Αρχική Ρεπορτάζ Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία: Η «επιστήμη» του να κατανοείς τη θέση του άλλου

Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία: Η «επιστήμη» του να κατανοείς τη θέση του άλλου

0

Πενθήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θράκη πραγματοποίησαν οι δεκατρείς σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας του ΥΠΕΞ – Τις εμπειρίες από τη Θράκη, αλλά και την προοπτική που δίνει η Ακαδημία στους σπουδαστές και τις σπουδάστριές του παρουσίασε στο «Ε» ο διευθυντής σπουδών Μ. Αγγελόπουλος

Η Θράκη ως εκπαιδευτικός προορισμός έχει κατοχυρώσει αναμφισβήτητα μία θέση στο εννεάμηνο πρόγραμμα σπουδών της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Και δίκαια, αφού δίνει τη δυνατότητα στους μελλοντικούς διπλωμάτες να βρεθούν και να αλληλεπιδράσουν σε ένα τόπο κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά και να γνωρίσουν την ιδιαίτερη ειρηνική συνύπαρξη κατοίκων ποικιλίας εθνοτικών καταβολών, που έχουν δημιουργήσει το γνωστό σε μας, πολιτισμικό μωσαϊκό.

Αυτή την εκπαιδευτική εμπειρία έζησαν και οι δεκατρείς σπουδαστές της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας της φετινής χρονιάς, που για πέντε μέρες περιηγήθηκαν στις πόλεις, την ιστορία και τους ανθρώπους της Θράκης αντλώντας ερεθίσματα από το χθες και το σήμερα του χερσαίου συνόρου της χώρας, την «πύλης» προς την Ανατολή.

Οι σπουδαστές συνοδευόμενοι από τον διευθυντή σπουδών της Ακαδημίας κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο και με την Βάλια Πενταρβάνη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικών Υπηρεσιών να επιτελεί καθήκοντα οικοδεσπότη, επισκέφθηκαν την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και την Καβάλα, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, χωριά του Βορείου Έβρου, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και φυλάκια των συνόρων, το Δέλτα του Έβρου, τεμένη της περιοχής, εκκλησίες και μουσεία. Συναντήθηκαν με εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη, δημάρχους, Μητροπολίτες, Τοποτηρητές Μουφτήδες, διοικητές στρατιωτικών μονάδων, καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων. Επίσης συμμετείχαν σε δείπνο μουσουλμάνων στο πλαίσιο του Ραμαζανιού (Ιφτάρ).

Οι προοπτικές των σπουδαστών της Ελληνικής Διπλωματικής Ακαδημίας

Για τις εντυπώσεις των σπουδαστών από την εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θράκη, αλλά και το εν γένει πλαίσιο σπουδών μίλησε στο «Ε», ο διευθυντής σπουδών κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος πρωτογνώρισε τη Θράκη στην εκπαιδευτική επίσκεψη που ο ίδιος πραγματοποίησε ως σπουδαστής.

«Η Ελληνική Διπλωματική Ακαδημία, δεν είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι αυτοτελής οργανική μονάδα στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία υπάγεται απευθείας στον Υπουργό. Σκοπός και αποστολή της είναι κατά κύριο λόγο η εκπαίδευση των νέων διπλωματών που εισάγονται μετά από μία σειρά εξετάσεων», οι οποίες, όπως σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος είναι αρκετά δύσκολες, αλλά όχι και κάτι ακατόρθωτο. « Θέλει αρκετό διάβασμα και προετοιμασία», προσθέτει.

Ο ίδιος εξηγεί ότι για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης δεν υπάρχει περιορισμός σε πτυχία, ωστόσο απόφοιτοι από σχολές, όπως, νομική, διεθνείς ευρωπαϊκές σχέσεις, ή πολιτικές επιστήμες, είναι πιο ευνοημένοι. Ο ίδιος άλλωστε είναι καθηγητής αγγλικών και η προϊσταμένη της πολιτικής υπηρεσίας Ξάνθης είναι φιλόλογος και διαγράφουν και οι δύο λαμπρή πορεία στο χώρο.

Ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι στο πλαίσιο των σπουδών τους οι σπουδαστές παρακολουθούν ενημερώσεις από διπλωμάτες, αλλά και από εκπροσώπους άλλων κλάδων, της αγοράς κλπ προκειμένου να αποκτήσουν σφαιρική άποψη και σκέψη, Ακόμη, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές, όπως στη Θράκη, τις Βρυξέλλες και άλλου.

«Η Ακαδημία είναι μία πολύ καλή επιλογή σταδιοδρομίας γιατί είναι μία ωραία ευκαιρία αφενός να υπηρετήσει κανείς την πατρίδα και αφετέρου να γνωρίσει τον κόσμο και να αποκτήσει σφαιρική άποψη της ζωής και του κόσμου», τόνισε ο ίδιος.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο κ. Αγγελόπουλος μας ενημέρωσε ότι για δεύτερη φορά στα χρονικά, ανάμεσα στους δεκατρείς σπουδαστές οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες. Για πρώτη φορά αυτό συνέβη στον κύκλο σπουδών του ιδίου όταν ήταν ίδιος ο αριθμός ανδρών και γυναικών. «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα αυτή η εξέλιξη, καθώς έχουμε ήδη εξαιρετικές συναδέλφους στο ελληνικό διπλωματικό σώμα», υπογράμμισε.

Η τέχνη της διπλωματίας

«Προκειμένου να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε πόσο πολυδιάστατος είναι ο κόσμος», εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Αγγελόπουλος, προκειμένου να τονίσει τη σημασία του να λάβουν πολυεπίπεδες προσλαμβάνουσες οι σπουδαστές.

Στην ερώτησή μας ως προς την πιο κρίσιμη δεξιότητα που καλούνται να αναπτύξουν οι διπλωμάτες, ο διευθυντής σπουδών υπογράμμισε ότι: «αυτό που είναι κομβικό και επιμένουμε είναι να προσπαθείς να κατανοείς τη θέση του άλλου, να είσαι σε θέση να γνωρίζεις σε τι του ζητάς να υποχωρήσει».

Θράκη: Τόπος αρμονίας και συνύπαρξης

Ζητώντας να μάθουμε τις εντυπώσεις από την επίσκεψη στη Θράκη, την προτελευταία μέρα του ταξιδιού, το χαμόγελο του κ. Αγγελόπουλου ζωντάνεψε περισσότερο: «Γνώρισα τη Θράκη πριν 23 χρόνια ως σπουδαστής και θυμάμαι αυτή την πρώτη εμπειρία με πολύ μεγάλη αγάπη. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα εισπράττουμε πολλή αγάπη και κατανόηση. Βλέπουμε στα πρόσωπά τους ένα πολύ ζεστό χαμόγελο. Αυτή η αίσθηση μας παρακινεί και φροντίζουμε κάθε φορά να εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα περισσότερο», σημείωσε και σχολίασε: «μας κάνει εντύπωση ότι είναι ένα μέρος πολυπολιτισμικό, όπου βλέπουμε μια πολύ ωραία αρμονία και συνύπαρξη και υπάρχει κατανόηση ανάμεσα στους κατοίκους». Ο ίδιος κατέληξε: «όλοι καταλαβαίνουν ότι η δυναμική στη Θράκη αλλάζει, υπάρχουν οι καινούριες επενδύσεις, έχει ιδιαίτερο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό».

Να σημειώσουμε ότι τις καλύτερες εντυπώσεις άφησαν και οι ίδιοι οι σπουδαστές με το ενδιαφέρον και τις ερωτήσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο περιφερειάρχης κ. Τοψίδης μετά τη συνάντηση σημείωσε: «η συζήτηση αυτή μου έδωσε αισιοδοξία. Γιατί όταν βλέπεις νέους ανθρώπους με τόσο έντονο ενδιαφέρον για την πατρίδα και τις προοπτικές της, ξέρεις ότι το μέλλον της ελληνικής διπλωματίας βρίσκεται σε καλά χέρια».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έρχεται τέλος εποχής για τις σούβλες

Νέα ήθη νέες καταναλωτικές συνήθειες αλλά και η ακριβή τιμή στο αρνί το φέρνουν μόνο για ……