
Εγκαταλείπονται χιλιάδες στρέμματα, ενώ η παραγωγή οίνων με Γεωγραφική Ένδειξη παραμένει χαμηλότερη των προσδοκιών
Στα 649.274,6 στρέμματα καταγράφηκαν οι εκτάσεις με αμπελώνες οινοποιήσιμων ποικιλιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την απογραφή της 31ης Ιουλίου 2024, όπως ανακοινώθηκε από το Τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών. Παρά την αύξηση σε σχέση με την περσινή απογραφή, η έκταση του ελληνικού αμπελώνα υπολείπεται σημαντικά των αναμενόμενων επιπέδων βάσει των νέων φυτεύσεων που εγκρίθηκαν με Άδειες Φύτευσης την τελευταία οκταετία.
Η συνολική έκταση θα έπρεπε να ανέρχεται στα 676.318,8 στρέμματα, ωστόσο καταγράφεται μείωση 27.044,2 στρεμμάτων, γεγονός που αποδίδεται σε εγκατάλειψη καλλιεργειών. Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στην Πελοπόννησο (-9.066,2 στρ.), την Κρήτη (-4.729,2 στρ.) και την Κεντρική Ελλάδα (-3.052,4 στρ.).
Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική αντίθεση ανάμεσα στις εκτάσεις που είναι θεσμοθετημένες για παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και στην πραγματική παραγωγή τους. Ενώ οι εκτάσεις που μπορούν να παράγουν ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνους καλύπτουν το 84,49% των συνολικών αμπελώνων, η παραγωγή τους αντιστοιχεί μόλις στο 36,42% της συνολικής οινοπαραγωγής. Αντίθετα, οι οίνοι χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη, αν και καλλιεργούνται σε μόλις 15,55% των εκτάσεων, αντιπροσωπεύουν το 63,47% της οινοπαραγωγής.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε πιθανά εμπόδια του θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων, όπως οι αυστηρότερες προδιαγραφές και οι χαμηλότερες αποδόσεις. Τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά τις προσπάθειες ένταξης νέων περιοχών στις ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ, μεγάλο μέρος των παραγωγών επιλέγει τη λιγότερο απαιτητική κατηγορία των οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη.
Πηγή: https://keosoe.gr