Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Όχι» σε 13ο και 14ο μισθό από το Γραφείο Προϋπολογισμού

«Όχι» σε 13ο και 14ο μισθό από το Γραφείο Προϋπολογισμού

0

Σε κοινωνικές πολιτικές θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής καταγράφει ως θετική την πορεία της οικονομίας, ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επενδύσεις και δημόσιο χρέος.

Τη συνέχιση της ταχείας μείωσης του δημοσίου χρέους η οποία ενισχύει την εκλαμβανόμενη αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, ανάγει σε πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεσή του, που αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2024.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΓΠΚΒ Γιάννης Τσουκαλάς εκτιμά ότι τα οριστικά στοιχεία για το 2024 ενδέχεται να δείξουν πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, Αυτό, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί να διοχετευθεί για νέες παροχές και ελαφρύνσεις. Επεσήμανε ότι οι μειώσεις φορολογικών βαρών θα πρέπει να εστιάσουν στους μισθωτούς, με νέες παρεμβάσεις στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, ενώ κατηγορηματικά αρνητικός εμφανίστηκε για 13ο και 14ο μισθό, προτείνοντας νέα πιο ισχυρά κίνητρα αποδοτικότητας στο Δημόσιο.

Ο δημοσιονομικός χώρος που ενδέχεται να προκύψει από την ευρωπαϊκή συμφωνία για τις αμυντικές δαπάνες θα μπορούσε, ανάλογα με το εύρος του, να αξιοποιηθεί για κοινωνικές πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγική δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ακόμη, το ΓΠΚΒ προσεγγίζει τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι αμερικανικοί δασμοί σε μια βάση υπολογισμού με τα στοιχεία του 2018, όταν και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ ως τότε πρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε αντίστοιχη πολιτική, συμπεραίνοντας συνοπτικά ότι οι κλάδοι χάλυβα και σιδήρου, και αλουμινίου, οι οποίοι αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, επέδειξαν αντοχές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους στις 31 Μαρτίου

Θα πληρωθούν 264.729.437 ευρώ σε 1.074.383 δικαιούχους Την Δευτέρα 31 Μαρτίου θα καταβληθο…