Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ΕΕ παγώνει για 90 ημέρες στα αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ

Η ΕΕ παγώνει για 90 ημέρες στα αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ

0

 “Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμφωνίες” δηλώνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναστείλει για 90 ημέρες τα πρώτα της αντίμετρα κατά των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη χθεσινή απόφασή του να παγώσει τους πρόσθετους δασμούς που ανακοίνωσε στο πλαίσιο της “Ημέρας Ανεξαρτησίας”, ανακοίνωσε την Πέμπτη η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Λάβαμε υπόψη την ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Ενώ ολοκληρώνουμε την έγκριση των αντίμετρων της ΕΕ που έτυχαν ισχυρής υποστήριξης από τα κράτη μέλη μας, θα τα θέσουμε σε αναστολή για 90 ημέρες”, δήλωσε η ίδια.

Η Κομισιόν επρόκειτο να δρομολογήσει αντίμετρα σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας περίπου 21 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ερχόμενη Τρίτη (15 Απριλίου) ως απάντηση στους δασμούς ύψους 25% του Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε, ωστόσο, ότι “εάν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τα αντίμετρά μας θα τεθούν σε ισχύ”, προσθέτοντας ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες για περαιτέρω αντίμετρα συνεχίζονται και πως “όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι”.

Η Ευρώπη εξακολουθεί πάντως να αξιολογεί πώς θα απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, ανέφεραν νωρίτερα διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Όλοφ Γκιλ, σημείωσε ότι η Ευρώπη “θέλει να διαπραγματευτεί”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Τετάρτη το “πάγωμα” για 90 ημέρες των αμοιβαίων δασμών του, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά τις χώρες που δεν έχουν  προβεί σε αντίποινα.

Διευκρινίζοντας, ο Λευκός Οίκος εξήγησε ότι η ανακοίνωση του Τραμπ για “παύση” δασμών 90 ημερών σημαίνει ότι “το επίπεδο των δασμών θα μειωθεί σε έναν καθολικό δασμό 10%” κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, ενώ “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται”. Αυτή η αναστολή δεν ισχύει για την Κίνα, όπου οι δασμοί αυξάνονται στο 125%, σημειώνει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Η περιοχή δημιουργεί το μέλλον της»

Ο κ. Τοψίδης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ΑΜΘ, όπως η γεωστρατηγική της θέση και οι αν…