
Η αρχή έγινε στο κατάμεστο Δημοτικό Αμφιθέατρο την Τετάρτη με την γνωστή ερμηνεύτρια, Έλλη Πασπαλά – «Οι ημέρες που ακολουθούν δεν είναι απλώς μια σειρά συναυλιών και workshops· είναι μια μεγάλη πολιτιστική συνάντηση του καλλιτεχνικού μας μέλλοντος», σημείωσε ο δήμαρχος Ξάνθης, Στ. Κοντός
Στον κατάμεστο χώρο του Δημοτικού Αμφιθέατρου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η έναρξη του 10ου Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, με τίτλο «αναζητώντας την οδό των ονείρων μας». Η γνωστή ερμηνεύτρια, Έλλη Πασπαλά και η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης «μάγεψαν» το κοινό με τις μελωδίες, με την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με λίγα λόγια πρόσφεραν μια αυθεντική και συγκινητική μουσική εμπειρία υψηλής αισθητικής.
Το παρών έδωσαν και οι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων της πόλης. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται πως στην φετινή διοργάνωση παίρνουν μέρος συνολικά 17 Μουσικά Σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεχίζουν δυναμικά με σκοπό να προσφέρουν μοναδικά ακούσματα στο πλαίσιο πάντοτε της εποικοδομητικής συνεργασίας των αρχών με τα σχολεία και με εξαιρετικούς ερμηνευτές.
Για την συμπλήρωση των δέκα χρόνων του φεστιβάλ μίλησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο δήμαρχος Ξάνθης, Ευστράτιος Κοντός, η αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Πολυξένη Μπρίκα, ο διευθυντής του Μουσικού σχολείου Ξάνθης, Χρήστος Βαρδικελδόγλου.
Αναλυτικά, ο δήμαρχος έκανε λόγο για έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της ευρύτερης περιοχής που ενώνει Μουσικά Σχολεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δηλαδή δίνει χώρο σε νέους ανθρώπους να εμπνευστούν, να συνεργαστούν, να καλλιεργήσουν ιδέες και να ανταλλάξουν εμπειρίες.
«Οι ημέρες που ακολουθούν δεν είναι απλώς μια σειρά συναυλιών και workshops· είναι μια μεγάλη πολιτιστική συνάντηση του καλλιτεχνικού μας μέλλοντος», τόνισε.
Συμβολικός ο χαρακτήρας της 10ης διοργάνωσης: 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι
Ειδική μνεία έκανε και στον συμβολικό χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, καθώς το 2025 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι – ενός ανθρώπου που δεν υπηρέτησε απλώς τη μουσική, αλλά άνοιξε έναν ολόκληρο τρόπο σκέψης γύρω από την τέχνη και τη ζωή.
Αναφερόμενος στην ουσία του φεστιβάλ δήλωσε πως εντοπίζεται στην παρουσία των νέων μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών, που αποδεικνύουν όλοι μαζί ότι πίσω από κάθε μουσικό έργο, πίσω από κάθε σκηνή, υπάρχουν άνθρωποι που κοπιάζουν, που εμπνέονται, που προσφέρουν την καθημερινότητά τους στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Ζωντανή η επαφή με την παράδοση και συνάμα ενδιαφέρον για το σύγχρονο, το νέο
Ταυτόχρονα τόνισε ότι βλέπει στην Ξάνθη μια πόλη που κρατά ζωντανή την επαφή της με την παράδοση. Παράλληλα κοιτά με ενδιαφέρον προς το σύγχρονο και το νέο. Κάνει λόγο για την φύση της να φιλοξενεί ανθρώπους και ιδέες, για τον σεβασμό της μπροστά σε κάθε μορφή έκφρασης στην προσπάθεια να στηρίξει πρωτοβουλίες και δράσεις που δίνουν ουσία στην καθημερινότητα και στον ζωντανό διάλογο για το μέλλον.
Στο τέλος απηύθυνε ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του μοναδικού Φεστιβάλ.
«Ως Δήμος Ξάνθης, στηρίζουμε με συνέπεια αυτόν τον ξεχωριστό θεσμό και αποτελεί διαρκή δέσμευσή μας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη στήριξή μας σε δράσεις που ενώνουν την παιδεία με τον πολιτισμό. Εύχομαι σε όλους να απολαύσετε τις επόμενες ημέρες και να περάσετε όμορφα στη φιλόξενη πόλη μας», όπως υπογράμμισε.