
Η συνέντευξη τύπου για την επίσημη παρουσίαση του 10ου Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με τίτλο «Ξάνθη Πόλις Ονείρων 2025» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Απριλίου, στο Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης της Ξάνθης-Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν μουσικά εργαστήρια ανοιχτά στους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης
Η συνέντευξη τύπου για την επίσημη παρουσίαση του 10ου Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων με τίτλο «Ξάνθη Πόλις Ονείρων 2025» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Απριλίου, στο Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης της Ξάνθης. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 19:00 και αποτέλεσε αφορμή για την παρουσίαση του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος που θα λάβει χώρα από τις 7 έως τις 12 Απριλίου. Με κεντρικό σύνθημα «Αναζητώντας την οδό των ονείρων μας» η Ξάνθη θα «πλημμυρίσει» με μουσικές από όλες τις άκρες του κόσμου δίνοντας βάρος στην παρακαταθήκη του Μάνου Χατζιδάκι.
Ο δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση δέκα ετών του Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων «Ξάνθη Πόλις Ονείρων», τονίζοντας τη συμβολή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων στη διαμόρφωση και την καθιέρωσή του. Όπως ανέφερε, η πολυετής αυτή προσπάθεια αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που έχουν όραμα μπορούν να αφήσουν ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο τους.
Ο κ. Κοντός υπογράμμισε ότι η διοργάνωση αποτελεί μια πρόσκληση για συνεχή δημιουργία και συνεργασία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προάγοντας την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στο πεδίο της μουσικής εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Χρήστος Βαρδικελδόγλου, ο οποίος τόνισε ότι «το φεστιβάλ πλέον αποτελεί θεσμό και δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ενώνουν τις φωνές, τα όνειρα και τις μελωδίες τους σε μία γιορτή αφιερωμένη στην τέχνη».
Όπως ανέφερε, ο τίτλος του φεστιβάλ επιλέχθηκε «τιμώντας τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και τη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντα Μίμη Πλέσσα».
Σχετικά με τη φετινή διοργάνωση, υπογράμμισε ότι «η Ξάνθη γίνεται και φέτος το μέρος όπου συναντιούνται η παράδοση και το μέλλον, η μνήμη και η δημιουργία. Με κάθε νότα, με κάθε στίχο, με κάθε μελωδία, φέρνουμε στο σήμερα τον Μάνο Χατζιδάκι». Τέλος, ανακοίνωσε ότι «φέτος η Ξάνθη θα φιλοξενήσει δεκαπέντε μουσικά σχολεία από όλη την Ελλάδα και δύο από το εξωτερικό».
Ο Άρης Τρακάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης αφού έκανε μία αναλυτική περιγραφή του προγράμματος του φεστιβάλ και τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν, ανέφερε ότι «το φεστιβάλ πάντα καλούσε καλλιτέχνες έχοντας όχι μόνο καλλιτεχνικά, αλλά και ιδιαίτερα παιδαγωγικά κριτήρια καθώς όλοι οι παραπάνω έχουν να μιλήσουν σε παιδιά».
«Φέτος θα πραγματοποιηθούν μουσικά εργαστήρια, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης», ενώ πρόσθεσε ότι μία σημαντική νότα του φεστιβάλ θα είναι η ομιλία του Νίκου Κυπουργού και της Μαρίας Φαραντούρη στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης όπου θα μιλήσουν για τον μουσικό και τον άνθρωπο Μάνο Χατζιδάκι και πώς τον έζησαν από κοντά οι ίδιοι του οι συνεργάτες.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Ελένη Λιόλιου, ανέφερε ότι η επιτυχία του φεστιβάλ βασίζεται στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τόνισε τη σημασία της ενεργής συμμετοχής τους.
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους εθελοντές, που με την προσπάθειά τους στηρίζουν και αναδεικνύουν αυτή τη μουσική διοργάνωση κάθε χρόνο.