Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Απριλίου 2025

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 29 Απριλίου 2025

0

Αγοράζω, πουλάς;
Λοιπόν, δεν μπορεί, κάτι ενδιαφέρον, κάτι ξεχωριστό έχουμε εμείς και τραβάμε το ενδιαφέρον τον ξένων γειτόνων μας.
Για τους κατοίκους της περιφέρειας ο λόγος, και για την προτίμηση που έχουν για τις πόλεις μας και τις θάλασσές μας οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι. Οι οποίοι αγοράζουν μαζικά ακίνητα στην περιφέρειά μας. Μάλλον μας ζηλεύουν και θέλουν να έρθουν-ήδη ήλθαν αρκετοί μέχρι τώρα- να ζήσουν δίπλα μας, μαζί μας.
Γι’ αυτό αγοράζουν με υπερδιπλάσιους ρυθμούς από τους προηγούμενους. Αυτή δε η αγοραστική τους μανία έχει εκτινάξει τις τιμές σε ορισμένες περιοχές κατά 80%.
Τέλος πάντων, σε ελεύθερη οικονομία ζούμε και οι αγορές και πωλήσεις ακινήτων είναι ένας από τους βασικούς κανόνες επενδυτικών κινήσεων.
Γ.Δ.


Πέταξε το ψυγείο δίπλα στους κάδους


Ένα ψυγείο πεταμένο έξω από τους κάδους σε κεντρική οδό της πόλης. Ναι απίστευτο κι όμως αληθινό. Χάλασε και είπε να το ξεφορτωθεί ο άγνωστος συμπολίτης μας και που να τρέχει τώρα…Να παίρνει τηλέφωνο τον δήμο…να κλείνει ραντεβού…Διαδικασίες και χάσιμο χρόνου. Τι έκανε; Απλούστατο! Το έβγαλε νύχτα στα κρυφά και το πέταξε δίπλα στους κάδους! Όταν έχεις τέτοιους πολίτες, τι πολιτική να σχεδιάσεις για την καθαριότητα ή για άλλα θέματα; Όταν δεν έχουν την στοιχειώδη παιδεία και το αίσθημα της ατομικής ευθύνης και συμπεριφέρονται πάντα με γνώμονα το δικό τους προσωπικό συμφέρον και με έναν ωχαδερφισμό χωρίς να ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα των πράξεων ή των συμπεριφορών τους; Είναι πράγματι πολύ απογοητευτική διαπίστωση.
Μ.Ξ.


Άλλη μια διάψευση
Θα το σχολιάσω, δεν αντέχω. Αναφέρομαι στην ΜΕΤΕΟ και στις καιρικές διαγνώσεις που κάνει και που συχνά πέφτει έξω.
Λοιπόν, όλοι οι μετεωρολόγοι μας πληροφορούσαν για μπόρες, βροχές, καταιγίδες, χαλάζι για Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Όπως ζήσαμε όλοι το τριήμερο, κάτι παρόμοιο δεν είδαμε. Απεναντίας είχε θαυμάσιο καιρό.
Κάποια ελαφρά ψιχάλα είχαμε ίσα για να «λερώσει» τα αυτοκίνητα. Ούτε βροχή που χρειάζεται, ούτε άλλο αρνητικό με καταιγίδες, ούτε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Γιατί επιμένω στον σχολιασμό; Διότι από τις προβλέψεις για τον καιρό, πολλοί μεταξύ αυτών και οι αγρότες, κανονίζουν τις εργασίες τους π.χ να ραντίσουν, φυτέψουν, ποτίσουν, ενώ άλλοι οργανώνουν τις εκδρομές τους ή άλλες εργασίες σε εξωτερικούς χώρους.
Γ.Δ.


Πληρώνει νερό το Δροσερό;
Σχολίασε η στήλη πρόσφατα ότι οι κάτοικοι στο Δροσερό δεν πληρώνουν το νερό που καταναλώνουν. Συμπολίτης που το διάβασε τηλεφώνησε να πληροφορηθεί τον λόγο και την αιτία αυτής της θετικής μεταχείρισης των Δροσεριτών.
Τον ενημέρωσα ότι η ΔΕΥΑΞ στέλνει τους λογαριασμούς για όσα υδρόμετρα έχει με αντίστοιχα ονόματα. Τα στέλνει μεν, δεν τα παραλαμβάνει κανείς, διότι δεν υπάρχουν διευθύνσεις.
Δεύτερο, γνωρίζουν ότι ο δήμος δεν θα διακόψει την παροχή για λόγους υγείας και τρίτο, ένα ποσοστό του νερού είναι παράνομο και από αυτό εξυπηρετούνται εκατοντάδες οικογένειες.
Οφείλω και μια διευκρίνηση. Την αξία του νερού των Δροσεριτών την πληρώνουν οι υπόλοιποι Ξανθιώτες. Η ΔΕΥΑΞ γνωρίζει την ποσότητα και την αξία της χασούρας που έχει και την μοιράζει στους νόμιμους καταναλωτές.
Γ.Δ.


Το ψήφισμα για τα Ωνάσσεια και ο Σάββας Μελισσόπουλος
Την κάλεσαν στο δημοτικό συμβούλιο να πει τη γνώμη της και τους την… είπε κανονικά. Ο λόγος για την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ξάνθης που πήρε τον λόγο και επειδή λίγο πριν παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα με τα μικρόφωνα, θεώρησε καλό να εισάγει στο θέμα με έναν παραλληλισμό: «Τα μικρόφωνά σας λειτουργούν όπως η εκπαίδευση», είπε. Δεν γέλασε κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους αλλά μάλλον ενοχλήθηκαν με το σχόλιο. Η πρόεδρος συνέχισε απτόητη και ζήτησε να ψηφιστεί το ψήφισμα της ΕΛΜΕ που αφορά τα  δύο Ωνάσσεια που θα έχουμε στην Ξάνθη και όπως είπε αυτό είναι αρνητικό καθώς θα δημιουργηθούν σχολεία δύο ταχυτήτων, σχολεία των αρίστων, θα χαθεί το σχολείο της γειτονιάς και θα χαθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών. Τα ίδια έλεγαν και για πρότυπα και πειραματικά βέβαια και τελικά έγιναν περιζήτητα. Σε κάθε περίπτωση σεβαστή η άποψη της ΕΛΜΕ. Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η άποψη του κ. Μελισσόπουλου που υπερασπίστηκε τις προσπάθειες της πολιτείας διαχρονικά για την εκπαίδευση σημειώνοντας ότι έχουμε εξαιρετικά δημόσια σχολεία με λίγα προβλήματα, εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς και μία πολιτεία που διαχρονικά φροντίζει τα σχολεία και από υποδομές και προσωπικό. Είπε ακόμη ότι η πρωτοβουλία με τα  «Ωνάσσεια» έχει καλές προθέσεις αλλά στο τέλος παρότι όπως είπε δεν συμφωνεί απόλυτα με το ψήφισμα συντάχθηκε μ’ αυτό. Υπερίσχυσε η συναδελφική αλληλεγγύη, ωστόσο μ’ αυτά που είπε έδειξε ότι είναι δίκαιος.
Μ.Ξ.


Προβληματισμός μεν, αλλά…
Η παρέα «υψηλού επιπέδου», συζητούσε για την ανάπτυξη, τους τομείς, τις ευκαιρίες, τα μέσα στην σημερινή περίοδο, τον ρόλο του Πανεπιστημίου και πιο συγκεκριμένα για την Πολυτεχνική Σχολή.
Όπως γίνεται φανερό η ομήγυρης ήταν άνθρωποι με γνώσεις και ανάμεσα στα θέματα κυρίαρχη θέση είχε η καινοτομία.
Αποτέλεσμα του διαλόγου και προβληματισμού ότι η περιφερειακή καινοτομία παραμένει ευχολόγιο σε μια χώρα που συγκεντρώνει τη γνώση σε λίγα αστικά κέντρα. Παρά την αύξηση των θέσεων στην έρευνα και ανάπτυξη, η απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει μεγάλη.
Οι περισσότερες περιφέρειες στερούνται υποδομών, θεσμικής υποστήριξης και σύνδεσης με την παραγωγή. Η καινοτομία δεν γεννιέται μόνο σε εργαστήρια˙ χρειάζεται οικοσύστημα, συνεργασίες και κεφάλαια. Χωρίς στρατηγική αποκέντρωσης της γνώσης, η Ελλάδα θα παραμείνει χαμηλής προστιθέμενης αξίας οικονομία.
Συμπέρασμα: Μάλλον χάνουμε το στοίχημα της καινοτομίας στην περιφέρειά μας.
Γ.Δ.


Διαπίστωση
Είναι γεγονός ότι χρόνια έχουμε να δούμε να στήνεται μια νέα σημαντική βιοτεχνική μονάδα στον τόπο μας.
Η αποβιομηχάνιση τραυμάτισε σοβαρά την περιοχή μας κι εκεί που βρισκόταν σε μια θετική πορεία, βρέθηκε σε σοβαρή κρίση.
Από την άλλη, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση καθορίζει την ανάπτυξη- και οι ελληνικές περιφέρειες δεν έχουν ίσες ευκαιρίες. Η συγκέντρωση τραπεζικών καταθέσεων και χορηγήσεων σε λίγες περιοχές καθιστά τις υπόλοιπες εξαρτημένες και ευάλωτες. Η απουσία προσαρμοσμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, η έλλειψη τραπεζικών υποδομών και ο χαμηλός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός περιορίζουν την τοπική επιχειρηματικότητα. Αν η χώρα επιδιώκει περιφερειακή σύγκλιση, χρειάζεται ένα αποκεντρωμένο, δυναμικό τραπεζικό σύστημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε τόπου.
Διαφορετικά, βιοτεχνία και βιομηχανία με νέες μονάδες δύσκολα θα δούμε στην περιοχή μας.
Γ.Δ.


Πολιτισμός και Δημιουργοί
Ο πολιτισμός μας, ας το ξαναπούμε, είναι οι πνευματικοί μας δημιουργοί.
Μια πόλη, ένας νομός, ξεχωρίζει, διακρίνεται, εμπνέει τους νέους του από τους ανθρώπους που έζησαν κατά το παρελθόν αλλά και αυτών που ζουν σήμερα και δημιουργούν σε διάφορους τομείς του Πολιτισμού. Αυτούς λοιπόν αποκαλούμε πνευματικούς δημιουργούς. Δάσκαλοι, Καθηγητές, Πανεπιστημιακοί, Ηθοποιοί, Ζωγράφοι, Γλύπτες, Ποιητές, Συγγραφείς, εν γένει Λογοτέχνες, Συνθέτες Μουσικής και άλλοι.
Όλοι αυτοί αποτελούν τους πνευματικούς δημιουργούς που δρουν, ζουν, παράγουν Πολιτισμό. Άλλοι εντός του χώρου του νομού, άλλοι πιο πέρα.
Πνευματικά τέκνα του ξανθιώτικου χώρου, που δημιουργούν με ζήλο, με αγάπη, ενίοτε και με θυσίες προσωπικές.
Όλοι με το έργο τους, την προσφορά τους, την αξία τους και την προσωπικότητά τους.
Τους αξίζει λοιπόν ο σεβασμός μας και η εκτίμησή μας στο έργο τους. Για φανταστείτε να μην υπήρχαν όλοι αυτοί…
Γ.Δ.


Βουλγαρικές πιέσεις
Εντάξει, την συνοριακή διάβαση Ξάνθη-Ρουντοζέμ την θέλουν οι δύο χώρες διότι θα εξυπηρετήσει και τις δύο.
Από το σημείο αυτό μέχρι το να πιέζει και να χρησιμοποιεί «απειλές» και να θέτει χρονικό όριο ολοκλήρωσης του έργου από την ελληνική πλευρά η Βουλγαρία, υπάρχει υπέρβαση των ορίων της καλής γειτονίας.
«Θα επιμείνουμε ο δρόμος Ρουντοζέμ-Ξάνθη να ανοίξει για χρήση το αργότερο την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, που τόνισε ότι από τη βουλγαρική πλευρά τόσο το σημείο διέλευσης όσο και ο δρόμος είναι έτοιμα και αναμένεται το «πράσινο φως» από την ελληνική πλευρά ώστε να ανοίξει η διάβαση.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως σχολίασε ότι δεν είναι σωστό να συνδέεται το θέμα του ανοίγματος του δρόμου με άλλα διμερή ζητήματα με τους Έλληνες εταίρους, αν και άποψή μας είναι πως, έχοντας ένα πάγιο αίτημα όσο αφορά τη δίοδο στη Νυμφαία για την διέλευση λεωφορείων, ίσως μια αμοιβαιότητα δεν θα ήταν απαραίτητα αρνητική, και θεωρούμε πως θα ωφελούσε και τις δύο πλευρές».
Γ.Δ.


Υπάρχουν κι αυτοί


Η σκηνή ενδεχομένως να σας είναι γνωστή, ίσως και όχι.
Σάββατο απόγευμα σε μια κεντρική οδό της πόλης.
Ομάδα τεσσάρων ατόμων, μητέρα με τα τρία της παιδιά επί τω έργω. Πλαγιάζουν τους κάδους απορριμμάτων χωρίς διάκριση εάν είναι σκουπιδιών ή ανακύκλωσης, κι αρχίζουν το έργο τους. Γνωρίζουν τι πρέπει ακριβώς να κάνουν, έχουν πείρα στο θέμα. Για να διευκολυνθούν στο ψάξιμό τους, αδειάζουν τους κάδους, παίρνουν ότι αξιολογήσουν ως καλό γι’ αυτούς και συνεχίζουν παρακάτω αφήνοντας κάδους πλαγιασμένους και τα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο.
Φαντάζεστε την εικόνα και πως αισθάνονται οι περίοικοι. Η φωτογραφία αδιάψευστος μάρτυρας.
-Απαράδεκτο, ναι. Αλλά υπάρχουν κι αυτοί δίπλα μας…
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τυροπιτάκια κουρού ολικής

Για τη ζύμη: -160 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης -80 ml ελαιόλαδο -100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό -…