
Χαρακτηρισμός της οδού από την Τεχνική Υπηρεσία Π.Ε. Ξάνθης και ορισμός της υπηρεσίας συντήρησης με απόφαση του υπουργείου Υποδομών – Οι Βούλγαροι αντιδρούν όμως … δεν ολοκληρώθηκε και το δικό τους τμήμα Ρουντοζέμ – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα – Ένας δρόμος σύγχρονων προδιαγραφών και μετά ο …καρόδρομος!
Καθ’ όλα έτοιμο ως προς το τεχνικό και λειτουργικό μέρος είναι το α’ τμήμα του κάθετου άξονα Ξάνθης, το τμήμα «Δημάριο Ελληνοβουλγαρικά σύνορα», η παράδοσή του όμως στην κυκλοφορία δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα καθώς πρέπει να ρυθμιστούν δύο εκκρεμότητες: Ο ορισμός της υπηρεσίας που θα αναλάβει την συντήρησή του και ο χαρακτηρισμός της οδού.
Έτοιμος ο δρόμος «Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα»
Με αφορμή τις διαμαρτυρίες από την Βουλγαρική πλευρά, και τις πιέσεις για ν’ ανοίξει άμεσα ο δρόμος, το «Ε» απευθύνθηκε στην Πολιτικό Μηχανικό της Εγνατίας ΑΕ, Υποδιευθύντρια κα Όλγα Μήτσιου, προκειμένου να πληροφορηθεί για το χρόνο παράδοσής του καθώς και τις τυχόν εκκρεμότητες που υπάρχουν. Όπως μας βεβαίωσε το α’ τμήμα Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχει ολοκληρωθεί ως προς το τεχνικό του μέρος και είναι λειτουργικό εκτός από ένα σημείο που υπάρχει παράκαμψη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τεθεί σε κυκλοφορία εφόσον βέβαια ρυθμιστούν και κάποια άλλα θέματα: «Έχει ολοκληρωθεί το τεχνικό τμήμα ωστόσο για να παραδοθεί στην κυκλοφορία θα πρέπει προηγουμένως να γίνει ο χαρακτηρισμός της οδού από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης και να οριστεί με απόφαση του υπουργείου Υποδομών η υπηρεσία που θα αναλάβει τη συντήρηση καθώς δεν θα το αναλάβει η Εγνατία ΑΕ. Υποθέτουμε ότι θα είναι η περιφέρεια στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το εθνικό δίκτυο. Το πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να λειτουργήσει είναι ένα ζητούμενο και θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα το «τρέξουν» το υπουργείο και οι υπηρεσίες της περιφέρειας», σημείωσε η κα Μήτσιου.
Δεν ολοκληρώθηκε το τμήμα Ρουντοζέμ – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα
Στο μεταξύ της θέσαμε υπ’ όψιν τις αντιδράσεις αλλά και τις πιέσεις που υπάρχουν από τους τοπικούς πολιτικούς του Ρουντοζέμ που φτάνουν στο σημείο να δίνουν διορίες δύο εβδομάδες να αποσυρθεί ο φράχτης που έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά και παρεμποδίζει την διέλευση και να απειλούν ότι θα το κάνουν μόνοι τους. Μάλιστα σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ ανέφεραν ότι ενημέρωσαν ήδη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας λόγο για παραβίαση της Συμφωνίας Σένγκεν από την Ελλάδα που ισχύει από 1/1/2025. Η κα Μήτσιου μας ανέφερε ότι η ίδια επισκέφτηκε πρόσφατα τον δήμο Ρουντοζέμ κα είχε συνάντηση με τον δήμαρχο και γνωρίζει ότι και το τμήμα από την πλευρά του Ρουντοζέμ – ελληνοβουλγαρικά σύνορα δεν έχει ολοκληρωθεί και όπως της είπαν, θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.
Ένας δρόμος σύγχρονων προδιαγραφών και μετά ο …καρόδρομος!
Αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη θα είναι οι πρώτοι ταξιδιώτες που θα εγκαινιάσουν το νέο δρόμο. Θα διανύσουν ένα τμήμα 8 – 10 χιλιομέτρων με σήραγγες και όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και ταχείας κυκλοφορίας και ξαφνικά θα βρεθούν σ’ ένα …καρόδρομο! Έναν αγροτικό δρόμο, στενό με στροφές. Πρόκειται για το τμήμα Δημάριο – Μελίβοια που είναι το β’ τμήμα του κάθετου άξονα και βρίσκεται εγκλωβισμένο στις δικαστικές αίθουσες από τις αντιδικίες των εταιρειών που ερίζουν για το ποια θα ανακηρυχθεί ανάδοχος και υποβάλλουν ενστάσεις επί ενστάσεων μεταξύ τους.
Σύμφωνα με την μελέτη περιλαμβάνει κατασκευή οδού ταχείας κυκλοφορίας μήκους 10,76 χλμ. περίπου και την κατασκευή τεσσάρων 4 ισόπεδων κόμβων. Το έργο το οποίο έχει βγει σε διαγωνισμό το 2021 είχε ενταχθεί το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά επειδή αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027), πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέξει εκ νέου τις διαδικασίες ένταξης.
Η Εγνατία θα αναλάβει την γέφυρα στο 8ο χιλιόμετρο Ε.Ο. Ξάνθης Σταυρούπολης
Άλλο ένα έργο που χρονίζει είναι η γέφυρα στον Εχίνο στο 8ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Σταυρούπολης πλησίον της διασταύρωσης προς Εχίνο η οποία με απόφαση το 2022 η κίνηση των οχημάτων επί της γέφυρας πραγματοποιείται πλέον μόνο σε μία λωρίδα κυκλοφορίας εναλλάξ ανά κατεύθυνση Η γέφυρα πρόκειται να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Interreg. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 10 εκ. ευρώ.