Αρχική Ρεπορτάζ Είναι το κτηνοτροφικό πάρκο «ασπίδα» για τις ζωονόσους;

Είναι το κτηνοτροφικό πάρκο «ασπίδα» για τις ζωονόσους;

0

Το δρομολογούν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης –  Μέσω προγράμματος χρηματοδότησης 1 εκ. ευρώ από την ΕΕ-Κτηνοτρόφοι Ξάνθης: «Εδώ είμασταν απομακρυσμένες μονάδες σε μεγάλες αποστάσεις και κολλήσαμε. Δεν είναι εφικτό»-Κτηνοτρόφοι Καβάλας: «Φαίνεται περισσότερο αεριτζίδικο…»

Η ευλογιά έχει ανοίξει βαθιά πληγή στην κτηνοτροφία της περιοχή μας, η οποία μετρά απώλειες πάνω από 45.000 ζώα στους νομούς Έβρου – Ροδόπης –  Ξάνθης και Καβάλας. Ειδικότερα για την Ξάνθη έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 57 εκτροφές και 23.000 και πολλά απ’ αυτά νεογέννητα ζώα. Και μπορεί να μην υπάρχουν νέες εστίες και να έχει «καθαρίσει» ο τόπος, να έχουν αρθεί τα μέτρα και να έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους, ωστόσο παραμένει ο προβληματισμός πως θα μπορούν να διασφαλιστούν ότι στο μέλλον δεν θα γίνουν ξανά τα ίδια και δεν θα βρεθούν από την μια μέρα στην άλλη άνεργοι!. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μια ομάδα πληγέντων κτηνοτρόφων από την Ροδόπη, ακούγοντας και τις γνώμες και τις προτροπές για το πως θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ζωονόσους, των ειδικών επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλίας και του ΑΠΘ, στην ειδική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, μπήκαν στην διαδικασία να δρομολογήσουν τη δημιουργία ενός κτηνοτροφικού πάρκου.


Ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ροδόπης, Δ. Γρηγοριάδης

Δρομολογούν κτηνοτροφικό πάρκο οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης

Ειδικότερα όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ροδόπης Δημήτρης Γρηγοριάδης η ιδέα γεννήθηκε όταν οι επιστήμονες που τους ενημέρωσαν ανέφεραν πως οι μονάδες τους είναι ακόμη μολυσμένες και ότι ο ιός μπορεί να παραμένει έως και 1 χρόνο σ’ αυτές και οι ενέργειες που προτείνονται δεν είναι δυνατόν να γίνουν. «Είμαστε 60 κτηνοτρόφοι που χάσαμε τις μονάδες μας. Έχουμε κάνει συζητήσεις και συστήσαμε μια ομάδα 20 ατόμων για να δρομολογήσουμε ένα κτηνοτροφικό πάρκο. Αυτό θα γίνει μέσω της περιφέρειας με χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ από την ΕΕ. Αυτό το πάρκο θα είναι σύγχρονο το πρώτο στην χώρα μας, με όλες τις προδιαγραφές για προστασία από τις ζωονόσους στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κολλήσαμε ευλογιά και χάσαμε το κεφάλαιό μας όμως γιατί είχαμε «παράγκες». Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε αν θέλουμε να σώσουμε τον κλάδο μας και την κτηνοτροφία».

Μέσω προγράμματος χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ από την ΕΕ

Όπως ανέφερε η περιφέρεια έχει αναλάβει όλη τη διαδικασία εξεύρεσης χώρου.

Ήδη έχουν εντοπιστεί δύο πιθανές εκτάσεις, 100 έως 200 στρεμμάτων που θα φιλοξενήσει κτηνοτροφικές μονάδες με σύγχρονες, ασφαλείς και πιστοποιημένες υποδομές, πλήρως θωρακισμένες από ζωονόσους. Η έκταση βρίσκεται στα δυτικά του νομού Ροδόπης, στην ευρύτερη περιοχή των βοσκοτόπων των οικισμών Διαλαμπής-Μελέτης, ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες θα προκύψουν σε συνεργασία με ειδικούς του κλάδου και αναπτυξιακούς φορείς. «Έχουμε προχωρήσει, όλα έχουν δρομολογηθεί και  περιμένουμε τα χαρτιά από την ΕΕ να υπογράψουμε», σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης.

Κτηνοτρόφοι Ξάνθης: «Εδώ είμασταν απομακρυσμένες μονάδες σε μεγάλες αποστάσεις και κολλήσαμε. Δεν είναι εφικτό»

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το εγχείρημα, οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων Ξάνθης και Καβάλας στους οποίους και απευθυνθήκαμε. Ειδικότερα ο πρόεδρος της Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς που και ο ίδιος έχει χάσει τα ζώα του αναρωτιέται: «Πως μπορεί μέσα σε 100 – 200 στρέμματα να έχει 20 εκτροφές και να είναι προστατευμένες από ζωονόσους; Εδώ είμασταν απομακρυσμένες μονάδες σε μεγάλες αποστάσεις και κολλήσαμε. Το κτηνοτροφικό πάρκο συζητιόταν από το 2016 και δεν προχώρησε. Δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Έχει πολλές διαδικασίες, να συσταθεί ομάδα νέων κτηνοτρόφων και να περιμένεις να συνεννοηθείς με το κράτος. Κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο»

Κτηνοτρόφοι Καβάλας: «Φαίνεται περισσότερο αεριτζίδικο…»

«Αεριτζίδικο», χαρακτήρισε το εγχείρημα ο πρόεδρος της Καβάλας Νίκος Δημόπουλος: «Η λογική είναι ότι τα μαντριά είναι μολυσμένα και θα πρέπει ν’ αλλάξουν χώρους. Συζητήθηκε και στην ενημερωτική σύσκεψη που έγινε στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη και το πρότεινε και ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικών θεμάτων. Έχει πολλές δυσκολίες. Αυτά γίνονται στην Βόρεια Ευρώπη που έχουν μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να γίνει εδώ. Χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες. Μου φαίνεται περισσότερο αεριτζίδικο».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο χορός εφαλτήριο για την κοινωνική αλλαγή

Το «Ε» συνάντησε πέντε χορογράφους και χορευτές στο 3ο Φεστιβάλ Χορού «Dancing Routes» στη…