
Στρατηγική συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας, συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, επιβεβαιώνοντας και εμβαθύνοντας τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Η συνάντηση επικεντρώθηκε κυρίως σε ζητήματα άμυνας, ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας, ενώ οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, την Συρία, τον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων για την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης στην περιοχή. Παράλληλα, επανέλαβε την ανάγκη για διαρκή ειρήνη και υποστήριξε τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για τη λύση του Παλαιστινιακού, με έμφαση στην επιστροφή των ομήρων και την ανάγκη εφαρμογής νέας εκεχειρίας.
Η συνάντηση έλαβε χώρα σε μία περίοδο έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή, με το Ισραήλ να αντιμετωπίζει προκλήσεις στη Γάζα και τη συνεχιζόμενη αστάθεια στον Λίβανο και τη Συρία.
ΣΥΡΙΖΑ: «Προκλητική κίνηση η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ»
Κριτική στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, στην οποία υποστηρίζει ότι «αποτελεί μια ακόμη εξόχως προκλητική κίνηση σε συνέχεια των σοβαρών ελλειμμάτων και του γεωπολιτικού αδιέξοδου που βρίσκεται».
Ακολούθως εξηγεί: «Ο κ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Ιερουσαλήμ εν μέσω κατάρρευσης της εκεχειρίας και της επανάληψης των ισραηλινών επιθέσεων, αδιαφορεί για τη γενοκτονία στη Γάζα και δεν συναντάται και με την παλαιστινιακή πλευρά, προκειμένου να λειτουργήσει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, που παραδοσιακά είχαμε κατοχυρώσει. Αντίθετα, ο αποκλειστικά διμερής χαρακτήρας της επίσκεψής του, αποτελεί επί της ουσίας επιδοκιμασία της πολιτικής Νετανιάχου».
Κλείνοντας υποστηρίζει: «Η κυβέρνηση, οφείλει άμεσα να διαμορφώσει επιτέλους μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική για το Παλαιστινιακό, εργαζόμενη για την εφαρμογή νέας εκεχειρίας, την επιστροφή όλων των ομήρων και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μία λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967».