Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αντιδράσεις για την αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο: Πληθαίνουν οι φορείς που στηρίζουν το μέτωπο διαμαρτυρίας

Αντιδράσεις για την αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο: Πληθαίνουν οι φορείς που στηρίζουν το μέτωπο διαμαρτυρίας

0

Διαφωνία για τις περιβαλλοντικές, νομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του έργου – Ζητούν ακύρωση και ανακατεύθυνση των πόρων σε βιώσιμες δράσεις – Θετική ωστόσο η γνωμοδότηση του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας

 

Τη στήριξή τους στο μέτωπο κατά της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στις υποθαλάσσιες στοές του Πρίνου εξέφρασαν επιστήμονες και φορείς προσυπογράφοντας το κείμενο υποστήριξης που κυκλοφορεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το κείμενο συγκεντρώνει υπογραφές επιστημόνων, φορέων, οικολογικών κινημάτων και πολιτών, ενώ καλεί σε ευρεία διάδοση του αιτήματος για την ακύρωση του έργου.

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, η επιλογή της κυβέρνησης να διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ –μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και άλλων πηγών– για την εφαρμογή της τεχνολογίας CCS (Carbon Capture and Storage) στον Πρίνο αποτελεί μια αμφισβητήσιμη περιβαλλοντικά και κοινωνικά επένδυση. Όπως επισημαίνεται:

  • Η τεχνολογία CCS δεν αφορά ήδη εκπεμφθέν CO₂ αλλά επιτρέπει τη συνέχιση της ρύπανσης, επεκτείνοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
  • Περιβαλλοντικές οργανώσεις (Greenpeace, WWF Ελλάς) κάνουν λόγο για ελλιπή μελέτη, νομικές παραβάσεις και ασάφειες στην τεκμηρίωση του έργου.
  • Υπάρχει κίνδυνος διαρροών και βιομηχανικών ατυχημάτων, με συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα και την ανθρώπινη ασφάλεια.

Επιπλέον, τίθενται ζητήματα χωροταξικά και αναπτυξιακά, καθώς η χωροθέτηση του έργου στην περιοχή του κόλπου της Καβάλας:

  • Αντιβαίνει στη στρατηγική ανάπτυξης με βάση τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα,
  • Δεν προβλέπεται από τον Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό,
  • Δεν έχει κοινωνική αποδοχή, όπως εκφράστηκε και στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου.

Θετική η γνωμοδότηση του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας

Το παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Ανατολικής Μακεδονίας γνωμοδότησε θετικά για το έργο εντός μία έντονης συζήτησης όσον αφορά το μέλλον του έργου.

Όπως αναφέρεται στην μελέτη, η αποθήκευση CO₂:

  • Συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
  • Δεν εγείρει ουσιαστικές ανησυχίες ασφάλειας,
  • Περιλαμβάνει την ασφαλή διαχείριση ενός μη τοξικού αερίου,
  • Αναμένεται να προσφέρει γεωπολιτικά οφέλη και νέες θέσεις εργασίας,
  • Δεν θέτει σε κίνδυνο τη χερσαία κυκλοφορία,
  • Και –σημαντικότερα– μπορεί να εξασφαλίσει τη μόνιμη παραμονή του CO₂ χωρίς διαρροές, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της απαρέγκλιτης τήρησης όλων των διαδικασιών παρακολούθησης από τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Διαβάστε ολόκληρη τη εισήγηση του ΤΕΕ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

To ΚΚΕ ζητά μέτρα προστασίας για την υγεία του πληθυσμού του Έβρου και Ροδόπης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023

18 μήνες μετά την καταστροφή, οι βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση για την επιδημιολογι…