
Νέα ήθη νέες καταναλωτικές συνήθειες αλλά και η ακριβή τιμή στο αρνί το φέρνουν μόνο για …μεζέ στο πασχαλινό τραπέζι
Πρόεδρος σωματείου κρεοπωλών Ξάνθης, Γ. Μπατζακίδης: «Η τάση είναι να επενδύουν στο φαίνεσθαι αγοράζοντας ακριβά προϊόντα και να τρώνε ότι να’ ναι»
Αρνί για …μεζέ θα έχει φέτος το πασχαλινό τραπέζι των περισσότερων νοικοκυριών αφού η τιμή του αναμένεται να μην πέσει κάτω από τα 15 ευρώ το κιλό. Και μπορεί να μην έχει οριστικοποιηθεί κάτι που αναμένεται να γίνει την μεθεπόμενη εβδομάδα ωστόσο οι κρεοπώλες έχουν αρχίσει να κάνουν το κουμάντο τους προκειμένου να εξασφαλίσουν σφάγια αλλά οι παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή, όπως η τιμή παραγωγού, η επάρκεια που είναι ένα ζητούμενο λόγω ευλογιάς αλλά και η ζήτηση δεν κερδίζουν στο… ζύγι!
Τιμοληγία Απριλίου από την Διεύθυνση Εμπορίου: Μέση τιμή αρνιού 12,5 ευρώ/κιλό
Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την τιμοληψία κρεάτων για τον μήνα Απρίλιο σε μάρκετ, δημοτική αγορά αλλά και κρεοπωλεία που διενήργησε η Διεύθυνση Εμπορίου Π.Ε. Ξάνθης και έχει αναρτήσει στο site της περιφέρειας η μέση τιμή του αρνιού ανέρχεται σε 12,5 ευρώ το κιλό, η ανώτερη σε 13,50 και η κατώτερη σε 11,75 Για το κατσίκι αντίστοιχα η μέση τιμή είναι 12 ευρώ , η ανώτερη 12, 10 και η κατώτερη 11,90. Να σημειώσουμε όπως μας ανέφεραν κρεοπώλες αλλά και παραγωγοί φέτος λόγω της ευλογιάς είναι πολύ περισσότερα τα κατσίκια ειδικά της ορεινής περιοχής που δεν είχε μετάδοση η ζωονόσος. Υπενθυμίζουμε εξάλλου σαν νομός έχουμε απώλεια 20.000 ζώα εκ των οποίων 8.000 – 9.000 αμνοερίφια. Επίσης να αναφέρουμε ότι είμαστε ζώνη περαιτέρω απαγόρευσης που σημαίνει ότι δεν διακινούνται ζωντανά ζώα από τον νομό μας παρά μόνο σφάγια.
Κρεοπώλης, Σ. Τσάκος: «Κάτω από 15 ευρώ δε θα πέσει η τιμή του αρνιού. Παρελθόν οι σούβλες»
Νέες εποχές νέα ήθη, σφιχτότερα οικονομικά, ακρίβεια αλλά και νέες τάσεις διατροφής έχουν κάνει ορατή την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Αυτό μας επιβεβαιώνει ο κ. Σίμος Τσάκος που είναι η δεύτερη γενιά του Κρεοπωλείου «Σίμος» στο κέντρο των Αβδήρων: «Κάθε πέρσι και καλύτερα. Γενικά εδώ και μια 5ετία έχει μειωθεί πολύ η κατανάλωση αρνιού. Ο κόσμος αγοράζει μικρότερες ποσότητες για το Πάσχα. Πάνε τα χρόνια που αγόραζαν αρνιά για σούβλα. Τώρα αυτοί που παραγγέλνουν είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Και είναι λογικό γιατί το κόστος είναι 150 – 200 ευρώ. Δεν είναι πολλοί αυτοί που θα τα διαθέσουν», επισημαίνει ο κ. Τσάκος.
Αναφορικά με την τιμή που εκτιμά για το αρνί, συνυπολογίζοντας ότι κατά πληροφορίες στην Δράμα όπου κλείνονται οι τιμές των παραγωγών θα είναι πάνω από 7,50 ευρώ το κιλό: «Φέτος η τιμή του αρνιού δεν θα πέσει κάτω από 15 ευρώ το κιλό. Και είναι το ελάχιστο μπορεί να πάει και παραπάνω και δεν έχουμε επάρκεια λόγω της ευλογιάς. Έτσι κι εμείς οι κρεοπώλες προβληματιζόμαστε πόσα τελικά σφάγια θα αγοράσουμε λόγω αυτών των τιμών. Το αρνί είναι δύσκολο εμπόρευμα γιατί αν δεν το πουλήσεις φρέσκο μετά έχεις ζημία. Δεν μπορείς να το κάνεις ούτε κιμά ούτε λουκάνικα. Δεν συμφέρει».
Πρόεδρος σωματείου κρεοπωλών Ξάνθης, Γ. Μπατζακίδης: «Μειώθηκε η κατανάλωση αρνιού»
Ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης επιφυλάσσεται να προβλέψει που θα …κάτσει η μπίλια της τιμής του αρνιού δίνοντας ένα εύρος μέσης τιμής από 13 – 15 ευρώ το κιλό. Όπως ανέφερε φέτος το Πάσχα είναι νωρίς και συντρέχουν ιδιόμορφες συνθήκες που κάνουν δύσκολες τις προβλέψεις. Αν για παράδειγμα η τιμή παραγωγού είναι στα 7,50 ευρώ τότε το αρνί θα πωλείται στα κρεοπωλεία έως 14 ευρώ αν είναι στα 10 ευρώ πάνω από 15 ευρώ. Ο κ. Μπατζακίδης περιγράφει και κάποιες άλλες συνήθειες που έχουν επικρατήσει και έχουν αντίκτυπο στην αγορά και την διάθεση του αρνιού: «Καταρχάς έχει μεγάλη άνοδο το κατσίκι. Η αντιστοιχία είναι 5 προς 1 που αγοράζει αρνί. Η τιμή ωστόσο είναι ίδια. Επίσης είναι γεγονός ότι πλέον είναι μετρημένες οι παραγγελίες για σούβλες . Παλιά κάναμε 12 σούβλες και τώρα 3 – 4. Μόνο για παρέες 10 ατόμων συμφέρει, όχι για οικογένειες.».
«Επενδύουν στο φαίνεσθαι και τρώνε ότι να’ ναι»
Παράλληλα ο κ. Μπατζακίδης θέτει και ένα άλλο θέμα που χρήζει ιδιαίτερου προβληματισμού ως προς το σκεπτικό και την τάση του σύγχρονου καταναλωτή. Αυτό της ποιότητας. Ειδικότερα επεσήμανε ότι περισσότερο η τάση είναι να επενδύουν στο φαίνεσθαι και προκειμένου να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα κοινωνικό status αγοράζουν επώνυμα και ακριβά προϊόντα όπως ρούχα, κινητά που φαίνονται και κάνουν εντύπωση και όχι στο αν είναι ποιοτικό αυτό που τρώνε που έχει άμεση επίπτωση στην υγεία τους πρωτίστως.: «Είναι γεγονός ότι αυτό που επικρατεί είναι κάποιοι να προτιμούν να αγοράσουν το τελευταίο i-phone και την ίδια στιγμή να βρουν και να καταναλώσουν το πιο φτηνό κρέας στο σούπερ μάρκετ. Δεν νοιάζονται γι’ αυτό που καταναλώνουν που αφορά την υγεία τους αλλά το κοινωνικό τους image».