
Παρά την πανελλαδική κινητοποίηση, η συμμετοχή ήταν περιορισμένη και τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά
Η χώρα βρέθηκε σε απεργιακό κλοιό σήμερα 9 Απριλίου, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύσσουν πανελλαδική 24ωρη απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μέτρα κατά της ακρίβειας.
Παρά την αθρόα συμμετοχή εργαζομένων στις κινητοποιήσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κατάσταση στην Ξάνθη ήταν διαφορετική. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν περιορισμένη, με ελάχιστους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός το γεγονός ότι τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της Ξάνθης παρέμειναν ανοιχτά και λειτουργούσαν κανονικά, ενώ η πόλη δεν φαίνεται να ακολούθησε το πανελλαδικό κλίμα των κινητοποιήσεων, γεγονός που έδωσε την αίσθηση μιας ακόμα συνηθισμένης ημέρας για τους κατοίκου, γεγονός που σχολιάστηκε από τους ομιλούντες.
Αθ. Σισαμπέρης: «Η εργατική τάξη αντιμετωπίζει συνεχείς επιθέσεις στα εργασιακά της δικαιώματα»
Ο Αθανάσιος Σισαμπέρης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην απεργιακή συγκέντρωση: «Είμαστε εδώ σήμερα γιατί είναι ανάγκη, γιατί πρέπει μέσα από το μαζικό κίνημα να βάλουμε ένα τέλος στην παρούσα κατάσταση. Να προτάξουμε απέναντι στην απογοήτευση την αισιοδοξία, την αγωνιστική δράση, την ενότητα και τη συλλογικότητα. Σήμερα δίνουμε το δικό μας αδιαπραγμάτευτο μήνυμα. Το εργατικό κίνημα ενωμένο βρίσκεται στο προσκήνιο, στις εξελίξεις και στην προοπτική της κοινωνίας».
Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση, υπογράμμισε: «Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι νικάμε την ηττοπάθεια, την μοιρολατρία και βγαίνουμε μπροστά για να αγωνιστούμε». Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης επεσήμανε πως η χώρα διανύει μια συνεχιζόμενη κρίση εδώ και πολλά χρόνια, με συνέπειες που πλήττουν κυρίως την εργατική τάξη, η οποία αντιμετωπίζει συνεχείς επιθέσεις στα εργασιακά της δικαιώματα.
«Με αφορμή τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, αφήνοντας στο απυρόβλητο αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για την κρίση», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τις πολιτικές που επιδεινώνουν τις συνθήκες για τους εργαζόμενους και τους πολίτες γενικότερα.
Χ. Ευστρατίου: «Πολλά σωματεία, συνδικαλιστές και φορείς δεν είναι εδώ σήμερα. Αυτοί έπρεπε να είναι μπροστάρηδες στον αγώνα»
Ο Χαράλαμπος Ευστρατίου, πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, μίλησε για τη σημασία της απεργίας και την ανάγκη διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας: «Απεργούμε σήμερα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας σε μια καλύτερη ζωή. Ωστόσο, βλέποντας τη συμμετοχή, αντιλαμβάνομαι ότι δεν το κατανοούν όλοι. Κάποιοι φαίνεται να περνούν καλά, γι’ αυτό δεν βγαίνουν στους δρόμους. Πολλά σωματεία, συνδικαλιστές και φορείς δεν είναι εδώ σήμερα. Αυτοί έπρεπε να είναι μπροστάρηδες στον αγώνα, για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας».
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη συμμετοχής, αναφέροντας ότι η ακρίβεια αγγίζει τους εργαζομένους, ενώ άλλοι φαίνεται να την αγνοούν: «Βλέπω ότι είμαστε οι ίδιοι και οι ίδιοι. Η ακρίβεια, μάλλον, δεν τους αγγίζει. Εμένα, προσωπικά, η ακρίβεια με πλήττει. Δεν μπορούμε να βγάλουμε το μήνα με τις αποδοχές μας, παρά τις υποτιθέμενες αυξήσεις. Η ακρίβεια, όμως, τις εξανεμίζει».
Κλείνοντας, ο κ. Ευστρατίου έκανε έκκληση για συλλογική δράση, λέγοντας: «Αν συνεχίσουμε να καθόμαστε, αυτοί θα κάνουν ό,τι θέλουν. Ήρθε η ώρα να ξεσηκωθούμε και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας».
Ν. Παπαδόπουλος: «Όσο αφήνουμε αυτούς να κυβερνούν, θα συνεχίσουν να φορτώνουν τα βάρη στους πολίτες»
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Νάσος Παπαδόπουλος, επισήμανε την αναγκαιότητα της κινητοποίησης, αναφέροντας: «Η συμμετοχή στην απεργία αυτή είναι η έκφραση της αντίστασής μας στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές μας για τα κέρδη των λίγων. Με το σύνθημα ‘Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας’, απαιτούμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το έγκλημα στα Τέμπη και για κάθε τραγωδία που συνδέεται με την πολιτική των συμφερόντων».
Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική, τόνισε: «Η κοροϊδία με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι εμφανής. 1 ευρώ τη μέρα δεν μπορεί να θεωρηθεί βελτίωση όταν η ακρίβεια και οι ανάγκες των εργαζομένων ξεπερνούν κάθε όριο». Συνεχίζοντας, καυτηρίασε την έλλειψη κονδυλίων για τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ αντίθετα, τα χρήματα δίνονται για πολεμικά εφόδια: «Για μισθούς και κοινωνικές παροχές δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά υπάρχουν για όπλα και εξοπλισμούς που πληρώνουμε εμείς».
Κλείνοντας, κάλεσε σε αγώνα για τις ανάγκες του λαού: «Όσο αφήνουμε αυτούς να κυβερνούν, θα συνεχίσουν να φορτώνουν τα βάρη στους πολίτες. Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε».
«Η εργατική τάξη αντιμετωπίζει συνεχείς επιθέσεις στα εργασιακά της δικαιώματα»
Β. Μαχαιρίδου: «Τέρμα ο εμπαιγμός»
Η Βούλα Μαχαιρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση χυδαία και εξοργιστικά τους λέει πως έχουν ήδη λάβει τον 13ο μισθό, τονίζοντας ότι «σωθήκαμε» όταν ο μισθός τελειώνει στις 15 του μήνα, ενώ η ακρίβεια είναι στα ύψη, ο πληθωρισμός καλπάζει και οι τεράστιες ανατιμήσεις στο κόστος ζωής καταβροχθίζουν την όποια αύξηση δίδεται.
Εξέφρασε την αντίθεσή της, λέγοντας «τέρμα στον εμπαιγμό», και κατήγγειλε την κυβέρνηση, απαιτώντας «πραγματικές αυξήσεις», την «επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού», την «κατάργηση του χαρατσιού του επιδόματος αλληλεγγύης», την «προσμέτρηση της διετίας 2016-2017» και την «μισθολογική εξέλιξη κάθε δύο χρόνια για όλους τους συναδέλφους».
Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης εξέδωσε ψήφισμα, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Στο ψήφισμά, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι του νομού δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν μια κρίση διαβίωσης που έχει επηρεάσει τα εισοδήματά τους και τις ζωές τους, με την ακρίβεια, τη φτώχεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας να αποτελούν τις κύριες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Υπογράμμισαν την ανάγκη για αύξηση των μισθών μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Το ψήφισμα τονίζει επίσης τη σημασία της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, της εφαρμογής μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, καθώς και την ανάγκη για έναν δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ελαφρύνει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.