Αρχική Ρεπορτάζ Με υψηλή συμμετοχή και πρωτότυπες ιδέες «έκλεισε» για φέτος το Xanthi CityLab

Με υψηλή συμμετοχή και πρωτότυπες ιδέες «έκλεισε» για φέτος το Xanthi CityLab

0

Οι συντονιστές του 4ου ΓΕΛ, Δημήτρης-Ραφαήλ Ευστρατίου και Βάσω Παπαδοπούλου μεταφέρουν το κλίμα των ημερών στο «Ε», αναγνωρίζουν την προσφορά και την στήριξη όλων και προσκαλούν όποιον και όποια επιθυμεί να πάρει μέρος μελλοντικά κάνοντας πράξη τον εθελοντισμό

Με φρέσκες ιδέες και δημιουργική διάθεση ολοκληρώθηκε φέτος το Xanthi CityLab, στις 25 και 26 Απριλίου, με θέμα «Συνδιαμορφώνοντας τη Νέα Πολιτιστική Ταυτότητα της Ξάνθης», που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης και στον Πολυχώρο Τέχνης και Έκφρασης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι».

Με επίκεντρο το πολιτιστικό προφίλ της πόλης διατυπώθηκαν προτάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της περιοχής. Ο ενθουσιασμός και η αστείρευτη ενέργεια των νέων εντυπωσίασαν, όπως κάθε χρόνο. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως εργάστηκαν εθελοντικά, αφιερώνοντας πολύτιμο προσωπικό χρόνο — και, όπως αποδείχθηκε, το αποτέλεσμα τους δικαίωσε, καθώς η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακά μεγάλη.

Οι μαθητές παρουσίασαν τα projects τους μέσω PowerPoint, εκπροσωπώντας το 1ο, 2ο και 4ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης, καθώς και το ΑΞΙΟΝ. Στον τελικό προκρίθηκαν το 1ο και το 4ο ΓΕΛ, με μεγάλο νικητή το 4ο ΓΕΛ.

Τη δεύτερη ημέρα, παρουσιάστηκαν μορφές και παραδείγματα city branding από τις Μαρία Πετρά και Κατερίνα Ζάχου. Μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, το λόγο πήρε και το ιδρυτικό μέλος του θεσμού, Μιχάλης Σαμαράς, ο οποίος υπογράμμισε πως, από το 2016, το CityLab καταφέρνει να προσελκύει τους πιο ταλαντούχους μαθητές της Ξάνθης – κάτι που επιβεβαιώνεται και από την εξέλιξη της μελλοντικής τους σταδιοδρομίας.

Το προεδρείο του City Lab 2025 παρατηρούσε την συμμετοχή και παρουσία όλων στο συνέδριο, καθώς στο τέλος θα έπρεπε να απονείμει 5 βραβεία, 3 ατομικά και 2 ομαδικά.Τα βραβεία ρητορείας δόθηκαν στις  Χιλάλ Ιζέμ Νετζαδίν, Χρύσα Παντράκη και Λαμπρινή Κουτσομιχάλη, ενώ το βραβείο δυναμικότερης ομαδικής παρουσίας κατέκτησε το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης.

Τέλος, το βραβείο καλύτερης παρουσίασης κέρδισε το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης.

Οι συντονιστές του 4ου ΓΕΛ, Δημήτρη-Ραφαήλ Ευστρατίου και Βάσω Παπαδοπούλου μίλησαν στο «Ε» και μας μετέφεραν την συνολική τους εμπειρία.

Μιλήστε μας για τη θεματική του συνεδρίου με θέμα «Συνδιαμορφώνοντας τη Νέα Πολιτιστική Ταυτότητα της Ξάνθης»

Φέτος η θεματική του Xanthi CityLab 2025 περιλάμβανε τη συνδιαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ξάνθης και, γενικότερα, τους τρόπους και τις πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν τα παιδιά, με σκοπό να αναδείξουν με σύγχρονες μεθόδους τις ιδέες τους, ώστε να ενισχυθεί η ταυτότητα της πόλης.
Το 4ο ΓΕΛ είχε έναν απαιτητικό χαρακτήρα, διότι για πρώτη φορά στα χρονικά νικά για δεύτερη φορά και κατακτά την πρώτη θέση στον διαγωνισμό. Γνωρίζοντας πως είναι ένα λύκειο που πάντα προσπαθεί, ήταν για εμάς ένα μεγάλο «ρίσκο», γιατί θέλαμε πάρα πολύ να φέρουμε εις πέρας την αποστολή, δηλαδή να αναδείξουμε τις ιδέες του λυκείου. Πιστεύαμε βαθιά μέσα μας ότι η ομάδα άξιζε πραγματικά να είναι η νικήτρια.

Πώς ήταν το κλίμα; Ποια ήταν η σχέση μεταξύ όλων των ομάδων που πρωταγωνίστησαν φέτος;

Υπήρχε πολύ όμορφο κλίμα κατά τη διάρκεια του CityLab. Ο διάλογος ήταν γόνιμος και τα παιδιά παρουσίασαν εξαιρετικά δομημένες προτάσεις. Η επιχειρηματολογία τους και η υποστήριξη των ιδεών τους ήταν άξιες θαυμασμού, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το νεαρό της ηλικίας τους. Κάθε λύκειο υποστήριξε τις προτάσεις του με σαφήνεια και με μεγάλο σεβασμό απέναντι στις ιδέες των υπόλοιπων σχολείων.

Πολλαπλά τα οφέλη για τους συμμετέχοντες. Πείτε μας κάποια από αυτά.

Το CityLab, ως γεγονός – θα λέγαμε και ως συνέδριο – είναι εξαιρετικά χρήσιμο για παιδιά, ειδικά λυκειακής ηλικίας, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στην ενηλικίωση και στην ενεργό συμμετοχή στα κοινά της πόλης και, γενικότερα, της χώρας.
Δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με θέματα που αφορούν την πόλη τους σε μικρότερη κλίμακα και να τα αναπτύξουν, να συνομιλήσουν με φορείς. Ο ίδιος ο δήμαρχος παρευρέθηκε στο συνέδριο, απηύθυνε λόγο και τα παιδιά ήρθαν σε άμεση επαφή με τον θεσμό και τη διαδικασία.
Είναι σημαντικό να τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτούν τέτοιου είδους γνώσεις και εμπειρίες.

Ας σταθούμε στο κομμάτι του εθελοντισμού. Πώς «περνάτε» εσείς αυτό το πνεύμα;

Τόσο το CityLab ως θεσμός, όσο και η οργανωτική επιτροπή, εμείς οι συντονιστές–coaches, εγώ και η Βάσω από το 4ο ΓΕΛ, αλλά και οι υπόλοιποι  συντονιστές του συνεδρίου, βρισκόμαστε εδώ εθελοντικά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής.
Μέσα από αυτή την πράξη, στην ουσία, οι μαθητές ενεργοποιούνται χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα· τους μεταδίδεται, έστω και υποσυνείδητα, πως για την κοινωνία της Ξάνθης πρέπει να καθοδηγούνται πάντα από πνεύμα εθελοντισμού και προσφοράς.

Ποιοι συνέδραμαν ουσιαστικά την φετινή διοργάνωση; Πώς αναδεικνύεται αυτή η προσφορά τους;

Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο Άγγελο Καβουρτζικλή και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής: Νικήτα Σκούρα, Ηλιάννα Παμπουκίδου, Δημήτρη Χοτζακιάνη και Στεφανία Τσαβδαρίδου, για τη στήριξη και το φωτογραφικό υλικό.
Ήταν χαρά μας να συνεργαστούμε με τους coaches των υπόλοιπων ομάδων: Γιώργο Μαλάκη, Γιάννη Κωστούδη, Κορίνα Σαρίκου και Δημήτρη Γιαννακούδη.
Συγχαρητήρια στα παιδιά του 1ου, 2ου Λυκείου και του ΑΞΙΟΝ για την εξαιρετική δουλειά.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Ευριπίδη Θεμελή για τη στήριξή του στην ομάδα του 4ου ΓΕΛ καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας.
Ξεχωριστή μνεία κάνουμε στον Μιχάλη Σαμαρά, που μας έδωσε το βήμα να συμμετάσχουμε στο CityLab.
Τέλος, ευχαριστούμε τους χορηγούς, τους υποστηρικτές και τον Δήμαρχο Ξάνθης για την ουσιαστική συμβολή στην υλοποίηση της δράσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Είναι το κτηνοτροφικό πάρκο «ασπίδα» για τις ζωονόσους;

Το δρομολογούν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης –  Μέσω προγράμματος χρηματοδότησης 1 εκ. …