
Στο επίκεντρο των συνομιλιών Δένδια – Λεκορνί η κοινή στρατηγική στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η αποτροπή στην Ανατολική Μεσόγειο και η ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας
Σε τροχιά περαιτέρω ενίσχυσης εισέρχονται οι στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας, όπως φάνηκε από τις κοινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του, Σεμπαστιέν Λεκορνί. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε η στρατηγική συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η προοπτική ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας που δεσμεύει τις δύο χώρες.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σταθερή συμμαχική σχέση των δύο κρατών, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι βέβαιη πως η Γαλλία λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της την ελληνική ασφάλεια και την ανάγκη διατήρησης του τεχνολογικού πλεονεκτήματος αποτροπής έναντι των αναθεωρητικών δυνάμεων». Όπως πρόσθεσε, «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται».
Σημαντικό μέρος της συνομιλίας αφιερώθηκε στις αμυντικές προμήθειες και στην επιχειρησιακή συνεργασία. Ο Έλληνας υπουργός έκανε αναφορά στις φρεγάτες Belharra, εκ των οποίων οι τρεις έχουν ήδη παραγγελθεί, ενώ εξετάζεται η απόκτηση και τέταρτης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην απόκτηση των μαχητικών Rafale, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «κλειδί για την αποτροπή και την Άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Λεκορνί χαρακτήρισε τη θαλάσσια Άμυνα «θεμέλιο λίθο» των διμερών συνομιλιών, ιδίως στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. «Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η ναυτιλία αντιμετωπίζει τέτοια αποσταθεροποίηση», τόνισε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη φιλοξενία του γαλλικού στόλου και του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ στην Ελλάδα.
Ο Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα προτείνει στην Naval Group την επέκταση της φυσικής της παρουσίας στην Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία θυγατρικής, σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους και κυρίως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Η ενίσχυση της συνεργασίας επιβεβαιώνεται και σε επιχειρησιακό επίπεδο, με την Ελλάδα και τη Γαλλία να συμμετέχουν από κοινού σε αποστολές στο εξωτερικό, όπως η επιχείρηση «Ασπίδες». Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, «η Ελλάδα εκτιμά τη γαλλική συνεισφορά στη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος ασφάλειας και άμυνας».