
Σε άσκηση επί χάρτου για κάθε περίπτωση σεισμού και στην ανάβαση με προορισμό το «ΑΥΓΟ» πήραν μέρος εθελοντές του Π.Τ. το διήμερο 22 και 23 Μαρτίου – Ο διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στην Ξάνθη, Ζεκή Μεμέτ Αλή εστιάζει την προσοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα πολιτών, στην ορθή προετοιμασία τους μπροστά σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό
Σε μία ιδιαίτερη εκπαίδευση κλήθηκαν να συμμετέχουν οι εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες του Π.Τ. Ξάνθης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 22 και 23 Μαρτίου 2025, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ.
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο η εκπαίδευση ξεκίνησε κατά τις βραδινές ώρες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εθελοντές ήρθαν αντιμέτωποι με διάφορα σενάρια, πρακτικά και θεωρητικά. Επιπλέον, ανέπτυξαν την κριτική σκέψη, την αντίληψη, το ομαδικό πνεύμα, την άμεση ανταπόκριση και λήψη αποφάσεων, καθώς και τις διασωστικές τους ικανότητες.
Το ξημέρωμα της Κυριακής με την ολοκλήρωση της βραδινής εκπαίδευσης, η ομάδα ξεκίνησε πεζοπορία με ομαδικό και ατομικό εξοπλισμό από το Π.Τ. Ξάνθης Ε.Ε.Σ. ως την κορυφή «ΑΥΓΟ». Κατά τη διάρκεια της ανάβασης κάποια από τα στοιχεία της εκπαίδευσης ήταν ο προσανατολισμός στο φυσικό περιβάλλον, η αναγνώριση και μετρίαση κινδύνων, αλλά και η διαχείριση προμηθειών νερού και τροφής.
Δράσεις ενταγμένες στην καθημερινότητα «τρέχει» το Π.Τ. Ξάνθης του Ε.Ε.Σ.
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω ο διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στην Ξάνθη, Ζεκή Μεμέτ Αλή, τονίζει στο «Ε»:
«Ξεκινήσαμε το Σάββατο και πραγματοποιήσαμε μία άσκηση επί χάρτου σε περίπτωση σεισμού. Στη συνέχεια, βγήκαμε για πεζοπορία με σκοπό να δουλέψουμε και πάνω στην φυσική κατάσταση. Αναλυτικά, κάναμε ανάβαση στο ‘’Αυγό’’, χρησιμοποιήσαμε πυροσβεστήρες και στήσαμε σκηνή στο πλαίσιο μίας γενικής-καθιερωμένης εκπαίδευσης».
Σημειώνει πως οι δράσεις του ΠΤ του Ε.Ε.Σ. είναι ενταγμένες στην καθημερινότητα, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει και προετοιμασία για την πυρασφάλεια μετά από συνεργασία με τον δήμο Ξάνθης και την Πυροσβεστική, ώστε τα μέλη να είναι πάντα σε ετοιμότητα, να σπεύδουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.
«Άλλωστε, γι’ αυτό τον λόγο γίνονται οι εκπαιδεύσεις-ασκήσεις, ώστε να είναι πάντα σε εγρήγορση οι διασώστες-Σαμαρείτες», προσθέτει.
Συνεχείς εκπαιδεύσεις για πολίτες και εθελοντές όλο τον χρόνο
«Οι εκπαιδεύσεις γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για τους πολίτες τα Σαββατοκύριακα, αλλά και για τους εθελοντές στην έναρξη κάθε χρόνου του τρέχοντος έτους, τον μήνα Οκτώβριο», αναφέρει.
Ζ. Μεμέτ Αλή για την γνώση των πρώτων βοηθειών: «Δίνουμε βαρύτητα στα εκπαιδευτικά προγράμματα των πολιτών»
Για την περιοχή της Ξάνθης υποστηρίζει πως ο αριθμός εθελοντών είναι ικανοποιητικός χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περισσεύει κάποιος.
«Δίνουμε βαρύτητα στα εκπαιδευτικά προγράμματα των πολιτών, καθώς βλέπουμε μία καθημερινότητα με διάφορα περιστατικά. Η γνώση των πρώτων βοηθειών σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθά άμεσα μέχρι να καταφθάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Καλό είναι, λοιπόν οι πολίτες να εκπαιδεύονται και να είναι προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό», συμπεραίνει.