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά δεδομένων των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην αμυντική της πολιτική και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος σημείωσε ότι το 78% του αμυντικού υλικού της Ευρώπης προέρχεται από προμηθευτές εκτός ΕΕ, ενώ η ΕΕ δεν διαθέτει ούτε ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής δύναμης.
Επιπλέον, ανέφερε την προσωπική του συμβολή στην εισαγωγή περιορισμών στους κανόνες εξαγωγής όπλων σε τρίτες χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής απαγόρευσης της χρηματοδότησης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να εξοπλίζουν τη Τουρκία, ιδιαίτερα δεδομένων των προκλήσεων που θέτει για την Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Σ. Φάμελλος: «Η δική μας εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει αποδυναμωθεί»
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επικεντρωμένη κυρίως στην αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας. Στην ομιλία του στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής, αδιαφανείς αγορές όπλων και αποδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως απολύτως αναξιόπιστη, τονίζοντας ότι «δεν έχετε οδό διαφυγής» και ότι η πολιτική της είναι επιβλαβής για τη χώρα. Ειδικότερα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εργαλειοποιεί την άμυνα» για επικοινωνιακούς σκοπούς και για να εκμεταλλευτεί τον πατριωτισμό των Ελλήνων, ενώ δεν έχει στρατηγική ούτε για τα ελληνοτουρκικά ούτε για την εξωτερική πολιτική γενικότερα.
Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος επικεντρώθηκε στην αποδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καταγγέλλοντας ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες, που ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ, γίνονται χωρίς να υπάρχει σαφής σχέδιο ή σύνδεση με τις ελληνικές εταιρείες. Η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας σε αυτές τις συμβάσεις είναι πολύ μικρή, κάτω από 5%, σύμφωνα με τον ίδιο. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην απαξίωση στρατηγικών εγκαταστάσεων, όπως τα ΕΑΣ Υμηττού, τονίζοντας την έλλειψη σχεδιασμού και την αποτυχία του συστήματος να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή.
Επίσης, κατήγγειλε τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση ερευνητικών υποδομών και την απαξίωση της καινοτομίας στην αμυντική βιομηχανία, σημειώνοντας ότι η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό, αλλά δυστυχώς παραμένει σε ρόλο υπεργολάβου για εξωτερικές εταιρείες.
Κουτσούμπας: «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη θέση ότι το δίλημμα που τίθεται είναι «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», κάνοντας αναφορά τόσο στην άμυνα όσο και στην τραγωδία των Τεμπών και τα «εργοδοτικά εγκλήματα» που στοίχισαν τη ζωή σε 300 άτομα μέσα σε δύο χρόνια.
Αναφορικά με τις εξοπλιστικές δαπάνες, ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί την πολιτική της άρχουσας τάξης, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη σε έναν κόσμο γεμάτο ανταγωνισμούς. Ο ίδιος έκανε λόγο για «εκμετάλλευση του πατριωτισμού» από την κυβέρνηση για πολιτικά οφέλη και ανέφερε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευθύνει την κοινή γνώμη σε μία κατεύθυνση που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με το Ισραήλ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου. «Συμφωνείτε με την αποστολή στρατού έξω από τα σύνορα, συμφωνείτε με τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συμφωνείτε με τις κυρώσεις στη Ρωσία, συμφωνείτε με τον Νετανιάχου που σφάζει τον παλαιστινιακό λαό και εσείς τον συναντάτε», δήλωσε, προειδοποιώντας για τις συνέπειες αυτής της εξωτερικής πολιτικής.
Τέλος, ο Κουτσούμπας τόνισε τη θέση του ΚΚΕ ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να στείλει στρατεύματα εκτός συνόρων, αναφερόμενος στην Ουκρανία και άλλες περιοχές. «Η θέση μας είναι κανένας φαντάρος, κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορά μας», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά ούτε στην Ουκρανία, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο εξωτερικό μέτωπο.