
Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί αύξηση στην ένταση και συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων, με δραματικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή και τις παράκτιες περιοχές
Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει δραματικές μεταβολές στους θαλάσσιους καύσωνες, με τη διάρκεια τους να έχει τριπλασιαστεί από το 2000 και μετά, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι θαλάσσιοι καύσωνες είναι όχι μόνο πιο συχνοί, αλλά και πιο έντονοι, με τις θερμοκρασίες στις θάλασσες να είναι κατά μέσο όρο 1°C υψηλότερες.
Σύμφωνα με τη δρ. Μάρτα Μάρκος από το Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών της Μεσογείου στη Μαγιόρκα, η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά στη Μεσόγειο, όπου οι θάλασσες είναι θερμότερες κατά 5°C σε σχέση με το παρελθόν. «Είναι σαν να μπαίνεις σε σούπα», δήλωσε η Μάρκος, περιγράφοντας την αφόρητη ζέστη που προκαλούν οι θαλάσσιοι καύσωνες.
Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών δεν έχει μόνο συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι θερμότερες θάλασσες τροφοδοτούν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και πλημμύρες, επιδεινώνοντας τις καταστροφές στην ξηρά. Η φονική πλημμύρα στη Λιβύη το 2023, για παράδειγμα, αποδόθηκε εν μέρει στην άνοδο της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο, η οποία αύξησε την ποσότητα των υδρατμών στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας τις καταρρακτώδεις βροχές.
Η μελέτη καταδεικνύει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μόνη λύση για την αντιστροφή αυτής της τάσης είναι η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Πάνω από το 90% της επιπλέον θερμότητας που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου αποθηκεύεται στους ωκεανούς. Αν σταματήσουμε να θερμαίνουμε την ατμόσφαιρα, σταματάμε να θερμαίνουμε και τη θάλασσα», σημειώνει η δρ. Μάρκος.