
Ομόφωνα δεκτή με ενθουσιασμό η πρόταση της παράταξης «Μπροστά» στο δημοτικό συμβούλιο – Υπό σύσταση διαπαραταξιακή επιτροπή – Πρόταση Φανουράκη για κίνητρα σε ζευγάρια για να εγκατασταθούν στην Σταυρούπολη
Η Παλιά Πόλη και η προοπτική να χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO βρήκε ομόφωνη και ενθουσιώδη αποδοχή από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Μαρτίου. Στην πρόταση που κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά» Σάββα Μελισσόπουλο, περιλαμβάνονται μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία για τον παραδοσιακό μας οικισμό που μπορούν τεκμηριώνουν και ισχυροποιούν την προσπάθεια καθώς «ακουμπούν» στους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η UNESCO.
Πρόταση Σ. Μελισσόπουλου για ένταξη της Παλιάς Πόλης στην UNESCO
Όπως ότι η πόλη η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι χτισμένη μετά το 1829 από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μαστόρους και διασώθηκε από τον αείμνηστο τότε Νομάρχη Κωνσταντίνο Θανόπουλο που επέτυχε την έκδοση Π.Δ το 1976, που χαρακτήριζε την Παλιά Πόλη προστατευόμενο οικισμό. Στην Παλιά Πόλη υπάρχουν σήμερα 1200 χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίσματα, από τα οποία τα 140 χαρακτηρίζονται ως πολύ αξιόλογα, τα 130 αξιόλογα και τα 260 ενδιαφέροντα.
Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχιτεκτονικά σύνολα σε όλη τη Ελλάδα και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης.
Όπως υποστήριξε ο κ. Μελισσόπουλος : «Η υποψηφιότητα ένταξης της Παλιάς Πόλης Ξάνθης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO θα επιφέρει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στο Δήμο μας, διότι η αναγνώριση μιας τοποθεσίας ή ενός οικισμού ως δείγμα εξαιρετικής οικουμενικής αξίας αποτελεί την τοπική και πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου και επιφέρει σημαντικά τουριστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, αφού θα αυξήσει τη φήμη της πόλης μας Πανελληνίως και Παγκοσμίως. Παράλληλα θα διασφαλιστεί η αναγνώριση, ο σεβασμός και η αξιοποίηση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς και επιπλέον θα υπάρχει δέσμευση από όλους τους φορείς για την πολιτιστική προστασία της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης δια παντός». Να σημειώσουμε ότι η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας έχει ενταχθεί στην UNESCO 2007ενώ στην περιοχή μας έχει ενταχθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων το 2016.
Δήμαρχος Σ. Κοντός: «Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Θα συστήσουμε διαπαραταξιακή επιτροπή»
Η πρόταση Μελισσόπουλου χαιρετίστηκε από τον δήμαρχο κ. Κοντό που μάλιστα πρότεινε την σύσταση Διαπαραταξιακής για την διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης σε πρώτη φάση και στην συνέχεια για την κατάρτιση του φακέλου. Επικεφαλής της επιτροπής ορίστηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Τάσος Ταρενίδης. Ο κ. Φανουράκης υπενθύμισε πως έχει γίνει μια προσπάθειας επί δημαρχίας του Μιχάλη Στυλιανίδη και συμφωνήθηκε να αναζητηθεί ο φάκελος και να αποτελέσει τη βάση για το εγχείρημα.
Φανουράκης για ανάρμοστη συμπεριφορά αιρετού και πρόταση για …βράβευση άμισθου συμβούλου
Και μπορεί σ’ αυτό το θέμα να υπήρχε συναίνεση ωστόσο ο κ. Μελισσόπουλος εξέφρασε την δυσαρέσκεια του από τον τρόπο και από τον χρόνο που λαμβάνει τις απαντήσεις που έχει καταθέσει. Όπως είπε απευθυνόμενος στον δήμαρχο: «Κάνετε πολύ καιρό για να απαντήσετε και ουσιαστικά δεν απαντάτε». Ο κ. Κοντός του απάντησε: «Δεν είναι απαραίτητο οι απαντήσεις πάντα να ικανοποιούν τον ερωτώντα».
Σε μη αρμόζουσες συμπεριφορές αιρετών αναφέρθηκε ο κ. Φανουράκης σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκε ανάρμοστη συμπεριφορά από αντιδήμαρχο στην διαχείριση απορριμμάτων: « Ο ρόλος του αιρετού δεν έιναι να είναι ο αστυνόμος της πόλης
Καλό θα ήταν να θεσπίσουμε κάποιους κανόνες για τη διαχείριση απορριμμάτων», ενώ στηλίτευσε και παρέμβαση του δήμου σε διένεξη μεταξύ δύο επιχειρηματιών (καταγγελία για τραπεζοκαθίσματα): « Δεν υπάρχουν μαγαζιά δικά μας και δικά σας. Δεν τιμά τον δήμο μια τέτοια συμπεριφορά. Η αστυνομία έιναι αρμόδια».
Επίσης ο κ. Φανουράκης αναφέρθηκε σε οικονομικό σύμβουλο του δήμου που όπως είπε παρουσιάζεται ως άμισθος αλλά είναι πανταχού παρών. Πρότεινε μάλιστα με ειρωνική διάθεση: «Αν είναι έτσι προτείνω να τον βραβεύσουμε στις 4 Οκτωβρίου
για την προσφορά του στον δήμο Ξάνθης». Με την ίδια διάθεση του απάντησε ο δήμαρχος: «Άρα να υποθέσουμε ότι αποσύρεται την πρότασή σας για να βραβεύσουμε τον σεβασμιότατο…!».
Πρόταση Φανουράκη για κίνητρα σε ζευγάρια για να εγκατασταθούν στην Σταυρούπολη
Στο σκέλος των ερωτήσεων – προτάσεων ο κ. Φανουράκης έθεσε επι τάπητος το δημογραφικό πρόβλημα της Σταυρούπολης και πρότεινε ο δήμος να λάβει πρωτοβουλίες και να δώσει κίνητρα σε νέα ζευγάρια να παραμείνουν αλλά και να έρθουν από άλλες περιοχές να κάνουν οικογένειες και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες ώστε να ζωντανέψει η περιοχή. Ανέφερε δε παράδειγμα που κάνουν άλλοι δήμοι όπως ο δήμος Δοξάτου με 1000 ευρώ εφάπαξ για κάθε νέα γέννηση και πρότεινε επίσης και ως κίνητρα οικονομικές ελαφρύνσεις σε επιχειρηματίες, όπως απαλλαγή από δημοτικά τέλη.
Πεζογέφυρα Κιμμερίων νερό και Λιβάδι. Επιπλέον 8% το έργο με τις γέφυρες σε Δαφνώνα
Στα προ ημερησίας θέματα ο κ. Μελισσόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα των Κιμμερίων χαρακτηρίζοντάς τα «Παραμελημμένη περιοχή» και «μνημείο κοροϊδίας», την ανακατασκευή της πεζογέφυρας ενώ ρώτησε επίσης και για το έργο στο Λιβάδι αλλά και αν κατά πόσο είναι ασφαλές και πόσιμο το νερό στα Κιμμέρια όταν. όπως είπε, υπάρχει μέτρηση σε κέντρο ανάλυσης τον Νοέμβριο του 2024 που δείχνει πάνω από το ανώτατο όριο τα νιτρικά.
Επίσης έθεσε το θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Τέλος στα θέματα ημερήσιας διάταξης ζητήθηκαν διευκρινήσεις για την παράταση 9 μηνών στο έργο στον Δαφνώνα – Νεοχώρι. Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ο εργολάβος διέκοψε το έργο όταν δεν πληρώθηκε για το 2024 από το υπουργείο και γι’ αυτό δίνεται η παράταση και μάλιστα με αναθεώρηση + 8% για το έτος 2025. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.