Αρχική Ρεπορτάζ Χαμηλής ανταποδοτικότητας το Ξανθιώτικο καρναβάλι

Χαμηλής ανταποδοτικότητας το Ξανθιώτικο καρναβάλι

0

697.900 ευρώ το κόστος τουΠάνω από ένα εκατομμύριο το υπολογίζει η αντιπολίτευση –Δήμαρχος Ξάνθης , Σ. Κοντός: «Ο  θεσμός είναι πολλά χρόνια που δεν φέρνει τα χρήματά του  πίσω-Μανώλης Τσέπελης: «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να κάνουμε πρώτα την κοινωνία της πόλης μας να συμμετέχει»

Σε …σίριαλ με πολλές συνέχειες έχει μετατραπεί η συνεδρίαση Λογοδοσίας στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Μετά την διακοπή της Πέμπτης συνεχίστηκε τη Μ. Τρίτη αλλά και πάλι δεν ολοκληρώθηκε και  θα συνεχιστεί με νέο …επεισόδιο για την ελεγχόμενη στάθμευση. Το θέμα αποσύρθηκε ως πολιτική αντίδραση της παράταξης «Μπροστά», μέλος της οποίας έφερε το θέμα (Βασίλης Παπαδόπουλος) στην αποχώριση της παράταξης Δύναμη για το Αύριο πλην του Ιπποκράτη Καμαρίδη, με την αιτιολογία της της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων. Επίσης το θέμα της ΔΕΥΑΞ αποφασίστηκε να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι Μεγαλοβδομαδιάτικα στον δήμο συζητούσαν για τις Απόκριες.

697.900 ευρώ το κόστος του καρναβαλιού – Πάνω από ένα εκατομμύριο το υπολογίζει η αντιπολίτευση

Ειδικότερα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη για το Αύριο» Ηλίας Ασκαρίδης ζήτησε αναλυτικό οικονομικό απολογισμό του καρναβαλιού και των ΘΛΕ αλλά και αποτίμηση σε οργανωτικό επίπεδο , επισκεψιμότητα, αλλά και το γενικό αποτύπωμα που άφησε στην τοπική κοινωνία. Πραγματοποιήθηκε έτσι μια εκτεταμένη συζήτηση για την οποία μάλιστα ο δήμαρχος Στράτος Κοντός εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς πέρα από την κριτική που ασκήθηκε ήταν εμφανής η αγωνία όλων να συμβάλλουν στη βελτίωση και στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού και του εμπλουτισμού του με νέα στοιχεία. Στις ερωτήσεις που έθεσε απάντησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Τσέπελης. Ειδικότερα ανέφερε ότι η φετινή χρονιά είναι μια αφετηρία επανασχεδιασμού και ότι επεκτάθηκε η διάρκεια με θεματικές δράσεις, αναδείχθηκε η αξία της παράδοσης αλλά και απευθύνθηκε σ’ όλες τις ηλικίες. Παρουσίασε τα στοιχεία  της αξιολόγησης στην πλατφόρμα του δήμου σύμφωνα με τα οποία 726 πολίτες το αξιολόγησαν με μέσο όρο 3,94 στα 5 για όλες τις εκδηλώσεις και τις συναυλίες. Επίσης ότι πάνω από 7 εκ. προβολές στα social ενώ σημείωσε ότι τόσο η εβδομάδα της Λαογραφία όσο και της οικογένειας είχαν μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Σ’ ότι αφορά το οικονομικό σκέλος ο αντιδήμαρχος κ. Σιαμπάν Μπαντάκ ανέφερε ότι το συνολικό κόστος του καρναβαλιού και των ΘΛΕ ανήλθε σε 697.900 ευρώ. Επ’ αυτού ο κ. Φανουράκης είχε διαφορετική άποψη επισημαίνοντας ότι δεν συμπεριλαμβάνονται ο ήχος, οι αμοιβές προσωπικού και οι διάφορες συμβάσεις που έκανε ο δήμος για στήσιμο, ξεστήσιμο εξέδρας κ.λ.π. κι ότι θα καταθέσει τα στοιχεία σε άλλη συνεδρίαση ενώ ο ίδιος υπολόγισε το κόστος κοντά στο ένα εκατομμύρια. «Είναι πολλά τα λεφτά» εκτίμησε ο Σάββας Μελισσόπουλος.

Δήμαρχος Ξάνθης, Σ. Κοντός: «Παραλάβαμε ένα θεσμό σε φθίνουσα πορεία. Κάναμε μια προσπάθεια και θα συνεχίσουμε

Στην συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν διάφορα θέματα και εξήχθηκαν ανάλογα συμπεράσματα. Όπως  ότι ο μέσος όρος στολών ανά σύλλογο στην μεγάλη παρέλαση ήταν λιγότεροι οι καρναβαλιστές και ότι υπήρχαν σύλλογοι με 50 – 80 και 100 καρναβαλιστές με μίνιμουμ τους 150. Ο δήμαρχος ανέφερε ως συμπέρασμα από την σύσκεψη που είχε με τους οικονομικούς φορείς ότι υπάρχει μια τάση τα καφέ μπαρ να μην έχουν τόσο πολλά έσοδα σε αντίθεση με τα καταστήματα εστίασης τα οποία επωφελήθηκαν πάρα πολύ όλες τις εβδομάδες. Στο ερώτημα που έθεσε ο Μανώλης Τσέπελης προς τον δήμαρχο αν: «Είστε ευχαριστημένος με το οικονομικό αποτύπωμα που άφησε αυτή η διοργάνωση των 60 χρόνων;», ο δήμαρχος απάντησε: «Παραλάβαμε ένα θεσμό σε φθίνουσα πορεία που ξεκίνησε από την οικονομική κρίση, δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από τον covid και στην συνέχεια πλήγμα από τα γειτονικά καρναβάλια με κερασάκι στην τούρτα το καρναβάλι της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά παίρνουν κόσμο ως ενα βαθμό από το Ξανθιώτικο καρναβάλι. Είδαμε ότι η λαογραφία είχε απήχηση, η εβδομάδα οικογένειας είχε συμμετοχή και θα τη δουλέψουμε. Δεν είναι επιθυμητό το αποτέλεσμα. Κάναμε μια προσπάθεια. Ένας θεσμός δεν ανεβαίνει από την μια μέρα στην άλλη. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρα αυτή. Ο  θεσμός είναι πολλά χρόνια που δεν φέρνει τα χρήματά του  πίσω. Είναι πολλοί οι παράγοντες που είχε αυτή την πορεία. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παλεύουμε και να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για τον θεσμό».

Τσέπελης: «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να κάνουμε πρώτα την κοινωνία της πόλης μας να συμμετέχει»

Μελισσόπουλος: « Εξακολουθεί να με προβληματίζει ότι όλος ο σχεδιασμός γίνεται από έναν άνθρωπο. Πρέπει ν υπάρχει εξειδικευμένος καλλιτεχνικός διευθυντής.

Να διευρύνουμε την ομάδα που θ σχεδιάζει και θα αποφασίζει. Τα βρίσκω υπερβολικά τα χρήματα. Ο θεσμός αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει προβλήματα, θέλει εξέλιξη. Ο παλμός δεν υπάρχει. Να σηκώσουμε τα μανίκια ..να μεγαλώσουμε τον κύκλο και αυτών που θα είναι υπεύθυνοι να διοργανώνουν».

Τσέπελης: «Η κρίση έπαιξε ρόλο δεν παίζουμε με το θεσμό, χρειάζεται στοχευμένη προσπάθεια πρέπει να βρούμε τον τρόπο να κάνουμε πρώτα την κοινωνία της πόλης μας να συμμετέχει»

Φανουράκης: «Για μένα ήταν η χειρότερη διοργάνωση που είχε η πόλη και όχι για τους καλλιτέχνες . Δεν είχε οργάνωση, ήταν οργάνωση ενός ανθρώπου μόνο, ενός ανθρώπου ούτε καν της διοίκησης. Τους συλλόγους πρέπει να τους ξυπνήσετε… Το ρεκόρ Γκίνες δεν το εκμεταλλευτήκατε. Οι ΘΛΕ χάνουν την φυσιογνωμία τους και την φιλοσοφία τους»

Λύρατζης: «Δήμαρχε όσο και να συζητάμε για το Καρναβάλι αν δεν συνδέσουμε την τουριστική προβολή με ένα πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας τα καλύτερα καρναβάλια να κάνετε δεν θα έχουν αποτέλεσμα»

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σβήνουν οι ψησταριές σε πανηγύρια και γιορτές

Έρχεται το catering δια νόμου που τίθεται σε εφαρμογή από το φετινό καλοκαίρι- Προβληματισ…