Αρχική Ρεπορτάζ Δραματική μείωση του νερού για άρδευση του κάμπου

Δραματική μείωση του νερού για άρδευση του κάμπου

0

Μισή ποσότητα νερού από πέρσι ανακοίνωσε η ΔΕΗ ότι θα αποδεσμευτούν από το Φράγμα Θησαυρού – Από τα 168 εκ. κυβικά το 2021 στα 35 εκ. κυβικά το 2025 για άρδευση –  ΣΟΚ στους αγρότες – Ετοιμάζουν κινητοποίηση την Κυριακή στην Χρυσούπολη

 Με …σταγονίδια θα αναγκαστούν να ποτίζουν το φετινό καλοκαίρι οι αγρότες του κάμπου της Χρυσούπολης αλλά και του Τοπείρου αφού με το …σταγονόμετρο θα δίνει  νερό από τον  Νέστο για άρδευση η ΔΕΗ από το φράγμα του Θησαυρού. Ήδη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Υδάτων στην Αποκεντρωμένη στις 2 Απριλίου μεταξύ των εκπροσώπων της ΔΕΗ, των ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Κρεμαστής – Θαλασσιάς, της αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Πολυξένης Μπρίκα, και του Διευθυντή Υδάτων της Αποκεντρωμένης Γιώργου Καμπά, οι αγρότες ενημερώθηκαν ότι φέτος θα είναι διαθέσιμα για άρδευση 35 εκ. κυβικά νερό για όλη την καλοκαιρινή σαιζόν. Πρόκειται για την μισή ποσότητα από πέρσι που ως γνωστόν είχαν προβλήματα οι αγρότες ενώ κάποιο διάστημα άρδευαν με ωράριο.

ΣΟΚ στους αγρότες – Μισή ποσότητα νερού από πέρσι για άρδευση θα αποδεσμευτούν από το Φράγμα Θησαυρού

Ειδικότερα ο Διευθυντής του Φράγματος ανέφερε πως φέτος οι ποσότητες είναι περισσότερο μειωμένες γιατί και εισροές από την Βουλγαρία έιναι πιο χαμηλές και πως η στάθμη των νερών στο φράγμα είναι λίγο πιο πάνω από την κατώτατη στάθμη ασφαλείας. Εξήγησε δε ότι ο σκοπός που έγινε το φράγμα από την  ΔΕΗ είναι με σειρά προτεραιότητας, να  εξασφαλίζει νερό για ηλεκτροπαραγωγή στην συνέχεια για αντιπλημμυρική προστασία και τέλος για άρδευση και για οικολογική παροχή.

Από τα 168 εκ. κυβικά το 2021 στα 35 εκ. κυβικά το 2025 για άρδευση

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Υδάτων της Αποκεντρωμένης Γιώργος Καμπάς στο «Ε» όταν έχουμε μείωση των βροχοπτώσεων και κατ’ επέκταση πτώση της στάθμης του νερού στο φράγμα, η ΔΕΗ δεσμεύει τα νερά προκειμένου να εξασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας. Από το 2020 και κάθε χρόνο αποδεσμεύει όλο και μικρότερες ποσότητες για την άρδευση του κάμπου του Νέστου εντός των διοικητικών και γεωγραφικών ορίων της Καβάλας και της Ξάνθης. Έτσι, το 2021 αποδεσμεύτηκαν 168 εκατομ. κυβικά νερού, το 2022 130 εκατομ. κυβικά, το 2023 110 εκατομ. κυβικά νερού και πέρυσι, το 2024, αποδεσμεύτηκαν περί τα 70 εκατομ. κυβικά νερού. Φέτος όπως μας ανακοίνωσε η ΔΕΗ θα αποδεσμευτούν 35 – 50 εκ. κυβικά. Αυτό είναι αποτέλεσμα ότι μειώθηκαν οι εισροές από την Βουλγαρία που δεν είχε χιόνια και της γενικότερης ανομβρίας. Είναι ενδεικτικό ότι η ροή του Νέστου τα προηγούμενα χρόνια ήταν 10 – 15 κυβικά το δευτερόλεπτο και τώρα 3 κυβικά ανά δευτερόλεπτο. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της λειψυδρίας που πλήττει ιδιαίτερα τις ανατολικές περιοχές της χώρας μας. Είναι γεγονός ότι αυτό προκάλεσε αναστάτωση στους αγρότες που έχουν πολλές καλλιέργειες που χρειάζονται νερό τόσο στην ανατολική όσο και στην δυτική πλευρά του Νέστου».

Να σημειώσουμε ότι οι αγρότες της περιοχής Χρυσούπολης πρόκειται να προβούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στην Χρυσούπολη ζητώντας περισσότερο νερό για να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Χρειάζεται συνετή  διαχείριση

Να σημειώσουμε ότι πριν το 1999 που έγινε το φράγμα οι αγρότες πότιζαν από γεωτρήσεις δηλαδή υπόγεια ύδατα. Στην περιοχή της Χρυσούπολης αυτές έχουν εγκαταλειφθεί παρά μόνο κάποιες στην περιοχή του κάμπου της Ξάνθης. Ο κ. Καμπάς ανέφερε ότι ίσως θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν ως λύση όπως και να κάνουν σωστή διαχείριση του νερού, να ποτίζουν βράδυ και να μην αφήνουν τα κανάλια να γεμίζουν και να υπάρχει διαρροή στη θάλασσα : «Πρέπει να γίνει πιο συνετή διαχείριση του νερού άρδευσης για να υπάρχει επάρκεια για όλους».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ποιος επιτέλους είναι αρμόδιος για τα άγρια άλογα στα Κομνηνά;

Βραχνάς για τους κατοίκους – Ζήτησαν μέτρα από τον δήμο – Αντιδήμαρχος Α. Χατζηαντωνίου: «…