Αρχική Ρεπορτάζ Με Π.Δ. οικόπεδα μετατράπηκαν σε χωράφια!

Με Π.Δ. οικόπεδα μετατράπηκαν σε χωράφια!

0

Καταργείται η δυνατότητα οικοδόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 2 στρεμμάτων για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων-Λύση θα δώσουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ν.Ε. Ξάνθης του ΤΕΕ Θράκης Η. Παπασταυρινίδης

 

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και ΣτΕ για τους όρους δόμησης. Κι ενώ σε πρώτη φάση τα «θύματα» ήταν όσοι δεν πρόλαβαν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες πριν τις 11/12/2024 με τον ΝΟΚ και περιμένουν να δουν τι θα γίνει, το νέο «χτύπημα» αφορά τους ιδιοκτήτες οικοπέδων έως δύο στρεμμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων που χάνουν την δυνατότητα δόμησης.


Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΤΕΕ Θράκης Ηλίας Παπασταυρινίδης

Τα  οικόπεδα μετατράπηκαν σε χωράφια

Ειδικότερα όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΤΕΕ Θράκης Ηλίας Παπασταυρινίδης με το νέο Π.Δ. καταργείται η υφιστάμενη οριοθέτηση των οικισμών που είχαν οριοθετήσει παλιά οι Νομάρχες από την δεκαετία του 1980. Το Π.Δ. εκδόθηκε κατόπιν απόφασης του ΣτΕ που επέστρεψε ως μη νόμιμο το σχέδιο στο υπουργείο με την αιτιολογία ότι οι Νομάρχες δεν είχαν αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία να ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο.

«Το Π.Δ. επιχειρεί να μικρύνει το όριο των οικισμών καταργώντας τη δόμηση σε οικόπεδα έως δύο στρεμμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Βάσει του ΠΔ προβλέπονται τρεις ζώνες. Η πρώτη ζώνη αναφέρεται στους οικισμούς πριν το 1923, όπως προκύπτουν από αεροφωτογραφίες εγγύτερα στη χρονολογία αυτή και συνήθως του 1939 ή του 1945.  Η Β΄Ζώνη αφορά τους οικισμού από το 1923  1983Από τις αεροφωτογραφίες του 1983 προκύπτει η δεύτερη ομαδοποίηση. Η ζώνη Β αφορά τον συνεκτικό πυρήνα μεταξύ 1923 – 1983. Το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από το 1983 και μετά και αφορά έναν τεράστιο αριθμό ιδιοκτησιών που οροθετήθηκαν με απόφαση των τότε Νομαρχών με προβλέψεις για επέκταση των οικισμών. Αυτά τα οικόπεδα χάνουν την αρτιότητά τους και την δυνατότητα δόμησης. Αυτό βέβαια προκαλεί μεγάλη ζημιά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εν μία νυκτί αυτά μετατράπηκαν σε χωράφια χάνοντας την ικανότητα δόμησης και φυσικά την αξία τους ενώ παράλληλα πλήρωναν και ΕΝΦΙΑ !», σημειώνει ο κ. Παπασταυρινίδης.

Λύση θα δώσουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Στο ερώτημα πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό με κάποιο τρόπο ο κ. Παπασταυρινίδης προέκρινε ως λύση τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που έχουν ξεκινήσει να εκπονούν οι δήμοι: «Λύση θα δοθεί από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη έχουν ξεκινήσει και ευτυχώς οι δήμοι της Π.Ε. Ξάνθης πρωτοπορούν και έχουν μπει στη διαδικασία των μελετών έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση, είτε από το ΕΣΠΑ όπως οι δήμοι Αβδήρων , Τοπείρου, Μύκης είτε από το πρόγραμμα Κ. Δοξιάδης, ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με το ΤΕΕ.». Ωστόσο παραδέχτηκε πως είναι μια μακροπρόθεσμη λύση και όχι άμεση καθώς ο χρόνος εκπόνησης είναι τουλάχιστον 36 μήνες.

Λύση αλλά μόνο για τα άνω των 2 στρεμμάτων

Δεδομένου του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, το υπουργείο εξετάζει ήδη μία λύση η οποία κινείται στα όρια μεταξύ …εντός και εκτός σχεδίου. Το σχέδιο αφορά την οργάνωση αυτών των περιοικιστικών ζωνών σε ΠΕΧ (Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων), καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής χρήσεων γης. Μένει να προσδιοριστεί και με νομοθετική ρύθμιση η αρτιότητα προκειμένου μια έκταση να είναι οικοδομήσιμη. Η αρτιότητα εξετάζεται να κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 στρεμμάτων.

Θέση για το ζήτημα πήρε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία είχε ζητήσει το πάγωμα της διαδικασίας για το Π.Δ. και την αναζήτηση μιας εφαρμόσιμης λύσης. Ωστόσο οι εξελίξεις προχώρησαν και πλέον αναμένεται η αντίδραση των δημάρχων.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ζωτικός χώρος με κίνηση και ανταλλαγή η Κομοτηνή για το 3ο Φεστιβάλ Χορού ‘’Dancing Routes’’

Θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 24 έως 27 Απριλίου στην Κομοτηνή στην προσπάθεια να προσεγγ…