Αρχική Ρεπορτάζ 4ο Μαθητικό Συνέδριο Veneto 25: Νέες 3D αποτυπώσεις συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά με τις σύγχρονες τεχνολογίες

4ο Μαθητικό Συνέδριο Veneto 25: Νέες 3D αποτυπώσεις συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά με τις σύγχρονες τεχνολογίες

0

Μαθητές του 1ου ΓΕΛ παίρνουν μέρος και σε άλλα Εθνικά και Διεθνή Μαθητικά Συνέδρια, αναπτύσσουν δεξιότητες και ταλέντα, ενθαρρύνονται, συνεργάζονται ομαδικά και αλληλοεπιδρούν – Ο Ισίδωρος Ιωαννίδης, ένας εκ των υπευθύνων καθηγητών, μιλά στο «Ε» για την εμπειρία των παιδιών, όπως επίσης και για την υψηλού επιπέδου οργάνωση

Το 1ο Γενικό Λύκειο δίνει ώθηση στα παιδιά μαζί με καινούργιες εμπειρίες, κάτι που φαίνεται και από την πετυχημένη συμμετοχή στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο Veneto 25 στην Πάντοβα Ιταλίας. Άλλωστε, συμμετέχει ενεργά και διαχρονικά σε Εθνικά και Διεθνή Μαθητικά Συνέδρια ακολουθώντας την εξέλιξη της επιστήμης των υπολογιστών, της τεχνολογίας, της μηχανικής (STEM) με αντίκτυπο στον πολιτισμό, τις τέχνες, την εκπαίδευση.

Το σχολείο συμμετέχει με μια ομάδα μαθητών και μαθητριών, που βασιζόμενοι και βασιζόμενες στις γνώσεις, το ταλέντο και τις φρέσκιες ιδέες αναπτύσσουν ένα σύγχρονο έργο που συνδέει τις τεχνολογίες της νέας εποχής με τον πολιτισμό. Το αντικείμενο του έργου είναι η 3D ψηφιοποίηση-μοντελοποίηση αντικειμένων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και η ενσωμάτωσή τους σε σύστημα όρασης επαυξημένης πραγματικότητας.

Ψηφιοποίηση σε τρεις διαστάσεις με 3D scanner

Ειδικότερα, αρχικά, αντικείμενα που βρίσκονται ως εκθέματα στον εσωτερικό χώρο μουσείου ψηφιοποιούνται σε τρεις διαστάσεις μέσω φορητής συσκευής 3D scanner. Στο επόμενο στάδιο γίνεται επεξεργασία μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών υπολογιστή για την παραγωγή του μοντέλου σε τρεις διαστάσεις (3D model). Επόμενο βήμα είναι η ενσωμάτωση του παραγόμενου 3D μοντέλου στο οπτικό περιβάλλον του συστήματος οράσεως επαυξημένης πραγματικότητας. Κατάλληλα προγραμματιστικά εργαλεία αξιοποιούνται στο βήμα αυτό για την ρεαλιστική αναπαράσταση.

Τελικά, ο χρήστης βλέπει το αντικείμενο στην πλήρη του μορφή σε 3 διαστάσεις, στο χώρο που βρίσκεται ο ίδιος, το διαχειρίζεται περιστρέφοντάς το με τα χέρια του σε ένα εικονικό αλλά και πραγματικό περιβάλλον (Mixed Reality) και βλέπει και ακούει πληροφορίες για αυτό.

Η εκπαίδευση αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου

Στόχος είναι η συμβολή της εκπαίδευσης στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας μέσα από την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών αιχμής που είναι οικείες στις νέες γενιές και διεγείρουν το ενδιαφέρον των παλαιοτέρων.

Πολλαπλά τα μαθησιακά οφέλη για τους μαθητές: Ανάπτυξη δεξιοτήτων, ομαδική εργασία και γνωριμία με νέες τεχνολογίες, επαφή με την καινοτομία

Οι μαθητές, με την συμμετοχή τους σε παρόμοιες δράσεις, αναπτύσσουν δεξιότητες και ταλέντα που διαθέτουν, ενθαρρύνονται ώστε να συνεργάζονται ομαδικά και να αλληλοεπιδρούν, εξοικειώνονται, ώστε να οργανώνουν ένα project, να θέτουν επιμέρους στόχους για να οδηγηθούν στο τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, γνωρίζουν νέες τεχνολογίες, αναπτύσσουν ψηφιακές δεξιότητες, έρχονται σε επαφή με την έννοια της καινοτομίας, ερευνούν και εμβαθύνουν σε νέες γνώσεις που αφορούν στον πολιτισμό και στα μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της πόλης μας αλλά και της χώρας μας.

«Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί ήταν ο Χρήστος Ιωαννίδης, η Εύη Μαυροπούλου, η Σταματία Μπαχτσιαβάνη κι εγώ. Αξίζει να σημειωθεί πως εξοπλισμός του έργου αποκτήθηκε με την ευγενική χορηγία του Δήμου Ξάνθης. Στο σημείο αυτό ευχαριστούμε επίσης το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης για το χρόνο, το χώρο που μας παραχώρησε καθώς και τη δυνατότητα που μας έδωσε για την επεξεργασία των σημαντικών εκθεμάτων. Τα εκθέματα που μοντελοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν είναι: Βάζο 1911, Ραπτομηχανή 1890, Θήκη πούρων 1910, Τηλέφωνο 1926-1939», όπως ενημερώνει ο εκπαιδευτικός, Ισίδωρος Ιωαννίδης.

Συμπληρώνει πως υπάρχει μία ομάδα που ασχολήθηκε ενεργά με όλο το τεχνικό κομμάτι της ανάπτυξης του project από το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο των νέων ομίλων που έχει οργανώσει το Υπουργείο και δημιούργησε εκείνος ως εκπαιδευτικός, υπεύθυνος του ομίλου.

Στην ουσία εξηγεί πως ο όμιλος είναι μία ομάδα μαθητών που δουλεύει στο σχολείο προκαθορισμένες μέρες και ώρες μετά το σχολικό ωράριο για την ανάπτυξη κάποιων προγραμμάτων που είναι απαιτητικά και δεν μπορούν να υλοποιηθούν εντός του σχολικού ωραρίου.

Υψηλό το επίπεδο της ψηφιακής τεχνολογίας

«Εμείς υλοποιήσαμε για πρώτη φορά ομίλους υπό τη δική μου ευθύνη και προωθήσαμε αυτό το project με σκοπό την ανάδειξή του στο 4ο Μαθητικό Συνέδριο. Οι μαθητές εμπλέκονται και όλο αυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Βέβαια, το επίπεδο της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ανώτερο από το επίπεδο που ασχολούμαστε στο λύκειο», υπογραμμίζει.

Ανά ομάδες η διευθέτηση των αναγκών

Ο ίδιος αναφέρει πως υπήρχε ομάδα που υποστήριξε την ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων, μία άλλη που ασχολήθηκε με την φωτογράφιση-βιντεοσκόπηση, ενώ άλλη εστίασε στο θεωρητικό μέρος, στην ανεύρεση και στον εντοπισμό στοιχείων από το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και στην ανάδειξη του πολιτιστικού περιεχομένου. Τέλος, δραστηριοποιήθηκε σημαντικά η ομάδα της παρουσίασης και μετάφρασης.

Τα παιδιά άντλησαν πληροφορίες για τα τέσσερα εκθέματα, τα σκάναραν και αυτό τα βοήθησε να τα μοντελοποιήσουν και να κινηθούν ελεύθερα στον χώρο. Εξέτασαν τα αντικείμενα που είναι σημαντικά και την ιστορία τους στην προσπάθεια να τα αναδείξουν από την Ξάνθη στην Πάντοβα. Με λίγα λόγια, μέσα από αυτή την ομαδοποίηση επιχείρησαν να δώσουν τους συνδέσμους ομαδικής συνεργασίας μεταξύ των μαθητών για να παράγουν και να αναδείξουν το τελικό αποτέλεσμα.

15 παιδιά επί σκηνής με φόντο μία οργάνωση υψηλού επιπέδου

«Στην Πάντοβα η εμπειρία ήταν πολύ σημαντική σε έναν χώρο άρτια οργανωμένο που για εμάς ήταν μία μεγάλη έκπληξη. Η οργάνωση ήταν πλήρης και πολύ δυνατή. Δεκαπέντε άτομα ανέβηκαν στην σκηνή και είδαν έναν χώρο και μία οργάνωση πραγματικά υψηλού επιπέδου», προσθέτει.

Τέλος, αναφορικά με τη κινητικότητα και τη συμμετοχή σε άλλες δράσεις το σχολείο είναι «ανοιχτό» και προκρίνει δράσεις εξωστρέφειας.

«Άλλες ομάδες επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη, ενώ κάποιες άλλες τον Δεκέμβριο πήραν μέρος στο συνέδριο του Μονάχου. Επίσης, σχεδιάζουμε το ίδιο project να το προωθήσουμε στο ACSTAC, στο Anatolia, αφού είναι συνέδριο stem. Σε κάθε περίπτωση έχουμε δραστήριες ομάδες μαθητών με όρεξη και ταλέντο να υποστηρίξουν τέτοιου είδους δράσεις», σημειώνει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιάστηκαν στα «δίκτυα» της βιώσιμης αλιείας οι ψαράδες

Αλλάζουν ο τρόπος και η διαδικασία αλίευσης με απόφαση ΥΠΑΑΤ – Πανελλαδικές κινητοποιήσεις…